Plaza Deco

KROPP OCH DESIGNSJÄL

Paret Fredrik Färg och Emma Blanche närmar sig konstnären­s kreativa process när duon dukar fram nytt porslin ör Rörstrand.

- TEXT MOLLY MARKING

Färg & Blanche utforskar porslinets uttryck genom att studera skrädderie­r och kroppsform­er.

RÖRSTRAND BERÖR. Förra året släpptes Stora boken om Rörstrand (Historiska Media), tegelstene­n är en spännande tillbakabl­ick på designgiga­nten med anor från 1700-talet. Även formduon Färg & Blanche fascineras av Rörstrand och har använt historien som fond när de skapat sin kollektion Pli Blanc. Då och nu möts i en tidsresa av porslin.

– Rörstrand har alltid varit med i våra liv. Swedish Grace vid frukostbor­det hos Fredriks föräldrar, loppisfynd från min studenttid som finns i vårt kök idag och en gammal Rörstrands­ervis från min farmors farfar på vårt lantställe. När vi fick frågan om att göra Rörstrands nya servis, tänkte vi på serviserna vi stött på genom livet, att de behöver bestå i tiden. Att vara nutida och tidlös på samma gång, säger Emma Blanche till Plaza Deco.

Serien Pli Blanc må vara i porslin, men inspiratio­nen kommer från textilier och tidlöst skrädderi. Mjukt möter hårt med en blick från kroppens linjer.

– Skrädderi är så intressant, hur en plan yta, som textilier är, med sömnad och alla sina veck veck kan ta form och bli ett tredimensi­onellt objekt som ska passa en kropp. Vi ville utforska flödet i ett mjukt material och översätta det till ett hårt. För Pli Blanc har vi från början varit inspirerad­e av gamla marmorskul­pturer med draperade textila e ekter. För oss har linjernas flöde, enkelheten och elegansen, varit i fokus. Linjerna represente­rar sömmar och finns där för att följa och förhöja formen på servisens olika delar på samma sätt som de skulle ha följt formen av en kropp med ett skräddat plagg. Emma Blanche är halvfransk och duon ville gärna ha en fransk koppling. Rörstrand har dessutom en fransk namntradit­ion, Mon Amie den mest kända.

– Namnet avspeglar även den kreativa processen med serien, Pli Blanc betyder ”vitt veck”. Sen är det också en blink till Emmas efternamn, Blanche, tillägger Fredrik.

Vad var det viktigaste i den kreativa processen?

– Att få tallrikarn­a att stå fint på och bredvid varandra när man dukar. Vi inspirerad­es av att skapa ett mönster och en form på tallrikarn­a så att de tillsamman­s skapar en harmoni, balans och ett flöde mellan de olika lagren. Brättet var också ett viktigt element för oss. Tallriken kan kännas självklar och enkel men vi har arbetat mycket för att få brättet att vara där men samtidigt inte vara så markerad. Det är snarare sömnadslin­jen som ger markeringe­n. Den förhöjer formen för att sedan sakta försvinna ner och ge en antydan till tallrikens botten, som en ram till maten. Den som följt den ofta filosofisk­t lagda duon – ja, de är ett par även privat – vet att de kanske mest förknippas med inredning. Här har de bytt sittmöbler mot det dukade bordet.

– Vi har länge velat arbeta mer med husgeråd och bruksförem­ål. Många av våra objekt som vi ritat, såsom stolar, är för o entlig miljö. Det är roligt att nu få arbeta med objekt för hemmet.

Anrika företag kan förföra men också förfära när de kreativa axlarna tyngs av historien och en överdriven respekt. Färg & Blanche inspirerad­es istället.

– Det första vi gjorde var att titta i Rörstrands arkiv och historia som nu är 294 år gammal. De flesta av våra projekt börjar med att titta bakåt för att lära oss om vad vi kan göra i nutid. Processen var också viktig för att behålla Rörstrands identitet. Det var ett sätt att försöka vara relevant i ett företag som har en så lång historia. Vår första presentati­on bestod av tiotal olika koncept där vi tillsamman­s valde väg. Där och då började en två år lång process med Rörstrands produktutv­ecklare och deras gedigna kunskap, säger Fredrik Färg.

»Vi har länge velat arbeta mer med husgeråd och bruks öremål.«

Duons studio ligger i ert gammalt garage och påminner mer om det kreativa, råa och spännande kaoset hos en urban konstatelj­é än det traditione­llt ordnade arkitektko­ntoret. Inte förvånande. Färg & Blanche närmar sig konstnären­s process av att studera material och utforska frågeställ­ningar bortom bärighet och tekniska aspekter. En stol, eller en tallrik, kan väcka värdefulla frågor hos betraktare­n.

– Den röda tråd som följer vårt arbete kommer från lika delar hantverksm­ässig, industriel­l som konstnärli­g process, där handens verkan ofta har en synlig roll. Vi har under en lång tid utforskat värdena bakom vad som är mjukt och vad som är hårt, inte bara i materialit­et utan även på det sätt som vi formger, exempelvis hur vi kan använda hårt material med mjuk teknik.

Ett sådant omtalat projekt är Wood Tailoring där de sytt möbler i trä med en industriel­l symaskin. Resultat blev Couture Armchair för BD Barcelona och möbelserie­n Julius åt Gärsnäs.

– I processen med Pli Blanc arbetade vi från början med textila modeller och former för att studera vad vi kunde åstadkomma i kontrasten mellan det hårda och mjuka och i denna experiment­ering av sydda former fann vi mönstret för serien.

En lek med hårt och mjukt, ett experiment­erande helt i duons anda.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden