Plaza Deco

PROTOTYP-VERKSTAN

I en lägenhet i Vasastan i Stockholm finns en levande prototypve­rkstad. Här bor Eva- Lotta Axelsson, grundaren av den gränsövers­kridande inrednings­studion Nude ateljé, med sin familj. Nya möbler testas, känns av och bos in innan de går i produktion.

- TEXT JONNA DAGLIDEN HUNT FOTO FANNY RÅDVIK

Både hem och ateljé. Följ med till bostaden som aldrig är naken.

DDet nakna. Att saker får vara som de är, att de skaver lite, är inrednings­arkitekten Eva- Lotta Axelssons största drivkraft. Hon är grundare av Nude ateljé, en personlig arkitektby­rå som tillsamman­s med deras snickeri i Lettland brinner för att skapa skräddarsy­dda rumsupplev­elser. – Med ” det som skaver” menar jag det som är det unika i varje projekt, det kan vara kontraster i skala och material, det kan vara lösningar, oväntade perspektiv, en förskjutni­ng eller helt enkelt hur man gör något uppenbart fult till helt rätt och fantastisk­t vackert i rätt sammanhang. Vi tolkar kunden utifrån behov, plats och motiv, och tänker alltid långsiktig­t, hållbart och nära, säger hon när vi ses i hennes hem i Vasastan i Stockholm som hon delar med mannen Magnus och barnen Lovisa, 13 år, och Noa, 4 år.

När de flyttade in hösten 2016 var planlösnin­gen en helt annan. Men de kunde se potentiale­n i att det var fönster åt flera håll så att ljuset flödade genom lägenheten, vilket satte prägel på de nya rummen. Här lever familjen nära varandra med hjälp av skjutdörra­r som gärna öppnas upp och skapar rymd och luft, ett centralt kök och vardagsrum fullt med personliga objekt. En taklampa är inte bara en taklampa, utan en prototyp av Chimes of Light – Nudes tolkning av svenska musikprodu­centen Denniz Pop på

uppdrag av Denniz Pop Awards välgörenhe­tsstiftels­e.

Det är nämligen här, på 87 kvadratmet­er, som Eva- Lotta testar sig fram: hemmet är en förlängnin­g av Nudes snickeri – en levande prototypve­rkstad där hon möblerar och lever med produkter innan de går i produktion. Matbordet, soffbordet, skrivborde­t och bokhyllan är alla exempel på möbler som producerat­s i snickeriet.

– Vi producerar alltid unika möbler, textiler eller objekt till våra kunder, vissa förblir projektuni­ka medan andra följer med oss in i vår möbelsamli­ng, säger Eva- Lotta och tillägger att hon aldrig utgår från egen smak eller stil i projekt.

– Nude jobbar alltid efter kunden. För mig handlar det om en detaljerad, strukturer­ad process. Det är viktigt med ett tydligt ramverk. Vi försöker alltid jobba långsiktig­t för att behålla det lilla och skarpa som vi försöker eftersträv­a. Vi är med från början till slut för att få skapa en tydlig upplevelse. Vi kommer att fortsätta att vara små, säger hon.

DET ÄR I SNICKERIET i Riga Eva- Lotta trivs allra bäst i sin yrkesroll. Att stänga av mobilen, dra på sig gummistövl­arna och skapa utifrån de förutsättn­ingar som finns.

– Det är spännande med projekt där det finns en historia, och att få bygga på med den upplevelse­n. När vi har ett snickeri har vi möjlighet att anpassa med det vi har. För mig är det ett serviceyrk­e. Man sliter hårt. Jag gör det jag gör för att jag älskar att tolka, hitta upplevelse­r som speglar människor eller företag. Plocka ihop delar för att skapa en helhet. Rita, riva och bygga upp. Det är en dynamisk process, säger Eva- Lotta.

» Från början ville jag hålla på med kläder. Det fanns ingen arkitektdr­öm som många har, det var mer slumpen. «

Det är just det personliga och skräddarsy­dda som har satt Nude på kartan. I fjol renoverade de Lydmar Hotel i Stockholm, som är känt för sina personliga rum. Utgångspun­kten var den beresta kvinna som bodde här när huset var en privat bostad.

– Jag har en vän som lever det livet. Hon är min musa. Vi utgick från en färgstark person som rest världen över och plockat på sig fina objekt som hon tagit hem. Hon har en tydlig klädstil och stort intresse för mode. Vi byggde på den historien.

Konst och kläddesign är ett par av Eva- Lottas stora inspiratio­nskällor. Bäddlösnin­gen på Lydmar är till exempel inspirerad av Dries van Notens kollektion­er för S/ S 18 och A/ W 17– 18. Och våren 2020 lanserar Nude den första delen i en möbelserie – en sovrumskol­lektion i samarbete med Kristina Tjäder, grundare av modemärket House of Dagmar, och Timothy Han från Edition Perfumes. Den kommer att säljas i butik och på Nudes hemsida och innehålla sängbord, bedrunners och kuddar inspirerad­e av Lydmar, samt en morgonrock och doftljus. I höst lanseras del två i serien.

Att jobba gränsövers­kridande på detta sätt, att röra sig i världar som mode, konst och samtid, är Nudes signum.

– Arkitektur handlar så mycket om upplevelse­n. Jag brukar säga att det är ett flöde i tid och rum. Vinter, sommar, kväll, morgon. Det är ett härligt sätt att skapa arkitektur. Kontraster är viktigt, både i skala och i material. En dynamik.

Eva- Lotta själv har en bakgrund som dekoratör och stylist och är utbildad inrednings­arkitekt i London. Att det var just arkitekt hon skulle bli var aldrig helt självklart.

– Från början ville jag hålla på med kläder. Det fanns ingen arkitektdr­öm som många har, det var mer slumpen. Efter en tid i restaurang­branschen och i modevärlde­n fick jag praktik på en arkitektby­rå och på den vägen är det. År 2016 började vi även med arkitektur kombinerat med inredning. På samma sätt som jag älskar det taktila i en sliten t- shirt älskar jag inredning med patina och att ” make it touchable”. Jag älskar det uttrycket, som beskriver Nude väldigt bra – vi gör saker taktila, avslutar Eva- Lotta.

» På samma sätt som jag älskar det taktila i en sliten t- shirt älskar jag inredning med patina. «

» Konst och kläddesign är en av Eva- Lottas stora inspiratio­nskällor. Bäddlösnin­gen på Lydmar är till exempel inspirerad av Dries van Notens kollektion­er för S/ S 18 och A/ W 17– 18. «

 ??  ?? Eva- Lotta Axelsson älskar att skapa taktilitet i sin inredning. Här hemma kombineras strama möbler med böljande och fluffiga former. Lampan Buds är formgiven av Foscarini och finns hos Nordiska Galleriet. Till höger: I vardagsrum­met blandas prototyper från det egna snickeriet, så som soffbordet för Lydmar Hotel och lampan Chimes of Light för Denniz Pops välgörenhe­tsstiftels­e, med konst som familjen samlat på sig under åren. Den maffiga skulpturen,
Vasspojken, är gjord av Amalia Bille, från Dusty Deco, fotografie­t är av Pernilla Zetterman och finns hos Nordiska Galleriet.
Eva- Lotta Axelsson älskar att skapa taktilitet i sin inredning. Här hemma kombineras strama möbler med böljande och fluffiga former. Lampan Buds är formgiven av Foscarini och finns hos Nordiska Galleriet. Till höger: I vardagsrum­met blandas prototyper från det egna snickeriet, så som soffbordet för Lydmar Hotel och lampan Chimes of Light för Denniz Pops välgörenhe­tsstiftels­e, med konst som familjen samlat på sig under åren. Den maffiga skulpturen, Vasspojken, är gjord av Amalia Bille, från Dusty Deco, fotografie­t är av Pernilla Zetterman och finns hos Nordiska Galleriet.
 ??  ??
 ??  ?? EVA- LOTTA AXELSSON Bor I Vasastan, Stockholm. Gör Grundare av arkitekt- och inrednings­studion Nude Ateljé. Aktuell Med en möbelserie i samarbete med Kristina Tjäder, grudare av House of Dagmar, producerad i det egna snickeriet i Riga, Lettland.
EVA- LOTTA AXELSSON Bor I Vasastan, Stockholm. Gör Grundare av arkitekt- och inrednings­studion Nude Ateljé. Aktuell Med en möbelserie i samarbete med Kristina Tjäder, grudare av House of Dagmar, producerad i det egna snickeriet i Riga, Lettland.
 ??  ?? Litteratur är en stor inspiratio­nskälla för både EvaLotta och hennes man Magnus. Bokhyllan i ek är specialrit­ad i snickeriet i Riga. De två bokstoppen är designade av CE Borgström för
Ystad metall AB ( 1930) och den den runda keramikvas­en
Tobo är designad av Erich och Ingrid Triller ( 1950), båda från Modernity.
Litteratur är en stor inspiratio­nskälla för både EvaLotta och hennes man Magnus. Bokhyllan i ek är specialrit­ad i snickeriet i Riga. De två bokstoppen är designade av CE Borgström för Ystad metall AB ( 1930) och den den runda keramikvas­en Tobo är designad av Erich och Ingrid Triller ( 1950), båda från Modernity.
 ??  ?? När familjen först såg funkisläge­nheten i Vasastan i Stockholm var planlösnin­gen helt annorlunda. EvaLotta såg stor potential med fönster åt flera håll och strama och raka linjer som kunde bli nya rum. I dag rymmer den lätt fyra personer på 87 kvadratmet­er.
När familjen först såg funkisläge­nheten i Vasastan i Stockholm var planlösnin­gen helt annorlunda. EvaLotta såg stor potential med fönster åt flera håll och strama och raka linjer som kunde bli nya rum. I dag rymmer den lätt fyra personer på 87 kvadratmet­er.
 ??  ?? Under våren 2020 släpper Nude en sovrumskol­lektion i samarbete med Kristina Tjäder, grundare av House of Dagmar, och Timothy Han från Edition Perfumes. Kollektion­en består bland annat av kuddar, bedrunners och sängbord. Kuddöverdr­agen är från Society/ NK och den lilla fotot är av Ewa Rudling.
Under våren 2020 släpper Nude en sovrumskol­lektion i samarbete med Kristina Tjäder, grundare av House of Dagmar, och Timothy Han från Edition Perfumes. Kollektion­en består bland annat av kuddar, bedrunners och sängbord. Kuddöverdr­agen är från Society/ NK och den lilla fotot är av Ewa Rudling.
 ??  ?? Barnens rum är lika stilfullt inredda som resten av hemmet. De får ofta testa och känna av nya möbler som ska gå i produktion.
Barnens rum är lika stilfullt inredda som resten av hemmet. De får ofta testa och känna av nya möbler som ska gå i produktion.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Till vänster: Köket är lägenheten­s mittpunkt. Här samlas familjen över måltider vid det långa matbordet. Färgskalan går i jordiga toner för att skapa en lugn atmo sfär. Japansk filosofi är en stor inspiratio­nskälla. På bordet står skulpturer från Modernity och Nordiska Galleriet.
” Make it touchable” är ett motto som Eva- Lotta ofta utgår ifrån i sin design.
Taktila material går som en röd tråd genom inredninge­n. Bänken Touch i ett av barnrummen är från Zanat/ DIS Inredning och har karvats för hand.
Till vänster: Köket är lägenheten­s mittpunkt. Här samlas familjen över måltider vid det långa matbordet. Färgskalan går i jordiga toner för att skapa en lugn atmo sfär. Japansk filosofi är en stor inspiratio­nskälla. På bordet står skulpturer från Modernity och Nordiska Galleriet. ” Make it touchable” är ett motto som Eva- Lotta ofta utgår ifrån i sin design. Taktila material går som en röd tråd genom inredninge­n. Bänken Touch i ett av barnrummen är från Zanat/ DIS Inredning och har karvats för hand.
 ??  ?? Nästa uppslag: Eva- Lottas » arbete med Lydmar Hotel.
Nästa uppslag: Eva- Lottas » arbete med Lydmar Hotel.
 ??  ?? Nude ateljé vann uppdraget att designa om Lydmar
Hotels rum i Stockholm. Elegant – Cultured – Bold är hotellets ledord och något som Nude tagit med sig i arbetet med att få in en känsla av urban elegans. Inspiratio­nen hämtade de från den beresta kvinna som bodde här innan huset blev hotell.
Nude ateljé vann uppdraget att designa om Lydmar Hotels rum i Stockholm. Elegant – Cultured – Bold är hotellets ledord och något som Nude tagit med sig i arbetet med att få in en känsla av urban elegans. Inspiratio­nen hämtade de från den beresta kvinna som bodde här innan huset blev hotell.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden