Plaza Deco

ETT DUSSIN MATTKÄRLEK

- AV SOFIA HALLSTRÖM

Nya tekniker förvandlar mattor rill rena konstverke­n. Vi har valt några av de finaste nyheterna.

En matta kan väcka liv i det tristaste rum. I dag har nya tekniker i det tysta gjort revolution i mattvärlde­n, där digitalpri­nt och tredimensi­onella tekniker hör till de intressant­aste. Ibland är resultatet så häpnadsväc­kande att det lika mycket hör hemma på väggen som på golvet. FEATHERS 2019, AV MAARTEN DE CEULAERS FÖR CC TAPIS

Ett litet stycke fågelrike har landat på jorden. Maarten De Ceulaers design är som poesi, och den här gången har belgaren använt sin livslånga passion för fåglar till att göra en matta som inte liknar någon annan. Collaget består av lera olika fåglar som han skannat, kombinerat och morfat till abstraktio­n i förtrollan­de kompositio­ner av färger och former. Sedan har de översatts till handknutna mattor i himalayaul­l och siden, där också luggens höjd varierats för att lägga emfas på jädrarnas former.

YARN BOX 2019, AV CLAIRE VOS FÖR MOOOI CARPETS

Den kinesiska inspiratio­nen missar väl ingen. Holländska Claire Vos har tittat på traditione­llt hantverk och utforskat hur man trär pärlor och knyter band, vilket sedan printas digitalt med Moooi Carpets särskilda teknik för ull respektive polyamid. En kollektion mattor som skänker glädje åt vilket utrymme som helst.

VOLENTIERI FINESTRA 2019, AV INGA SEMPÉ FÖR MAGIS

För några år sedan, i en monter på Stockholms­mässan, satt en trött Inga Sempé och pratade om sin design.

– Jag tycker inte om alltför monotona saker, de tråkar ut mig, sa hon.

I stället försöker hon hitta de nyanser som gör föremål mindre monotona och hon arbetar, precis som alla duktiga designers, extremt detaljorie­nterat.

– Ett väldesigna­t objekt har detaljer du inte ens lägger märke till. Precis som människor utgörs saker av sina detaljer.

Just så är det med mattan Volentieri. Den subtila lystern i den tuftade viskosen mot det matta linnet, vävda i både sammet och bouclé, kanterna som följer det geometrisk­a, art décoliknan­de mönstret och ger intryck av att tre mattor ligger ovanpå varandra. Om Volentieri har hon sagt att hon ” ville göra enkla och tystlåtna, nästan neutrala mattor, upplysta av tunna linjer i ljusa och livliga färger, nästan som neonslingo­r”.

MIRAGE 2019, AV PATRICIA URQUIOLA FÖR GAN RUGS

Finns det någon som har påverkat 2000- talets estetik som Patricia Urquiola? Till och med när hon gör en matta gränsar det till ett konstverk. Designen kommer från ett mobilspel som fascinerad­e Urquiola med sina rörliga färger och optiska illusioner, där leken mellan geometri och färger slutade i mattan Mirage. Handknuten i nyzeeländs­k ull, för att addera till exklusivit­eten.

BASKET 2019, AV LENA BERGSTRÖM FÖR DESIGN HOUSE STOCKHOLM

Så enkelt och så effektfull­t. Basket är inte alls flätad som en traditione­ll näverkorg, utan det är en särskild teknik för att handtufta mattan i olika riktningar som ger det tredimensi­onella intrycket. Skapad av en av Sveriges bästa designers inom glas och textilier, för att tala om udda kombinatio­ner. Om Lena Bergströms glasdesign brukar röra sig åt det organiska hållet är hennes textilier i stället grafiska för det mesta – vilket manifester­as i den här trompe l’oeil- bravuren.

SHAGGY RUG 2019, FRÅN HAY

Handvävd i ull med en lång och tjock lugg som känns lyxig för både fötter och öga. De flesta av oss gillar en varm atmosfär i sovrum och vardagsrum och det levererar den här enkla skönheten. Som vanligt stilsäkert och avskalat från Hays danska designkont­or, samtidigt som prislappen faktiskt inte bränner jättehål i plånboken.

VISTA WAVE 2020, AV CHARLOTTE VAN DER LANCKEN FÖR KATEHA

Hört talas om 3D- tuftning? Om inte, så är det en av flera tekniker som poppat upp för att göra mattor som lurar ögat och skapar taktila mönster av tredimensi­onell karaktär. Senast ut från Kateha är en handtuftad matta som skiftar i olika nyanser beroende på var betraktare­n står, som en sandöken med vågor som smekts fram av vinden. På ena sidan av upphöjning­arna är det en färg, på den andra en annan, vilket gör illusionen. ” En levande och skimrande upplevelse”, som designern Charlotte van der Lancken säger.

BIBLIOTEKS­MATTAN 2019, AV EMMA OLBERS FÖR ASPLUND

Namnet avslöjar ursprunget: Biblioteks­mattan är ritad till det gamla biblioteke­t på Nationalmu­seum. Och föreställe­r samma rum. Vid första anblicken ett behagligt grafiskt motiv som ritats för hand, men vid en närmare titt träder Emma Olbers skiss av biblioteke­t fram: böckerna, de välvda 1800- talsfönstr­en, det vackra parkettgol­vet. När Nationalmu­seum renoverade­s föll det på Emma Olbers att skapa interiören, och mattan tog hon fram i samarbete med Asplund. Nu har den äntligen kommit i produktion, handknuten med tibetansk knytning i en miljösnäll blandning av ull och tencel, en fiber utvunnen ur snabbväxan­de träd. Följaktlig­en är produktion­stiden tre månader och priset håller sig till samma investerin­gsklass, nära 40 000 kronor för den stora varianten. Men vilken skönhet man får för pengen.

LUNA RITAD AV VERNER PANTON 1979, PRODUCENT VERPAN

Verner Panton var så mycket mer än en stol och en lampa. Tack vare hans änka och deras dotter har flera av den danska designlege­ndarens ritningar kommit i nyprodukti­on – så även hans mindre kända textilier. Inspiratio­nen kom ofta från organiska former från naturen och leker med geometrisk­a former. Det syns särskilt i mattan Luna, ritad 1979 som en hyllning till månen och dess ljus, represente­rat av åtta cirklar som handtuftat­s i nyzeeländs­k ull i nyanser av gult, grönt eller grått.

PEAK 2020, FRÅN OGEBORG

Må vara att Peak kommer i den storlek som önskas, men nog gör den sig bäst i stort format. På så sätt kommer lystern i det botaniska silket till sin fördel. Särskilt effektfull i rum med flera ljuskällor, vilket får den skimrande naturfiber­n från odlad eukalyptus att riktigt spraka. Mjukt och lyxigt från Ogeborg, familjeför­etaget som tillhör gräddan av svenska mattillver­kare och som redan har varit klimatneut­rala i tretton år.

DIS 2020, AV VERA & KYTE FÖR HEYMAT

Som en dimmig dröm, formgiven av den norska designgräd­dans främsta: Vera & Kyte. Den kvinnliga duon har redan gjort flera mattor för Heymat, ett ungt familjeför­etag som hör hemma strax under den norska delen av polcirkeln och som på kort tid har fått stor uppmärksam­het. Inte så konstigt, med en genialisk affärsidé om att göra dörrmattan snygg.

FLOURISH 2020, FRÅN KASTHALL

” Mysigt” och ” häftiga färger” är inte en vanlig ordkombina­tion. Men med Kasthalls nya matta Flourish är den helt rätt. Handtuftad och med det den där ombonade känslan man vill ha i vardagsrum­met, samtidigt som färgskalor­na sprakar exotiskt. Gjord av restgarner från Kasthalls egen produktion och färger som blandas hipp som happ i diagonala lappmönste­r och därmed gör varje matta unik.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden