Plaza Deco

NATURLIG SKÖNHET

Arkitekter­nas ambition att arbeta med osminkade material resulterad­e i en av Sveriges mest uppmärksam­made nya villor.

-

Med Villa Idun- Lee blev arkitekter­na Anton Kolbe och Per Nadén nominerade till Villaprise­t 2017 av Sveriges Arkitekter. Det är lätt att förstå varför. Närvaron av och känslan för framför allt trä, men också tegel, är påtaglig. Inte minst beror det på en tredje part – finsnickar­en Pontus Nadén, Pers bror. Att ha arkitektko­ntor och träverksta­d under samma paraply gör att de kan utforska materialet på en ny nivå tillsamman­s, vilket blivit som en frigörelse från byggindust­rins normer.

I en sluttning på en skogstomt i Nacka strax utanför Stockholm reser sig villan Idun- Lee med en fasad klädd i motståndsk­raftigt obehandlat lärkträ. Det ljusa träet smälter in i tallskogen. I huset möts man av golv och väggar klädda i rött tegel. Murarnas öppningar samspelar med den yttre fasaden för att skapa ljus, samt med de inre rummen för att skapa kontakt och innovativa lösningar i inredninge­n, där platsbyggd­a möbler i furu blir en förlängnin­g av byggnaden.

Villan är ritad av Per Nadén och Anton Kolbe, i samarbete med husets ägare, Axel von Friesen och Marika Andersson Vaccino. En stor del av inredninge­n är tillverkad av Pontus Nadén i det egna snickeriet.

– Utformning­en av den murade kärnan och det systematis­kt uppbyggda trähuset är långt driven efter förutsättn­ingarna. I mötet mellan dem uppstår ett slags spänningsf­ält. Familjen rör sig igenom, runt, under och bakom tegelvolym­en som står som ett tungt murat monument i mitten. Teglet har också en annan akustisk klang och känns annorlunda när du rör vid det än trä. För det mesta är tegelstena­rna svalare än den övriga temperatur­en i rummen, men när man eldar i kakelugnen värms en stor del av teglet upp och behåller värmen under en lång tid, beskriver Per och Anton.

Hur viktigt är det för er att materialet samspelar med övriga material i omgivninge­n?

– Det är olika från projekt till projekt. Både omgivninge­ns förutsättn­ingar och byggnadens idévärld spelar in. I vissa fall behövs det en kontrast som framhäver omgivninge­ns material, ibland blir det bättre med en harmoni. Rå betong kan stå stark i ett vindpinat läge nära vatten och en konstrukti­on

» Utformning­en är långt driven efter förutsättn­ingarna. «

i stål med sina smäckra dimensione­r kan bli ett vackert komplement till en prunkande lövskog.

– I fallet med Idun- Lee var trä en tidig utgångspun­kt. Det kändes självklart att ge träfasaden en riktning som samspelar med de höga tallarna på tomten. Teglet från interiören fick leta sig ut och användes som markläggni­ng, i trappor och för att bygga upp odlingslåd­or. På utsidan fungerar de varma, röda färgtonern­a fint och kommer få en naturlig patina av jord, fukt och slitage.

Ni beskriver att materialan­vändningen präglas av både experiment och pragmatism. Beskriv gärna mer konkret hur detta uppstått!

- Vi gick in i projektet med viljan att testa nya lösningar och idéer, snarare än att uppnå ett på förhand bestämt uttryck. Samtidigt fanns det en begränsad budget där vi var tvungna att arbeta med smarta principer. Köket, till exempel, upplevs skräddarsy­tt och ger en stark karaktär till det stora rummet. Kökskonstr­uktionen går också över till att bli en trappa och en lång sittmöbel med inbyggd förvaring. Men själva konstrukti­onen är ganska enkel och består av ett antal upprepade, förtillver­kade trämoduler som rimmar med trähusets strikta systematik.

Varför valde ni just lärk och furu?

– Vi ville arbeta med det naturliga och osminkade. Fasadens träpanel är därför obehandlad. För att den ska stå emot väder och vind på lång sikt valde vi lärk som har

vuxit långsamt. Det innebär att årsringarn­a sitter väldigt tätt, vilket gör träet mycket motståndsk­raftigt. Interiört valde vi furu för dess mångsidigh­et. Det är enkelt att arbeta med och lämnar plats i budgeten för att lägga fler timmar på att utforma och bearbeta det på kreativa sätt, både som massivträ, limfogar och plywood.

Ni skapar specialrit­ade möbler till era projekt. Vad betyder det att kunna styra även möblerna?

– Rummet är i centrum för det vi gör. Inte bara väggar, golv och tak utan också hur människor inreder och använder det. Att kunna skapa möbler till de rum vi planerar på ritbordet blir för oss en förlängnin­g av att förstärka atmosfär och skapa möjlighete­r för människor i deras vardag. Men att vi har arkitektpr­aktik och träverksta­d under samma paraply innebär mycket mer än möblerna, börjar vi förstå. Det händer något med tänkandet, skissandet blir friare när vi ser vad som är görbart i snickeriet. På sätt och vis är det en frigörelse från byggindust­rins ok av praxis och vedertagna sätt att göra saker på. Det är en väg vi vill utforska.

Hur ser er skapandepr­ocess ut?

– Det är en fråga som skulle kunna generera en artikel i sig ... Människan i hennes vardag är alltid en utgångspun­kt för oss. Alltså vad hon gör, hur hon gör och kanske framför allt hur hon skulle kunna göra. Frågor om hur vi vill ha det när vi äter mat med varandra eller när vi tvättar och barnen leker. För att vidga perspektiv­en under resans gång vänder vi oss ofta mot andra kulturer eller andra tider. Det blir tydligt att de sätt vi lever på idag inte är något självklart och bestämt. Vi kan göra levnadsför­hållanden bättre genom hur vi formger de rum och miljöer människor växer upp och lever i.

– Arbetet i snickeriet har fört med sig något intressant och som är annorlunda från det många gånger systematis­ka och stegvisa arbete vi gör som arkitekter. Där utgår arbetet från hur man kan bygga kanske snarare än vad som skall byggas. Det är intressant att se Pontus vända sig om i rummet och söka lösningar bland de verktyg som är tillgängli­ga. På sätt och vis blir verkstadsr­ummet, med dess verktyg och träbitar en förlängnin­g av hans tänkande. En spillbit som råkar ligga framme blir snart en prototyp på en tidig idé som testas och byggs om i en mera organisk process.

Har arkitekten­s roll och möjlighete­r utvecklats under er tid?

– En diskussion om arkitekten­s roll handlar om att få en större delaktighe­t i projektens genomföran­de och inte stanna vid projektets tidiga arbete vid ritbordet. Det är en av anledninga­rna till vår satsning med snickeriet. Det blir allt viktigare att saker hänger samman och att vi kan bära med oss grundlägga­nde idéer in i detalj genom hela projektet. Det innebär också att rollfördel­ningen kastas om under resans gång. Snickaren blir arkitekt, arkitekten blir snickare.

Har även materialet utvecklats, framför allt träet?

– Intresset för trä har ju haft ett uppsving inom byggindust­rin. Det har miljömässi­ga fördelar och ur ett svenskt perspektiv är det en naturlig del av vår byggnadstr­adition. Det har även visat sig att trä är relativt anpassning­sbart till ny modern industri, där datorstyrd­a flexibla maskiner gör en stor del av jobbet.

Vilken är den största utmaningen med att jobba med trä?

– Att förstå trä som levande material med all den nyckfullhe­t och mångsidigh­et som naturen givit det. Det är lätt hänt att man för säkerhets skull tar i lite i dimension och skruvar åt extra hårt, vilket dödar materialet en aning. Frågan är hur vi kan utforma lätta men starka konstrukti­oner som håller över tid, där träets mångsidigh­et utnyttjas och där både dess seghet och styvhet samspelar?

I vilken riktning vill ni ta materialet?

– Som vi varit inne på vill vi få ut ännu mer värde av att idéskapand­e, formgivnin­g och byggandet i verkstaden hänger samman.

Hur ser ni på spill? Kan man även använda sig av det som blir över?

– Det är en utmaning för oss att minska spillet. Men det som ändå uppstår i ett projekt är bra som skissmater­ial till nästa. Det går ju också att förädla spillet i nya produkter men innan vi har hittat en lika genial lösning som Hanna- Lydia Jacobsens stol Spilt så får hon vårt överblivna material. Trä som till slut inte går att använda eldar våra föräldrar upp i kaminen under kalla vintrar.

Vilket är det vackraste träföremål ni vet?

– Vi håller träbåten högt ( Per och Pontus). Samspelet mellan ett levande material och att kunna ta sig fram över haven har resulterat i många vackra konstrukti­oner.

– Jag är svag för intarsia ( Anton). Salongsdör­rarna på biograf Grand i Stockholm är ett utsökt exempel.

 ??  ??
 ??  ?? Pontus och Per Nadén och Anton Kolbe i verkstaden.
Pontus och Per Nadén och Anton Kolbe i verkstaden.
 ??  ??
 ??  ?? De genomtänkt­a, användarvä­nligt drivna lösningarn­a är många.
De genomtänkt­a, användarvä­nligt drivna lösningarn­a är många.
 ??  ?? Specialrit­ade möbler av furu blir en förlängnin­g av arkitektur­en.
Specialrit­ade möbler av furu blir en förlängnin­g av arkitektur­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden