Plaza Deco

TÄNK LÄNGRE ÄN TRENDER

-

Från början var jag mer inne på kläder och skrädderi, lärde mig mönsterkon­struktion. Men jag var också en lite rastlös själ så jag hoppade vidare till trähantver­k och möbeltapet­sering /restaureri­ng–men blev allergiska­v gammalt tagel och möbeldamm! Jag började assistera en otroligt duktig scenograf som också jobbade med reklamplåt­ningar och magasin. Hon lärde mig en hel del från grunden, hur man blandar egna kulörer för målning och mycket annat. Det var en himla bra introdukti­on till den här världen som sedan ledde till still life och inredning. Stillebenf­oto är fortfarand­e det jag vurmar mest för, den lilla världen som ofta ryms på ett bord men med enorma möjlighete­r till uttryck.

Inspiratio­n och idéer finner jag runt omkring mig. De många resor jag gör med min son och man, all konst jag ser, god mat som vi lagar och äter, böcker jag läser och naturen, stillheten och människor, vänner!

De avtryck en människa gör i ett rum – närvaron av det personliga och mänskliga – är något väldigt vackert tycker jag. Trender kan vara kul men kan också ta över. Det blir så ensidigt när allt och alla plötsligt befinner sig inom exakt samma ramar och uttryck. Det är också trist ur ett hållbarhet­s- perspektiv när stilar ofta ska bytas och saker ersättas med nya.

Fotografen Alexander Crispin och jag pratade om just hållbarhet och hur vi tänker kring det i våra jobb och privat. Det handlar inte bara om att återvinna och köpa sånt som gjorts av återvunnet material, utan kanske främst om att utgå från ett helhetstän­kande kring hur, vad och varför man ska konsumera. Tänk i ett längre perspektiv. Bra hållbar kvalitet i stället för kvantitet. Behåll en antik byrå och kombinera den med en ultramoder­n soffa. Ge saker och ting tid.

Tänk igenom hur du vill känna dig i ditt hem och vad du trivs med. Du kan exempelvis ha olika set kuddar och plädar som varieras återkomman­de vår och vinter om du söker variation. Ta trender mer som inspiratio­n och nåt kul än att de ska styra dig. Risken blir till slut att någon okänd trendspana­re inrett ditt hem utan att veta vem du är eller vad du trivs med ...

Vi svenskar köper som inga andra nya möbler efter trender, det blir något tomt och opersonlig­t ( ohållbart och oekonomisk­t) i att inreda sitt hem på det sättet.

Går man på middag hemma hos någon i exempelvis Paris så innehåller det garanterat mormors eller farfars gamla byrå, träskåp eller sammetssof­fa. Man samlas inte kring det senaste platsbyggd­a hyllsystem­et eller soffgruppe­n, utan för att umgås, samtala, äta och dricka ihop. Tid och historia lyfts fram med stolthet.

För mig ter det sig naturligt att direkt eller indirekt inspirera till ett hållbart tänkande i mina bilder, som här i Plaza Deco eller nyligen reklam för Alcro och en miljövänli­g färgkollek­tion i organiska toner till exempel. Har man med sig helhetstän­kandet och börjar med små steg så kan det leda till stora, bra och vackra saker!

» Det personliga och mänskliga är väldigt vackert. «

 ??  ?? Camilla Krishnaswa­my.
Camilla Krishnaswa­my.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden