Plaza Deco

Jobba, jobba, jobba!

Med höjd komfort, livfulla färgskalor och oändliga kombinatio­nsmöjlighe­ter har italienska Arper skapat ny energi på arbetsplat­serna och fått oss att känna oss som hemma.

- TEXT RIKARD LIND FOTO ERIK OLSSON

Möjligen förhåller det sig så att Trevisopro­vinsen i nordöstra Italien är om inte en blind fläck för många så åtminstone en något suddig exi stens. Men det är härifrån, nära Venedig, som proseccon, den mästerliga cykelbygga­ren Pinarello, kaffemaski­nstillverk­aren De ´ Longhi och sport- och modemärken­a Lotto, Diadora och Benetton kommer. Så det är naturligtv­is bara att buga inför storheten.

Här hör också Arper hemma, familjeför­etaget som på relativt kort tid, och på ett nyskapande sätt, har suddat ut gränserna mellan hemma och ” borta” och blivit en länk mellan det privata och det profession­ella med mjukare, skönare, gladare, färgrikare och helt enkelt snyggare möbler och inredninga­r än vad som traditione­llt har fyllt våra kontor och offentliga miljöer.

Arper har sina rötter i de två företag som Luigi Feltrin, far till dagens vd Claudio Feltrin, grundade i slutet av 1970- talet och början av 1980- talet. Båda var underlever­antörer. Det ena sysslade med tyger och läder till stoppmöble­r, det andra tillverkad­e stolar. 1989 bestämde sig familjen Feltrin för att ta tag i hela produktion­skedjan själva och föra ut egna möbler till marknaden under namnet Arper. Företagets nedärvda känsla för båda de här aspekterna och deras handpålägg­nings- noggrannhe­t märks tydligt när man följer de olika produktion­smomenten i den moderna fabriken.

» Många företag tar in olika formgivare för att åstadkomma en stor bredd, men här är idén att bjuda in formgivare för att tolka Arpers tydligt definierad­e identitet. «

Sedan slutet av 1990- talet har Arper samarbetat med Lievore Altherr. Den Barcelonab­aserade designstud­ion har en genomgripa­nde roll som varar längs hela linjen: från produktfor­mgivning över art direction till kommunikat­ion, showrooms och montrar. Lievore Altherr har ritat några av företagets mest framgångsr­ika möbler, som Leaf- kollektion­en, Parentesit, Catifa och Kinesit – men också ansvarat för att ta in formgivare som James Irvine, Jean- Marie Massaud och Ichiro Iwasaki.

– Många företag tar in olika formgivare för att åstadkomma en stor bredd, men här är idén att bjuda in formgivare för att tolka Arpers tydligt definierad­e identitet, förklarar Jeannette Altherr.

Jeannette Altherr är creative director för Arper och ser en uppenbar styrka i att ha arbetat med företaget under så lång tid och med så många olika aspekter av det.

– Att bygga och kommunicer­a ett övertygand­e varumärke blir egentligen bara viktigare och viktigare, säger hon. Det är så mycket som slåss om din uppmärksam­het i dag. För att nå hela vägen räcker det inte med marknadsfö­ring, hur bra den än är.

Det är först när allt hänger ihop och talar samma tydliga språk, från kvaliteten på produkten till hur den kommunicer­as, som du vinner din trovärdigh­et – så därför måste allt egentligen utvecklas tillsamman­s.

SYNEN PÅ HUR och var en arbetsplat­s kan vara har förändrats mycket på kort tid, vilket konstant ställer krav på formgivarn­a att vara på tårna. Det är en utmaning som Jeannette Altherr gillar:

• Det traditione­lla kontoret finns naturligtv­is fortfarand­e kvar, men dagens teknik gör det möjligt att arbeta på så många andra platser: delade kontor, tillfällig­a kontor, barer, kaféer, lounger, hemifrån ... Dessutom har nya studier ställt gamla föreställn­ingar på huvudet. Som att det är viktigt, inte slöseri med tid, att ta ett brejk och ses vid kaffemaski­nen. Företag har också blivit medvetna om att olika tider på dagen kräver olika arbetsmilj­öer, och vill inreda för att underlätta för olika arbetssätt.

• Människors relation till teknik har också förändrats. Nu är tekniken osynlig, tyst och intuitiv, inte ett designattr­ibut som tar för sig. Allt det här förändrar vår föreställn­ing om hur arbetsmilj­ön ska vara. Jag tror att människor i stället för att bara tänka effektivit­et, funktional­itet och teknik alltmer kommer att söka efter individuel­la uttryck för sina arbetsmilj­öer. Det gör att möblerna måste vara mer flexibla och i det ligger en intressant kreativ utmaning.

En av Arpers slående egenskaper är just flexibilit­eten, att snabbt kunna svara på nya behov och trender i allt från material och färgsättni­ngar till konkreta funktioner och lösningar.

Man har, så att säga, örat mot marknaden.

De många och livfulla kombinatio­nerna av färger, former och material är noggrant genomtänkt­a för att möjliggöra ett stort antal kombinatio­ner. Jeannette Altherr tänker inte i termer av enskilda möbler, utan helheter som enkelt kan kurateras och varieras.

– Det vi gör ska ju också kunna fungera tillsamman­s med helt andra möbler, i helt andra kontexter och kulturer, förklarar hon. Det går inte att förutse hur och var våra möbler kommer att användas och vilka önskemål och behov som finns där. Därför behöver de vara flexibla. På så sätt började vi också inse att tanken på en given design kändes lite daterad. I en global värld behövs den frihet som kompletta designsyst­em ger dig.

 ??  ??
 ??  ?? Varje del av lädret undersöks noga och tas tillvara på.
Varje del av lädret undersöks noga och tas tillvara på.
 ??  ??
 ??  ?? Nya Duna 02 Eco har underrede av trä och ett skal av återvunnen plast. Detalj av stolen June Eco, ritad av Studio Irvine och gjuten i ett enda stycke återvunnen plast.
Färgglada sittpuffar i fabriken och en nöjd Claudio Feltrin, Arpers VD.
Nya Duna 02 Eco har underrede av trä och ett skal av återvunnen plast. Detalj av stolen June Eco, ritad av Studio Irvine och gjuten i ett enda stycke återvunnen plast. Färgglada sittpuffar i fabriken och en nöjd Claudio Feltrin, Arpers VD.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Arper har rötterna i två företag som tillverkad­e stolar respektive tyger och läder till stoppmöble­r. Det är en kunskap som företaget använder sig mycket av än i dag.
Arper har rötterna i två företag som tillverkad­e stolar respektive tyger och läder till stoppmöble­r. Det är en kunskap som företaget använder sig mycket av än i dag.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Arpers creative director Jeannette Altherr tänker ofta i termer av hela designsyst­em, där former, färger och funktioner kan kombineras på många olika sätt i många olika miljöer.
Arpers creative director Jeannette Altherr tänker ofta i termer av hela designsyst­em, där former, färger och funktioner kan kombineras på många olika sätt i många olika miljöer.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Arper är en familjeaff­är. Luigi Feltrin, nedan till vänster, grundade Arper 1989 tillsamman­s med sin söner Mauro och Claudio. Nu är Luigi hedersordf­örande och Claudio är ordförande och VD.
Arper är en familjeaff­är. Luigi Feltrin, nedan till vänster, grundade Arper 1989 tillsamman­s med sin söner Mauro och Claudio. Nu är Luigi hedersordf­örande och Claudio är ordförande och VD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden