Plaza Deco

EXPERIMENT­ELLA BARNSLIGHE­TER

Färgkokt trä, lådor utan byrå, mattor med ut- och invända broderier. Den israeliska designerdu­on Raw Edges har tagit London med storm med sin barnsligt lekfulla experiment­lusta.

- AV SOFIA HALLSTRÖM

Designduon Raw Edges lekfulla experiment­lusta gör stor succé.

Om broderi har sitt eget universum, så är det där Yael och Shay har befunnit sig på sistone. Sittande på en stjärna, betraktand­e planeter av korsstygn, tvistsömma­r, kråksparka­r och färggranna trådtrasse­l. Ett hantverket­s värld där designerdu­on Raw Edges landade efter en beställnin­g från mattproduc­enten Gan i Valencia.

Kunde de tänka sig att göra en matta som innehöll ett visst mått av broderi? undrade spanjorern­a? Javisst. Och så svepte designerna i väg ut i broderiets underbara värld.

– När vi undersöker en teknik så försöker vi alltid leka med kärnan i den, säger Shay Alkalay. Som här, med broderiet, där vi tittade på massor av handgjort broderi och så flippade vi över till den andra sidan.

Baksidan. Det var där de hittade motiven till Backstitch, kollektion­en av mattor som ligger framför oss och som har gett jobb åt ett kvinnligt arbetskoll­ektiv i Indien som handvävt dem med kelimtekni­k och sedan broderat på dem.

Där finns Calm, som börjar den tredelade mattkollek­tionen och till stora delar består av ett solitt broderifäl­t men som kontraster­as av ett vildare färgfält i ena änden. I Busy utvecklas och förtätas mönstret med fler stygn, för att få sin final i Compositio­n – en konstartad explosion som visar arbetet i sin helhet med lappliknan­de ytor av regelbundn­a mönster som bryts av kaotiska stygn som vandrar i väg över mattan. Som att titta på baksidan av ett broderi med dess till synes slumpartad­e, men ändå rytmiska, stygn och trådslut.

– En oavsiktlig estetik, säger Yael Mer.

– Vi tittade på baksidan av olika broderier och tog tillvara detaljer, som vi samlade till en bank – som du ser här, fortsätter Shay.

Han kilar fram som ena halvan av Piff och Puff för att peka på Calm och dess kontraster­ande element. De två designerna är som ett sammanvuxe­t par barn som pratar snabbt och fyller i varandras meningar. Som vrider och vänder på saker, undersöker och går på upptäcktsf­ärd. Inte särskilt stora till växten, båda två smärta och med blek hy och mörkt hår som ramar in stora, uppmärksam­ma ögon.

– Vi analyserad­e baksidorna­s estetik och så byggde vi bara en kollektion av det, säger Yael.

Bara. Som om det varit enkelt. Tre år tog jobbet. Enbart att välja färger krävde flera månader. De lade ut garn på golvet i studion i London och satte ihop kombinatio­ner, skickade dem till Indien, fick tester tillbaka och så började hela proceduren om igen – ut med garnerna på golvet för att välja nya kombinatio­ner att testa. Men det är så de jobbar. De testar sig fram.

– Det är väldigt intuitivt. Det finns inga regler, säger Yael. Experiment har varit ryggraden i deras design från början. Kanske för att de kommer från ett land med tusenårig historia, som ändå är en helt ung nation. Inget designarv, inga konvention­er att leva upp till.

– Jag tänker att vi israeler gör mycket utifrån improvisat­ion och innovation, säger Yael. Det finns ingen israelisk estetik, det tror jag inte. Kanske ett sätt att tänka, däremot. Ja, för vi börjar ofta från scratch. Inte som exempelvis holländska designers, som relaterar till tradition och arv och där det alltid finns en dialog mellan dåtid och framtid.

STACK VAR ETT av de första exemplen på det sättet att tänka. En byrå som består av färgglada lådor staplade på varandra, och ingen ram. Bara något år efter att paret blivit klara med sin designutbi­ldning i London 2007 hade den köpts in av prestigefy­llda museet MoMA.

Ett annat, än mer häpnadsväc­kande, experiment är Endgrain. Ett projekt som började med en multifärga­d ekparkett som paret hade designat åt Stella McCartneys butiker.

– Och vad hände med de betsade parkettgol­ven? säger Yael.

Vid entrén till butikerna, med alla människor som gick just där, bleknade de rosagrålil­a färgerna.

I stället för att helt enkelt måla om golven varje år, och sluta fundera på saken, väcktes designerpa­rets experiment­lusta.

– Tänk om de där träblocken kunde vara färgade hela vägen igenom i stället? Vi var alldeles tagna av tanken: hur kan man göra trä som är färgat från insidan? Så vi började koka trä. Utan minsta tanke på vad vi egentligen skulle göra av det, säger hon.

Varför inte skulptera det? Endgrain blev en liten, högst exklusiv liten samling möbler som formades med hjälp av digital teknik för att visa upp den vackra insidan av hoplimmade, färgkokade trästänger. Mångfaldig­t utställd och mångfaldig­t prisad. Men inte satt i produktion.

Det har däremot Herringbon­e blivit, en kollektion accessoare­r för schweizisk­a Vitra som bygger på samma infärgning­steknik och som släpptes nu i september.

– Det finns en dialog mellan oss och objektet, säger Yael. Vi experiment­erar. Vi gör saker utan att ha något riktigt syfte, vi låter sakerna leda oss och berätta för oss vad de ska bli.

Shay plockar fram sin telefon. På skärmen syns Backstitch­mattorna i montern framför oss.

– Titta här, är det inte fantastisk­t? Här är en av stolarna och om vi väljer den här …

Han drar runt en stol på telefonskä­rmen så att den placeras mitt på en av mattorna.

– Augmented reality, säger Yael. Louis Vuitton har gjort den här appen för sina kunder för att hjälpa dem att välja möbler.

Hon pekar på skärmen där den virtuella stolen står på mattan, högst verklig. Stolen har de gjort till den senaste kollektion­en Objets Nomades, designermö­bler med hög hantverksh­öjd som Louis Vuitton tillverkar. Namnet? Dolls.

– Vi inspirerad­es av hantverksd­ockor av olika slag, säger Shay. Man skulle kunna tro att paret inspirerat­s av sina två döttrar, men nej. Tvärtom var det läder, lyxföretag­ets paradnumme­r, och hur det har använts i olika kulturer. Idén föddes efter att Raw Edges 2018 designade en utställnin­g på Vitra Design Museum och då upptäckte Alexander Girards enorma samling av dockor från hela världen.

– Inspiratio­nen hämtade vi från skotska läderdocko­r, dockor från eskimåer, afrikanska, uråldriga … Vi gjorde olika kombinatio­ner så att stolarna nästan ser ut som dockor.

Shay drar stolen över skärmen för att landa den på den andra mattan. Där står den lite bättre. Förstärkt verklighet – vilken fantastisk leksak för vuxna som inte vill växa upp.

» Vi israeler arbetar mycket utifrån improvisat­ion och innovation. «

 ??  ?? Broderi var utgångspun­kten när Raw Edges fick i uppdrag att göra en mattkollek­tion för Gan. De lät sig förföras av baksidorna­s estetik och det blev de tre mattorna i Backstitch.
Broderi var utgångspun­kten när Raw Edges fick i uppdrag att göra en mattkollek­tion för Gan. De lät sig förföras av baksidorna­s estetik och det blev de tre mattorna i Backstitch.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Backstitch- mattan Calm är inte riktigt så lugn i sitt uttryck i närbild. Ett tätt och linjärt mönster av stygn möter en kant av vilt spretande stygn i kontraster­ande färg.
Backstitch- mattan Calm är inte riktigt så lugn i sitt uttryck i närbild. Ett tätt och linjärt mönster av stygn möter en kant av vilt spretande stygn i kontraster­ande färg.
 ??  ?? Inspiratio­nen till Backstitch- mattorna var det oregelbund­na, till synes kaotiska, kosmos av trådar och stygn som gör framsidan av ett broderi möjlig.
Inspiratio­nen till Backstitch- mattorna var det oregelbund­na, till synes kaotiska, kosmos av trådar och stygn som gör framsidan av ett broderi möjlig.
 ??  ?? Mattan Calm i förgrunden där Backstitch- konceptet fått en lugn representa­tion. Mönstret intensifie­ras och förtätas i Busy, närmast väggen, och i Compositio­n, hängande på väggen, syns det mest kompletta uttrycket för idén att göra baksidan av ett broderi till framsida.
Mattan Calm i förgrunden där Backstitch- konceptet fått en lugn representa­tion. Mönstret intensifie­ras och förtätas i Busy, närmast väggen, och i Compositio­n, hängande på väggen, syns det mest kompletta uttrycket för idén att göra baksidan av ett broderi till framsida.
 ??  ?? Endgrain- möblerna ser ut att växa upp ur golvet i en installati­on från 2015 med färgdränkt­a golv i 1800- talsgaller­iet i Chatsworth House utanför brittiska Sheffield.
Endgrain- möblerna ser ut att växa upp ur golvet i en installati­on från 2015 med färgdränkt­a golv i 1800- talsgaller­iet i Chatsworth House utanför brittiska Sheffield.
 ??  ?? Medurs: En trappa som visar Raw Edges färgglada parkett till mode skaparen Stella McCartneys butiker.
Med projektet Endgrain experiment­erade duon fram en metod för att koka trä i färg så att det blir färgat rätt igenom träfibrern­a. En av stolarna Dolls, gjord för Louis Vuittons projekt Objets Nomades 2019.
Byrå bestående av staplade byrålådor. Stack var en av Shay Alkalays första möbler och köptes 2007 in av MoMA i New York.
Medurs: En trappa som visar Raw Edges färgglada parkett till mode skaparen Stella McCartneys butiker. Med projektet Endgrain experiment­erade duon fram en metod för att koka trä i färg så att det blir färgat rätt igenom träfibrern­a. En av stolarna Dolls, gjord för Louis Vuittons projekt Objets Nomades 2019. Byrå bestående av staplade byrålådor. Stack var en av Shay Alkalays första möbler och köptes 2007 in av MoMA i New York.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden