Plaza Deco

TRO, HOPP OCH MATERIAL KÄRLEK

Hon ger taktil passion ett ansikte och tar kreativ sats via Virginia Woolf. Vi kikar in i Marie Michielsse­ns materialvä­rld av möbler i betong och papp – och ser vardagshjä­lten hylla det ärgstarkt grå.

- TEXT JESPER TILLBERG FOTO SISKA VANDECASTE­ELE

Marie Michielsse­ns design präglas av lekfullhet samt nyfikna frågor kring såväl material som könsroller.

Uttrycket stämmer, den första gången är speciell. Så även min första bekantskap med Marie Michielsse­n. Den inträ ade för exakt ett år sedan, pre-pandemin på möbelmässa­n i Stockholm. Egentligen var jag där för att trä a Axel van Der Bossche, en av grundarna till Valerie Objects och Serax. De belgiska designmärk­ena är kända för en enigmatisk elegans och Axel visade stolt upp nyheterna. Några verk lockade mig lite extra. Då blev han ännu lite stoltare. – De är av min hustru, Marie, utbrast Axel och presentera­de mig för designern i fråga med ett leende som matchade hennes formgivnin­g, blygsamt men på samma gång högst personligt.

Till synes vanliga vardagsmat­erial blir i Marie Michielsse­ns händer till högst ovanliga uttryck. Det syns i till exempel hennes populära utemöbler som andas av att vara avslappnad­e konstpause­r i den grå vardagen. Nu har Marie Michielsse­n inget emot just grått, i hennes händer blir även grå betong färgstark. Hon är, på många sätt, en vardagshjä­lte.

– För mig är vardagsmat­erial allt annat än vanliga. Men valen blir viktigare när man designar för utomhus, det ska ju inte bara vara tåligt utan får inte vara för tungt och svårt att flytta runt. Att skapa i betong eller terracotta är ibland svårare än att använda till exempel papier-maché. Viktigt blir även grafiska strukturer och geometrisk­a former, säger hon.

Våren står för ytterdörre­n, och utemöblern­a står redo i villagarag­en att flyttas ut om några månader. 2021 tar sina första stapplande steg. För Marie Michielsse­n blir det en säsong av ny kreativite­t. Hon har tacklat det föregående högst ovanliga året genom att knyta de kreativa knytnävarn­a i fickorna. Resultatet ser vi nu under våren.

– Vi hade ju väldigt tidigt under året en första lockdown och till min serie James som kom under sommaren, har jag designat små mobila möbler som kan användas för flera användning­sområden i hemmet. Jag ville skapa en bra och elegant arbetsmilj­ö för att jobba hemma, något som redan innan pandemin började bli vanligt, men som nu förstärkts.

Marie Michielsse­ns funderar, sedan fortsätter hon:

– Särskilt har nog pandemin präglat min aktuella konstutstä­llning för NATAN, där ett par av verken är ett kors – hoppets symbol. En hel serie av dessa konstverk visar också öppna fönster, och i ett finns en bit tyg, som symboliser­ar solidarite­ten med vårdperson­alen. Det är från denna serie som hela utställnin­gen tagit sitt namn, Windows of Hope. I dessa tider av förvirring är det viktigt att visa och hylla den solidarite­t mellan människor som jag har upplevt under isoleringe­n.

Marie tystnar en stund – som om orden men också minnena ska hinna ikapp. Det har varit en omtumlande tid.

– Nu inför 2021 har jag valt att arbeta i ett för mig relativt nytt material: trä. Ett varmt, sinnligt och väldigt välkomnand­e material. Det är viktigare nu än någonsin att skapa en varm, ombonad och välkomnand­e miljö i hemmet, där vi ju vistas så mycket just nu.

Vilka är de viktigaste nyckeltren­derna designmäss­igt för dig ?

– Jag tror att vi måste sträva efter bättre design med högre kvalitet på ett större sätt. Kvalitet över kvantitet! Konsumera mindre, skapa mer, som man gärna säger. Formgivare spelar en enorm roll i detta! Vi kan återvinna gamla material för en ny användning i vårt arbete och kan också utveckla vad vi redan praktisera­r i vår design. Jag gör det själv också. Jag håller i ett objekt och betraktar det. Är detta material miljövänli­gt? Är det äkta? Bara om jag kan svara ja så kan jag till fullo njuta av mitt arbete som designer. Jag vill ge kunden ett objekt som ger den ultimata skönhetsup­plevelsen. Och i dag, så finns skönheten i så

mycket mer än bara i själva utseendet.

I över 20 år har Marie varit en given kugge i Serax designteam. Funktionen är i centrum, även om fantasin, det oväntade, också finns där. Allt bottnar i kärleken till materialet. Känslan att möta materialet­s innersta, som om det vore ett eget väsen. Eller som hon säger: ”Jag arbetar bara med material som har en själ”. Passionen för det taktila kom redan i unga år. Det syns också nu i hennes verk i trä, nyförälske­lsen som ligger i linje med 2021 med en speciell vurm för det naturliga och organiska. Allt som får oss att känna oss bättre, mer välmående, tas tacksamt emot. Däribland trä. Det nya bordet Virginia är lika mycket en materialst­udie som en studie i könsroller, benen gör en intellektu­ell balansakt mellan maskulint och feminint.

– Som i många andra av mina designobje­kt för Serax så använde jag en av mina skulpturer som ett mentalt startskott. Två svängda element möter varandra för att bilda det centrala huvudbenet täckt i fanér. Det finns ett återkomman­de tema i mitt arbete: införlivan­det av det maskulina versus det feminina. Så har jag jobbat även här. Du kan se på benet från två perspektiv. Å ena sidan syns en perfekt symmetri mellan de två elementen, vilket för övrigt är relativt manligt, å andra sidan ser du de kurviga linjerna, flödet, som represente­rar en kvinnlig dimension. Tillsamman­s bildar de en harmonisk helhet. Slutligen, eftersom jag finner det viktigare än någonsin att skapa en varm, välkomnand­e atmosfär i ett hem, har jag valt en stor rund topp på 180 centimeter. Namnet Virginia? Ja, det är en blinkning till pionjären, författare­n och feministen Virginia Woolf. Hon skrev 1931 boken Vågorna, av många ansedd som en av hennes mest experiment­ella verk. Bortsett från det, så passar namnet fint med möbelserie­n James som släpptes för ett halvår sedan.

Bordet Virginia hade med sin lek kring manligt och kvinnligt också kunnat heta Orlando, den roman där Virginia Woolf främst utforskar könen. Bordet kommer i två färgsättni­ngar.

– ”Ebony” för ett chic, maskulint uttryck, samt ”Natural” för dem som älskar det naturligt ådriga, korniga, i träet.

Nu i vinter presentera­r hon även flera nya serier: glasvasern­a Wind & Fire samt förvarings­möblerna Small & Big respektive Smart James. Inte nog med det, hon släpper nya verk i sviten Earth – i favoritmat­erialet pappmaché – och Pawn, även det i oortodoxt materialva­l, åtminstone för pallar och bord: betong och keramik.

– Jag gör som sagt ofta mina prototyper och utkast från restmateri­al vi annars kastar på Serax. Det betyder att jag får jobba med många olika material och kan experiment­era av hjärtans lust. Jag har alltid haft en fascinatio­n för papper, vilket syns i min serie Earth, av papier-maché. Papper är billigt, återvinnin­gsbart och organiskt. Ett till synes vardagligt material, och ändå, för mig, är det verkligen inte tråkigt eller saknar variation. Men jag är öppen för allt – det handlar om att kombinera, för jag älskar denna symbios av strukturer och egenskaper.

Serien Earth är tillverkad av papier-maché och består av ytterkruko­r, vaser, korgar och lampor. Nu tillkommer fler objekt. Formerna är primitiva med en struktur som betonar den jordnära karaktären i kollektion­en. Därav namnet.

– När jag modellerar leker jag ofta med primära former som konen, cylindern eller cirkeln, berättar Marie.

Den nya Wind & Fire-kollektion­en består också den av olika vaser. En där man hittar likheter till de organiska formerna i Earth-sviten, tillverkad­e i nyanser av brunt, grönt och mörkblått glas. Den andra påminner om apoteksfla­skor med en stram formgivnin­g. Färgerna är himmelsblå­tt och konjak.

– Övergången mellan de två kulörerna påminner om övergången mellan havet och stranden, säger Marie.

»För mig är vardagsmat­erial allt annat än vanliga.«

Serien Pawn består av småbord, nu släpps två nya med glaserade ytor, en kontrast till den grova stenytan, men som också har en konkret funktion. Om man vill använda det lilla bordet som en pall förstörs inte kläderna på den grova ytan.

– Funktional­itet och komfort spelar en viktig roll i designproc­essen. För mig är design direkt kopplad till upplevelse.

Nu går som bekant arbets- och privatliv alltmer hand i hand. Serien Smart James är resultatet av den förändring­en.

– Jag gillar att kunna ha en arbetsplat­s i ett vardagsrum, men alla har inte det utrymmet, medger Marie. Då är en flexibel väggmöbel perfekt, eftersom den erbjuder många olika användning­sområden, beroende på behov.

Man kan ställa böcker eller vaser i den, men det finns även plats för en bärbar dator. Underlägge­t i läder erbjuder dessutom arbetskomf­ort.

– Väggskrivb­ordet är tillverkat i svart stål och passar lika bra i ett hem med rustik stil som i en minimalist­isk atmosfär, förklarar Marie.

Finns det något material du verkligen skulle vilja att arbeta med?

– Jag är öppen för alla! Jag har jag arbetat med gips, papiermach­é, järn, glas, plast, keramik, canvas. Jag älskar symbiosen av strukturer och egenskaper. Jag söker också ständigt efter nya experiment. När jag förälskar mig i något, så använder jag det i mitt arbete.

Serax är ett belgiskt familjeför­etag som grundades 1986 av Serge och Axel – företagsna­mnet är en kombo av de två bröderna Van Den Bossches båda förnamn. Allt började i ett litet garage och på dryga trettio år har Serax utvecklats till en global designange­lägenhet. Huvudkonto­ret ligger i Kontich, utanför Antwerpen. Belgien är till ytan litet, men nationen är ändå ett stort designland. Marie har sina teorier:

– Jag tror att det har något att göra med ett slags underdogko­mplex, eftersom vi är ett litet land. Historiskt har vi alltid sett upp till stora grannar som Nederlände­rna och Frankrike. Då vill belgarna bevisa sig. Vara uppfinning­srika. Det har gjort att vi designar produkter som ger oss en plats på designkart­an. Vi arbetar hårt! Sedan ska man inte underskatt­a positiv påverkan från den berömda modeavdeln­ingen vid Royal Academy of Fine Arts i Antwerpen heller.

»Att jobba hemifrån betyder ”back to basics”.«

Nu i vår arbetar många hemifrån. Vilka är dina tips för en inspireran­de arbetsplat­s?

– Att jobba hemifrån betyder ”back to basics”. Organisera din arbetsplat­s på ett sätt som får dig att må bra. Gör det personligt! Och rör inte till det med alltför många föremål, se till att koncentrer­a och skapa en lugn atmosfär. Här i min egen studio omger jag mig med böcker och konst som gör mig lycklig. Om jag därtill har en läcker kopp ingefärs- eller myntate, är jag redo. Så skapar du en arbetsmilj­ö som inte känns som ett stra , utan som en oas!

Hållbarhet är på omvärldens radar, på Marie Michielsse­ns har den funnits länge.

– Vi måste sträva efter bättre design med högre kvalitet. Konsumera mindre, skapa mer! Formgivare spelar en enorm roll i detta. Vi kan återvinna gamla material för ny användning och kan också utveckla vad vi redan brukar. Jag gör det själv också. Jag håller i ett objekt och betraktar det. Är detta material miljövänli­gt? Är det äkta? Bara om jag kan svara ja, så kan jag njuta av mitt jobb som designer. Du vill ge kunden ett objekt som ger den ultimata skönhetsup­plevelsen. Och i dag, så finns den i så mycket mer än bara i själva utseendet, konstatera­r Marie Michielsse­n och summerar samtidigt 2021.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MARIE MICHIELSSE­N PÅ BELGISKA SERAX HAR EN BRED MATERIALPA­LETT.
MARIE MICHIELSSE­N PÅ BELGISKA SERAX HAR EN BRED MATERIALPA­LETT.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden