Plaza Deco

DEN RÖDA TRÅDEN

Villas Escondida smyger sig in i kustlandsk­apet kring en mexikansk surfstad. Arkitektur­en smälter in i omgivninge­n och surfar på en organisk ny våg.

- AV LEENA PALOHEIMO FOTO ONNIS LUQUE & MAURICIO GUERRERO

Toyine Sellers hem på Värmdö är inramat och inspirerat av naturen, precis som hennes textilkons­t.

Ritade av den mexikanska arkitektfi­rman Francisco Pardo Arquitecto, Villas Escondida tronar 50 meter från Stilla havet, på en klippavsat­s med utsikt över Puerto Escondido bukten – även känd som ”den gömda hamnen”. Berömt för sina vilda oändliga stränder är området en av de mest vördade turistattr­aktionerna på Oaxacan-kusten. Särkilt av surfare från hela världen som välkomnas och attraheras av ett mer lågmält och eklektiskt myller ac människor.

Inkapslad i vegetation­en, respektera­r projektet omgivninge­n genom att spegla lägets terräng med dess 20- till 40-gradiga lutning med en serie av trappor och mellanligg­ande uteplatser. Man har fastslagit ett upprepning­sbart mönster, som möjliggör 180 graders utsikt och mängder av naturligt ljus. Naturen är en del av fastighete­ns idé.

– Det här lägenhetsa­rrangemang­et anpassar sig naturligt till den givna topografin. Husen har ambitionen att generera en harmonisk symbios mellan arkitektur, Stilla havet och de boende, med omgivninge­ns extraordin­ära panoramavy­er över omgivninga­rna, säger Francisco Pardo, arkitektst­udions grundare till Plaza Deco.

Komplexet består av 16 bostäder på 150 kvadratmet­er plus terrassen på 70 på den nedersta nivån. Trots platsens höga densitet känns lägenheter­na, som ligger mjukt inbäddade längs bergssidan, mer som villor än som lägenheter.

Varje enhet består av två eller tre sovrum med en öppen planlösnin­g av både vardagsrum och matplats samt en privat terrass vilken ramar in den idylliska naturscene­n och havsutsikt­en, samtidigt som den garanterar högsta integritet för privatlive­t genom mängden av växter som placerats högst strategisk­t runt omkring likt en grön gardin. Om arkitektur­en är ett konstverk så är den omkringlig­gande naturen dess grönskande och högst inramning.

Varje lägenhet har en liten privat swimmingpo­ol, dessutom finns här tre olika gemensamma pooler på det tak som ligger allra högst upp: mot öster, en bar och ett viloområde, i mitten huvudbassä­ngen med soldäck och till väster, en liten pool för barnen.

Boende når lägenheter­na genom ett system av naturliga stigar och två trädgårdar som härmar terrängens naturliga sluttning och sträcker sig ända ner till havet. Havsbrisen, i synergi med skuggan från takbjälkar­na och terrassens och de laterala väggarnas korsdrag, ger möjlighet till vilsam svalka.

»Vissa människor älskar �ärgglad design och trivs bara i �ärgglada miljöer.«

»Huset har ambitionen att generera en harmonisk symbios mellan arkitektur och Stilla havet.«

Inomhus finns bekväma platser för avkoppling och skydd undan solen. Naturliga inslag av trä omsluter den högst skräddarsy­dda interiören, genom onekligen smarta tilllägg såsom visuell värme och interiöra växter vilka fungerar som en förstärkni­ng av sambandet med naturen. Interiör och exteriör går på så sätt hand i hand, med det naturliga träformati­onerna som den gemensamma nämnaren, vilket gör steget mellan inne och ute betydligt mindre, närmast en symbios.

Villas Escondida är helt byggt med en enkel struktur av armerad betong, blockvägga­r, cement, sand och ribbade plattor. Det här systemet har möjliggjor­t en flexibel konstrukti­on och en solid struktur, som kan stå emot de för området vanliga jordbävnin­garna. Naturen både ger och tar, förför och förgör. De avslutande viktiga detaljerna i fasaden och interiören är gjorda av Chukun, det vill säga – tillplatta­d fin vit sandcement – och det lokala suggestiva ”Macuil-träet”.

Istället för att kontraster­a och arbeta mot landskapet, vill det här originella projektet som sluttar ner mot stranden fånga havsbrisen och integrera med, ja rent av surfa på intrycken intrycken från vegetation, men så befinner vi oss som sagt i ett äkta surfparadi­s.

Oaxaca är en delstat i södra Mexiko och blickar man än längre söderut gränsar området till Stilla havet. Huvudorten är Oaxaca de Juárez, en stad med anor. Strax under staden hittas nämligen den arkeologis­ka platsen Monte Albán, ett förcolumbi­skt arkeologis­kt utgrävning­sområde. Monte Albán innehade rollen som Zapotekciv­ilisatione­ns mest framståend­e socio-politiska och ekonomiska center för nära ett tusental år. Som stad grundades den i slutet av den så kallade Mellersta Utveckling­sperioden år 500 f.Kr. Det är med andra ord en plats där då möter nu, till ekot av både historien och vågorna från Stilla havet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VILLAS ESCONDIDA
PUERTO ESCONDIDO, MEXIKO 2020 FRANCISCO PARDO ARQUITECTO
VILLAS ESCONDIDA PUERTO ESCONDIDO, MEXIKO 2020 FRANCISCO PARDO ARQUITECTO
 ??  ??
 ??  ?? TA I TRÄ. NATURLIGA MATERIAL, SÄRSKILT DÅ I TRÄ, ÅTERFINNS I DEN INPLANERAD­E INREDNINGE­N, ALLT FÖR EN VARM, ORGANISK KÄNSLA.
TA I TRÄ. NATURLIGA MATERIAL, SÄRSKILT DÅ I TRÄ, ÅTERFINNS I DEN INPLANERAD­E INREDNINGE­N, ALLT FÖR EN VARM, ORGANISK KÄNSLA.
 ??  ??
 ??  ?? HÅLLBART. NATUREN HAR PLOCKATS IN I ARKITEKTUR­EN DÄR HUSKROPPEN ÖPPNAR UPP FÖR VÄXTER OCH GRÖNA DETALJER, VILKET MEDFÖR EN LEVANDE TON. TILLSAMMAN­S MED GENOMTÄNKT INREDNING I TRÄ BLIR DET EN ORGANISK HELHET.
HÅLLBART. NATUREN HAR PLOCKATS IN I ARKITEKTUR­EN DÄR HUSKROPPEN ÖPPNAR UPP FÖR VÄXTER OCH GRÖNA DETALJER, VILKET MEDFÖR EN LEVANDE TON. TILLSAMMAN­S MED GENOMTÄNKT INREDNING I TRÄ BLIR DET EN ORGANISK HELHET.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden