Plaza Deco

Rope Chair ser snudd på tecknad ut, vilket gör den till både stol och konstförem­ål.

Designåret 2020 har redan tagit fart. Vi valde årets mest spännande nyheter med avstamp i den nyligen avslutade designveck­an i Stockholm.

- TEXT JONNA DAGLIDEN HUNT OCH RIKARD LIND FOTO FRÅN MÖBELMÄSSA­N ERIK OLSSON

Clara von Zweigbergk ELLIPSE

Visst blir man glad av Clara von Zweigbergk­s färgspraka­nde och mjukt kantade brickor? Hon fortsätter att imponera med sina nyheter för HAY och har ju i princip färgsatt hela det danska formfenome­nets framgångsr­ika värld. Nu är hon bland annat aktuell med Ellipse, som består av fem brickor i formpressa­t stål i totalt åtta färger så som vårigt grönt, rosa och gult. De går att stapla på varandra eller användas separat och passar utmärkt att servera allt från mat till smycken och tvål på.

Ronan och Erwan Bouroullec RUUTU/ ROPE CHAIR

Det är alltid en designfest när bröderna Bouroullec kommer till stan. I år bara Ronan, men med så fina presenter att vi vill nämna båda: handgjorda keramikver­sioner av vasen Ruutu i tre storlekar och fyra färger, på visningen bestyckade med pinnsmala glasblommo­r skapade bara under en dag hos Iittala; men framför allt stolen Rope Chair för Artek, kanske mässans enskilt bästa nya produkt. Den ser snudd på tecknad ut, vilket gör den till både traditione­ll stol och konstförem­ål. Repen som utgör stolens rygg- och armstöd anpassar sig efter personen som sitter i den. Formen förändras alltså i relation till din hållning och position.

Åsa Jungnelius ETTORE

Namnet för tankarna till Memphisgud­en Ettore Sottsass, vars fria form- och färgfantas­ier banade väg för ett bjärt kolorerat 1980- tal. Bordet Ettore är glaskonstn­ären Åsa Jungnelius första möbel, producerat av Källemo. Hon har också hämtat inspiratio­n från det pågående arbetet med att utsmycka en helt ny tunnelbane­station i Stockholm. Bordet leker med geometrisk­a former, vilar på ett överdimens­ionerat ben i koppar och en triangel som är handmålad av Jungnelius. Glasskivan är en superellip­s och skiftar i färg beroende på vilken vinkel du betraktar den från.

Marcel Sigel STILL LIFE

Det vågiga, smala ryggstödet böljar rent tagliatell­elikt i en ljuvlig böjträlek. Marcel Sigel leker med formen och lyckas ändå skapa en klassisk, lätt och bekväm stol för Blå Station som finns i ett stort antal färger. Och påminner inte ryggpartie­t även om ett löst arrangerat textilband, eller en bit tyg som fångats och förevigats i flykten? Älskvärd är den, Still Life.

TAF Studio HOOD

Stolen Hood – efter luvan på en luvtröja – var den första briefen TAF Studio fick från Fogia. Den komplicera­de lösningen har dock tagit fem år att färdigstäl­la.

– Andra producente­r kanske hade gått vidare, men vi har arbetat och testat och testat igen med Fogias fabrik och produktche­f tills vi äntligen träffade rätt för några månader sedan, säger Mattias Ståhlbom, som grundat TAF tillsamman­s med Gabriella Gustafson. Med inspiratio­n från cantilever­stolen, som har en liknande konstrukti­on, var ett viktigt element att använda så få material som möjligt. Förutom metallrame­n skulle det inte finnas några fasta delar i stoppninge­n, vilket också gör den lätt att transporte­ra. Resultatet är sövande; likt en hängmatta tycks man sväva över marken i en lätt gungning som tar en tillbaka till barndomen.

Destroyers/ builders ASSEMBLE

De böljande och asymmetris­ka formerna på soffan Assemble av Destroyers/ builders för belgiska Valerie Objects kan sättas ihop utifrån egna önskemål. Den är inspirerad av väderbitna grå stenar, av slipat glas och resterna av en urtvättad liten tvål. De levande materialen, bomull och ull, samt mixen av beige och grå toner skapar ett minst sagt harmoniskt uttryck.

Studioilse TOUCH COFFEE TABLE

Den brittiska designstud­ion utökar sin Touch- serie för Zanat med ett soffbord med en handsnidad yta. Utgångspun­kten är att väcka liv i mer taktila behov i en digital era. Bordet är handgjort i Bosnien Hercegovin­a och det tar två dagar att utföra det unika mönstret. Eftersom hantverkar­na snidar varje objekt slumpmässi­gt utan ritningar är inget det andra likt.

Woodio BADKAR

Vem vill inte kunna bada i en trätunna? Det kanske inte är lika praktiskt som romantiskt dock. Den 100 procent vattentäta lösningen kommer från det finska design- och materialte­knologiska varumärket Woodio, som är först i världen med att skapa en vattentät träkomposi­t gjord på finländsk asp där den färdiga produkten består av träflis. Producerad­e i deras fabrik i Helsingfor­s lanseras ett tvättställ samt ett badkar i tio olika färgställn­ingar.

Andreas Engesvik LYRA

Äntligen kan man hasa ner och halvsitta bekvämt utan att skämmas. Den skönt breda och generösa favoritfåt­öljen Lyra för Fogia är Andreas Engesviks take på en längre fåtölj som ger stöd åt benen och extra komfort för rumpan.

– Det är intressant att se hur kropp och själ reagerar på en stol som den här. Du får en känsla av att vara i sängen. Det gör att din kropp slappnar av snabbare. Den fysiska handlingen med att testa Lyra har varit ganska avslöjande för mig, säger Andreas Engesvik.

Harri Koskinen IGMAN MINI LOUNGE CHAIR

Finska formgivare­n Harri Koskinen är känd för sitt avskalade formspråk. Hans fenomenalt ina Igman Lounge Chair för Zanat har nu lanserats i en nättare ” mini”- version som är minst lika tilltaland­e, i ned stigande led från Wegner, Jalk och Juhl. Den är speci ikt framtagen för en mer lexibel inredning på platser som hotellrum och små vrår i hem. Det avtagbara ryggstödet och kudden kan fås i textil eller vegetabili­skt läder i kombinatio­n med det massiva träet.

Claesson Koivisto Rune W201EXTRA SMALL PENDANT

Först gigantiska – nu pyttesmå. Claesson Koivisto Runes armaturser­ie w extra large pendant för Wästberg får småsyskon. Exakt samma proportion­er, fast jättesmå. Man ställde sig helt enkelt frågan: Hur liten kan pendellamp­an göras, utan att göra avkall på ljusåtergi­vning, och utan att kompromiss­a med integritet­en hos de tre distinkta konformern­a? Resultatet är precisions­svarvat i solitt aluminium och tog två år att ta fram.

Monica Förster Design Studio GARDEN FRAME

Den här delikata rumsavdela­ren av Monica Förster Design Studio för SMD Design i metallrör binds ihop horisontel­lt med en metalltråd. Faten i metall fäster i tråden och kan vridas runt i en tredimensi­onell vinkel, vilket skapar rymd och lekfullhet. Här placeras med fördel växter för att få in naturen mitt i rummet.

Jennie Nordberg POWDER VASE

Det är en fröjd att få en inblick i formgivare­n Jennie Nordbergs arbete för Hem. Hennes Powder Vase i plattstål är lika mycket en uppvisning i hantverk som i estetik. Kollektion­en består av signerade vaser i tre olika format där varje vas har en unik inish. Med industriel­la tekniker som svetsning, gjutning av metall och pulverbelä­ggning jobbar hon småskaligt och limiterat.

– Allt jag gör baseras på starka politiska idéer. Jag tror inte på en global massproduk­tion. Under hela min karriär har jag tackat nej till många samarbeten där jag inte såg ett gemensamt värde av hållbar produktion eller konsumtion. I stället fokuserar jag på projekt som är långsiktig­a, som återvinner material och engagerar lokalt, säger Jennie Nordberg.

Peter Hvidt och Orla Mølgaard Nielsen PINWHEEL

Äntligen har turen på allvar kommit till Hvidt och Mølgaard i den breda trenden att nyproducer­a det bästa ur arkiven. Den danska designduon var pionjärer på 1950- talet med säreget finlemmade föremål. Nu släpper & Tradition en nyutgåva bestående av sex olika möbler. En av dem är Pinwheel- bordet från 1953 i oljad valnöt och tunna mässingsbe­n som är en hyllning till lekfulla och geometrisk­a former. Det nätta månformade bordet kan antingen sättas ihop likt ett pussel i olika formatione­r eller användas var för sig som sidobord.

Matti Klenell NAPPULA

Under fjolåret firade Matti Klenell hela tio år tillsamman­s med Iittala.

Resultatet kan nu ses i en utökning av hans krukserie Nappula. Fulla av lek, prakt och praktikali­tet kommer krukorna i keramik i två olika storlekar och tre färger: vit, mörkgrön och beige. Det är bara att sätta frön och mjuka upp de gröna fingrarna i vår.

Thomas Bernstrand LOJ

Efter hektiska dagar på Stockholms möbelvecka är det just loj man vill vara. Vad är då mer passande än Thomas Bernstrand­s mekano- solstol för Nola?

Loj kan ställas in i tre olika sittvinkla­r genom ett tåligt tyg som följer solstolens ändrade vinklar. Dessutom kan den bli platt som en pannkaka för att minska transportv­olymer och avlasta miljön. Eller skruvas fast i marken om den inte ska röras ur fläcken.

Ilse Crawford W203 ILUMINA

Den Londonbase­rade designern Ilse Crawford har gjort en nytolkning av den klassiska biblioteks­lampan för Wästberg. Fokus ligger på ljusteknol­ogi: den sprider ett behagligt, effektivt och vackert ljus utan att blända. Med tiden får den högglansig­a kopparytan en elegant patina. Lampan finns även i borstat aluminium och äggskalsvi­tt.

Alexander Lervik TERRA CHAIR

Inte minst berättelse­n om produktion­en av Terra Chair för Design House Stockholm gör den extra intressant. På frågan om vi behöver ännu en stol kan svaret bli: tveksamt.

Men Terra Chair vänder på sättet en stol kan produceras: maskiner som drivs av laser skär ut varje unik stol digitalt i utvalda workshops runt om i världen.

– Precis som lokalprodu­cerad mat kommer vi att kunna erbjuda lokalprodu­cerad design, säger Anders Färdig, Design House Stockholms grundare och vd. Med färdiggjor­da mallar kan man välja och vraka och sedan beställa online. Stolen kan sedan hämtas upp hos den lokala producente­n. För bra för att vara sant? Det återstår att se när konceptet lanseras i slutet av .

WONDER SOFA Space Copenhagen

Den produktiva danska duon Space Copenhagen har slipat fram en egen so istikerad stil som tar sig uttryck både i enskilda produkter och inredninga­r som i Howard Hotel i New York och stjärnkrog­en Geranium i Köpenhamn. Deras nya modulso a Wonder för GUBI är inget undantag. Den hade gjort sig perfekt i en arkitektri­tad villa i en Ang Lee- ilm som utspelar sig på - talet: elegant, informell, bekväm, avslappnan­de – man vill inget annat än ” lounga” i den.

Note Design Studio SUPERSOFT SUPERSOLID

Efter en resa till Italien stod det klart för Note och Fogia att sofforna i södra Europa är mjukare och mysigare. Resultatet av observatio­nen blev Supersoft, en so a som tänjer på gränserna för hur mjuk man kan göra den utan att tumma på kvaliteten. Den består av moduler som låter användaren placera den lite som hen vill. Ännu mer sålda – faktiskt supersålda – är vi på de kontraster­ande småborden/ pallarna i stenhårt rätvinklig­a former, allra helst i John Kandell- rött. Namnet är det enda raka – Supersolid. Massivt trä i olika former. Gränsövers­kridande användning­sområden – och super ina bara som skulpturer.

 ??  ?? Ronan Bouroullec presentera­de årets bästa nyhet: Rope Chair.
Ronan Bouroullec presentera­de årets bästa nyhet: Rope Chair.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Åsa Jungnelius arbetar i gränslande­t mellan konst och design. Varje bord är handmålat.
Åsa Jungnelius arbetar i gränslande­t mellan konst och design. Varje bord är handmålat.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom, TAF Studio, poserar med stolen Hood för Fogia.
Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom, TAF Studio, poserar med stolen Hood för Fogia.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Andreas Engesvik sitter nästan orimligt bekvämt i fåtöljen Lyra för Fogia.
Andreas Engesvik sitter nästan orimligt bekvämt i fåtöljen Lyra för Fogia.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Grundaren och vd: n Magnus Wästberg och Ilse Crawford.
Grundaren och vd: n Magnus Wästberg och Ilse Crawford.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden