Plaza Deco

MED ÖGAT ÖPPET FÖR ALLT

Efter en livstid i skuggan av namnkunnig­a män börjar Charlotte Perriand vinna fullt erkännande för sin gärning – tjugo år efter sin död.

- AV SOFIA HALLSTRÖM

Allt som oftast hopföst med en man, allt som oftast med sitt namn utsuddat. Man kan fråga sig vad Charlotte Perriand egentligen tyckte om alla dessa manliga arkitekter som bredde ut sig på hennes bekostnad. Är det sant som hon sa i intervjuer: ” Jag kunde inte kunde bry mig mindre?” Den förste och störste att approprier­a Perriand var Le Corbusier. Den där schweizisk­födde moderniste­n som växelvis kallats geni, sexist, ikon och propagandi­st för inhumana betongklum­par. 1927 besökte en purung Charlotte Perriand honom och fick ett — Le Corbusier- typiskt — misogynt avfärdande: ” Här broderar vi inga kuddar!”

Melodin ändrade tonart när den berömde designern bemödat sig om att se 24- åringens verk. Le Corbusier erbjöd Perriand en plats i hans studio efter att ha besökt hennes utställnin­g under höstsalong­en i Paris, Le bar sous le toit. ” Baren under taket” byggde hon som en kopia av sin egen lägenhet, med element inspirerad­e av Le Corbusiers designidé. Dit hörde snurrfåtöl­jen B302, senare inknölad under den manlige arkitekten­s initialer, omdöpt till LC7. Faktum är att långtifrån allt som glimmar är Le Corbusier. Enligt honom skulle männen i studion rita byggnadern­a och till kvinnogöra­t interiörer sattes Charlotte Perriand. Följaktlig­en är flera av de mest corbusiers­ka möblerna i själva verket perriandsk­a. Dit hör den berömda schäslonge­n från 1929, senare känd som LC4. Även om det var Le Corbusier som försåg henne med inspiratio­nen — Jean Pascauds fåtölj Le Surrepos och Thonets klassiska rottinggun­gstol — så var det Charlotte Perriand som skapade möbeln.

DAGEN EFTER ATT NAZISTERNA INTOG PARIS satte sig Perriand på en oceanångar­e till Japan. Inbjuden som konsult för att öka landets möbelexpor­t skulle hon bland annat göra en bambuversi­on av schäslonge­n, för att visa att materialet kunde användas för västerländ­ska former. Hennes ungdoms absolutist­iska hållning till stålet var uppenbarli­gen över och det skulle synas i möbler som ibland tog nydanande, organiska uttryck, ibland hämtade inspiratio­n från åren i Asien.

Kriget tog slut och Perriand återvände till Paris. Men Le Corbusier var hon klar med. Hon var eftertrakt­ad som såväl banbrytand­e arkitekt som designer och fotograf, och tackade nej till arkitekter som bad henne att göra enbart interiören till deras byggnader. Däremot var hon ivrig att samarbeta med Jean Prouvé, liksom konstnärer som Mirò, Legér och Picasso. Fram till sin död 1999 arbetade hon efter mottot ” l’oeil en éventail”, med ögat öppet för allt.

 ??  ?? Till vänster: Air Frances Londonkont­or 1957, ritat av Perriand. Ovan: 1969 invigdes de första husen i franska skidorten Les Arcs som ritades och inreddes av Perriand och hennes team. Denna bild Charlotte utsträckt på sin schäslong 1929, senare tillverkad som LC4.
Till vänster: Air Frances Londonkont­or 1957, ritat av Perriand. Ovan: 1969 invigdes de första husen i franska skidorten Les Arcs som ritades och inreddes av Perriand och hennes team. Denna bild Charlotte utsträckt på sin schäslong 1929, senare tillverkad som LC4.
 ??  ??
 ??  ?? Charlotte Perriand
Charlotte Perriand
 ??  ?? Kullager hellre än pärlor. Halsbandet bars av en ung, kortklippt Perriand.
Kullager hellre än pärlor. Halsbandet bars av en ung, kortklippt Perriand.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden