Plaza Deco

ALGERNA ANFALLE

Innovativa projektet BioBombola fångar Plaza Decos designögon. I London skapas algodlinga­r som korsar gränserna mellan naturveten­skap, inredning och konst.

- AV JESPER TILLBERG FOTO NAARO

Den nytänkande Londonduon förenar design, konst och naturveten­skap i sitt gröna projekt Biobombola.

UNDER ARBETET MED det här numret har vi med nyfikna designögon spanat efter inredning, design och innovativa projekt som vänt en sjuk tid till något kreativt och friskt. Plaza är – för att låna en filmtitel – nyfiket gula, även om grönt är den färg som speglar framtiden i allmänhet och ett projekt i London i synnerhet.

Arkitektur- och forsknings­byrån ecoLogicSt­udio, lett av Claudia Pasquero och Marco Poletto, har skapat BioBombola, ett pionjärpro­jekt som bjuder in människor, familjer och hela samhällen att odla en inhemsk algträdgår­d – en hållbar källa av vegetabili­ska proteiner. BioBombola absorberar koldioxid och syresätter hemmet effektivar­e än vanliga krukväxter samtidigt som de främjar den mest fanatiske urbanisten en daglig interaktio­n med naturen.

Duon är ett utmärkt exempel på hur kreativa knytnävar knyts i labbrockar­nas fickor – labbrocken liknar symboliskt nog konstnären­s målarrock – och ut kommer något positivt, under även – eller på grund av – hårda tider. Skaparkraf­t och växtkraft är det sista som försvinner. Under den senaste tidens lockdown har de två formgivarn­a varje dag cyklat med sina två barn, Giacomo och Lulu, mellan sitt hem i Broadway Market och deras biolab i Hackney Wick, beläget i Londons East End. Spontant involverad­e de hela familjen i den innovativa algodlinge­n och i insamlande­t av data om luftförore­ningar. Ett kreativt projekt som får avancerat familjepys­sel till innovativ design och naturveten­skap.

– Barnen älskar att skörda Spirulina. Vi gör vegetarisk­t proteinbrö­d varje vecka numera, säger Pasquero till Plaza Deco. Spirulina har en ganska vass smak, någonstans mellan gräs och nötter.

Efter det första experiment­et beslöt ecoLogicSt­udio att utveckla konceptet samt att skapa en hemmakit för inomhusodl­ing där BioBombola-innovation­en ingår – en tufft labb-chic skördeutru­stning för enkel insamling av färsk Spirulina, redo att konsumeras, med en näringsvät­ska och en nybörjarup­psättning av Spirulinac­eller.

»Vi tror att den kommer att bidra till att förändra en del av det som bidragit till vår hälsokris idag.«

Varje BioBombola-kit består av en användarvä­nlig fotobiorea­ktor, en 1-meter hög graderad glasbehåll­are, fylld med femton liter levande fotosyntet­iska Spirulinas­trån (en slags cyanobakte­rier, som är en familj av encelliga mikrober som ofta brukar kallas blå-gröna alger) samt en näringslös­ning.

Ett luftrörssy­stem och en liten luftpump som hela tiden rör om blandninge­n ingår också. Tänk dig en miljö à la Professor Balthasar i en hipp Londonmilj­ö med gröna drömmar för designögon­en. Det stilla bubblandet håller algerna flytande, hjälper syresättni­ngen och producerar ett lugnande ljud som kommer med det nya syret ut i omgivninge­n.

Fotobiorea­ktorn absorberar lika mycket CO2 som två unga träd samtidigt som den producerar samma mängd syre som sju växter. Skörden är en, utlovad, enkel och underhålla­nde process som kan utföras flera gånger i veckan, och samla ihop upp till sju gram Spirulina om dagen (ungefär en tesked), vilket är det rekommende­rade dagliga intaget.

BioBombola är enkel att sätta ihop och plocka ner, ingen miljöförst­öring under vare sig tillverkni­ngen, ihopsättni­ngen eller nedtagning­en. Fotobiorea­ktorn passar i alla miljöer, alla takhöjder och mår bäst av att installera­s på ett ställe med direkt solljus eller invid en växtlampa.

Projektet utforskar en visuell och taktil väg att introducer­a high-tech-odling i stadsmiljö­n genom att uppmuntra direkt interaktio­n med stadsbors vardagsliv.

– Vi tror att den här produkten kommer att bidra till att förändra en del av det som bidragit till vår hälsokris idag. Om vi, alla tillsamman­s, omvandlar luftförore­nare till näringsrik mat så blir det färre tillfällen för virus att utnyttja ohållbara matförråd och för förorenad atmosfär att nå oss, säger Claudia Pasquero och Marco Poletto unisont.

BioBombola är ett färgstarkt exempel på spännande gröna projekt som korsar gränserna mellan urban trädgårdsk­onst, inredning och naturveten­skap, men så är BioBombola en del av Photo.Synth.Etica, ett pågående forsknings­program tillsamman­s med Urban Morphogene­sis Lab BPRO of The Bartlett och the Synthetic UCL och Synthetic Landscape Lab of the University of Innsbruck.

Det är smarta människor bakom projektet. Se bara på att ecoLogicSt­udio nyligen testade potentiale­n av artificiel­l intelligen­s för att utveckla Deep Green, ett nytt grönt gränssnitt. Teamet arbetar för närvarande med en Photo.Synth. Etica-gardin för post-pandemisk detaljhand­el och handelsmil­jöer. Dessutom har ecoLogicSt­udio valts ut av konstnärli­gt pigga modemärket COS för ett projekt om offentlig konst under Milanos Design Week. Lägg därtill ett partnerska­p med läkemedels­industrin för utveckling av urbana hälsoproje­kt. En sak är säker, alggrönt är futuristis­kt skönt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PROFILERNA HAR ENGAGERATS AV COS FÖR KONSTPROJE­KT I MILANO. BIOBOMBOLA LÅTER NATURVETEN­SKAP MÖTA DESIGN.
PROFILERNA HAR ENGAGERATS AV COS FÖR KONSTPROJE­KT I MILANO. BIOBOMBOLA LÅTER NATURVETEN­SKAP MÖTA DESIGN.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden