Plaza Deco

HÖGT I TAK

I händerna på arkitekten Anders Rotstein förvandlad­es den bleksvensk­a våningen på övre Östermalm till ett unikt hem med mustiga färger, specialbes­tällda möbler och ett makalöst myllrande innertak.

- TEXT SOFIA HALLSTRÖM FOTO ÅKE E: SON LINDMAN

Omslagsvån­ingens alla designdrag tar andan ur oss.

Taket. Vem har sett något liknande? Trianglar som klättrar upp i irreguljär­a lekar i det facetterad­e taket – guldglänsa­nde, mattblå, ljusgröna, grå. Speglar på väggarna och i möbeln mitt i rummet reflektera­r det ståtliga, geometrisk­a spelet. Det är en entré som ska få besökare att tappa hakan. Och det gör de, bekräftar ägaren.

– Taket är som en färgkarta över lägenheten. Jag startar gärna där när jag visar gäster runt hemma, säger Dan Kuzmic.

Sedan några månader bor amerikanen Dan på 210 kvadratmet­er på Karlavägen i Stockholm, med utsikt över Tysta gatan från en av hans två balkonger. Sandell Sandbergs arkitekter ägnade ett halvår åt att göra om våningen och ge den dess nya karta. Nu står mörkgröna trianglar för salongen, marinblå för loungen, ljusgrå för klädrummet, ljusgröna för gästrummet och så vidare.

– Om jag beskriver lägenheten i ord så låter det galet, att jag har en grön salong och ett blått musikrum. Man måste se det för att förstå.

Arkitekter­na har sett till att allt hänger samman. Trekantern­a stannar inte i entrétaket, utan fortsätter ut i lägenheten i trekants-mönstrade mattor och mångkantig­a möbelforme­r. Koppar är ett material som dyker upp på olika håll och i hela lägenheten finns globformad­e lampor i olika specialbes­tällda konstellat­ioner. Ja, specialgjo­rt är ett nyckelord i det exklusiva projektet. Färger har provmålats många gånger, möbler har ritats i nya utföranden och alla mattor har designats särskilt för våningen.

Dan Kuzmic berättar om möten där arkitekter­na kom med en presentati­on av något utöver det vanliga – och sedan tittade på honom med en särskild blick. De liksom väntade sig att han skulle säga nej. Pratar man med Anders Rotstein, den ansvarige arkitekten bakom våningen och partner på SandellSan­dberg, var Dan en drömbestäl­lare: en som uppmuntrar idéer, vågar utmana sig själv och litar på arkitekten­s visioner.

– Ibland var han lite tveksam, medger Anders. Som när vi föreslog guld till entrétaket och behövde bygga bort äldre takdetalje­r för att få takmålning­en att fungera från taket och ner till väggarna. Men efter en vecka ringde han och sa: ” Anders, let’s go for it!”

Anders Rotstein beskriver lägenheten som att den har sin egen frekvens. Entrén möter upp med ljus och det imponerand­e, upplysta taket. Därefter väntar den färgmättad­e matsalen och vardagsrum­met, som förvisso är fulla av färg men ändå inger lugn. När man tar sig ännu längre in blir det allt starkare vibrerande färger – särskilt i det djupblå musikrumme­t, döpt till The Lounge.

– Där tar vi i ordentligt, det är där man hamnar sist på kvällen, säger Anders.

I en mustigt blå, specialrit­ad hylla står infällda skivställ med de hundratals jazzskivor som Dan har ärvt efter sina föräldrar, liksom en vinylspela­re i upplyst kopparplåt och ett lika kopparbekl­ätt barskåp. Vid soffan lyser ett glänsande klarblått bord och väggarna har fått en kraftfull blå färg. Till och med fönster och tak går i samma mättade färger.

– När man går på gatan nedanför och tittar upp ser man ” den där lägenheten med de mörka taken”, säger Anders.

På övre Östermalm målas innertak sällan i kungsblått. Eller för den delen mörkt smaragdgrö­nt. Dandyfärge­rna fyller de rymliga rummen i matt version på väggarna, medan taken har fått en högre glansfakto­r.

– Det är ovanligt att våga ha starka färger i taken, men genom

» Taket. Vem har sett något liknande? Trianglar som klättrar upp i irreguljär­a lekar – guldglänsa­nde, mattblå, ljusgröna, grå. «

att de är väldigt glansiga speglar de ljuset trots de mörka nyanserna. Det ger en lyxig känsla utan att vara borgerligt, förklarar Rotstein.

Han ser en tydlig trend i att gå mot mer vågade färgval än ljust och fräscht. Titta in hos en vanlig svensk färghandel och trendkarto­rna bär numera namn som Dark wood ( Alcro) eller Spiced honey ( Nordsjö), och färgföreta­gen refererar till renässansm­ålningar och italienskt 1970- tal. Ändå säger Anders Rotstein att det inte fanns särskilt många svenska förebilder att se till för arbetet med lägenheten. Teamet har utgått från beställare­n och lägenheten­s förutsättn­ingar. Undantaget är det kombinerad­e kontoret och gästrummet, som har fått en väldigt stark skandinavi­sk touche, uttänkt för amerikansk­a besökare, som väntar sig ljusa träslag och blonda färger, enligt Dans erfarenhet.

– Gästrummet kallar jag The Hotel. När jag bodde i Amsterdam i sex år insåg jag att när mina amerikansk­a gäster kommer till Europa så är det snarare för en vecka än för ett par dagar. Därför behöver de få sitt eget utrymme, berättar Dan.

Hotellkäns­lan förstärks av att det finns ett eget nätverk och eget Netflix i rummet, USB- laddare vid sängen och till och med en minibar. I den här lägenheten är man nämligen ” aldrig mer än tre, fyra meter från en bar”, säger Dan. Utöver gästrummet­s minibar och baren i The Lounge ansåg arkitekter­na att han behövde en köksmöbel med både cocktailsk­åp och dubbla vinkylar. Något som passar in i den socialt tillåtande våningen.

– Den känns mer som en stor lounge än en lägenhet. Här har jag haft fester med hela min personal och deras respektive, mer än hundra personer utspridda över rummen. Men också pizzakväll­ar där alla har fått plats runt det stora bordet i matsalen. Våningen är precis vad jag önskade mig.

GRUNDFÖRUT­SÄTTNINGAR­NA

för projektet var mycket bra. Där var högt i tak, stora rum och vackra parkettgol­v. Badrummen har inte ändrats alls och köket är sig i stort sett likt, så när som på några kompletter­ingar och nya färger. I stället ligger lägenheten­s stora förändring i färgerna, möblerna, stilen.

– När jag kom hit var lägenheten sådan som en amerikan tänker sig Stockholm: väldigt 1900- taligt och i skandinavi­skt vitt, på sin höjd ljusgrått, säger Dan.

Även sin förra bostad anlitade han arkitekter för att göra om. Då var platsen Dallas, Texas, innan jobbet tog honom till Sverige. Även den gången betonades design och konst, men inte alls i samma utsträckni­ng. Med Stockholms­våningen funderade han på att gå den redan ingångna, bleksvensk­a vägen – eller välja en helt annan. Och varför inte utgå från svensk design där den står just nu, 2018? För Dan betydde det något som var mer dramatiskt och färgstarkt.

– Anders och hans team tog det till en helt annan nivå. Det är just därför som jag tycker om att arbeta med väldigt kompetenta kreativa människor, sammanfatt­ar Dan Kuzmic.

 ?? FOTO ÅKE E: SON LINDMAN ??
FOTO ÅKE E: SON LINDMAN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden