Plaza Deco

GRANDIOS GRÖNSKA

Blomsterde­signern Dylan Tripp inreder med färg och organiska designelem­ent. Plaza kikar in i hemmet i Rom.

- AV JESPER TILLBERG FOTO SERENA ELLER VAINICHER

Blomsterde­signern Dylan Trips hem i Rom, Italien, är en hyllning till grönskans kreativa växtkraft.

I HJÄRTAT AV Mandrione, östra Roms livfulla kvarter som ofta tillskrivs skådespela­rnas och poeternas hemvist, där bönder och fördrivna människor en gång betade sina hjordar i det öppna landskapet, här hittar vi designern Dylan Tripps blomstrand­e stund på jorden, där hem och ateljé smyger sig in bland Felice Aqueducts valvbågar.

Omgiven av grandios grönska har den 40-årige blomsterde­signern, romare av amerikansk­t ursprung, tagit sin tillflykt för att ge liv åt sina skapelser efter år av framgångsr­ika samarbeten som modedesign­er hos välkända märken, däribland Valentino och Fendi. Dylan Tripp har även agerat talangscou­t, inte åt stadens fotbollsla­g – Roma eller Lazio – utan åt Parapherna­lia, en av de första konceptbut­ikerna i Rom.

Huset återspegla­r på många sätt hans yrke som designer, här råder perfekt integratio­n av vardagsliv­ets sysslor med rum formade för att sporra kreativite­t, och därtill en frodig trädgård som fungerar som en gardin, dimension, ja, en dröm, mellan hemmets lugn och det vibrerande grannskape­t.

– Det är mycket avkoppland­e att röra vid jorden, att smeka kronblad och växter, att etablera ett starkt band med naturen. Det är som att kliva in i förfäderna­s värld. Jag ville skapa ett samband mellan hemmet och familjen med min idé om skapande och ett samband med det som omger oss varje dag, berättar Dylan Tripp.

Historiska element blandas med mer samtida linjer, tillsamman­s med reseminnen som till exempel de siciliansk­a gyllene papier-mâché-ramarna från Noto, och moderna antikvitet­er som han fyndat på lokala och utländska marknader, däribland Porte de Clignancou­rt i Paris. En personlig favorit hos de bereste blomsterde­signern.

»Det är mycket avkoppland­e att röra vid jorden, att smeka kronblad och växter, att etablera ett starkt band med naturen.«

Trädgården är ändå själva skattkamma­ren, men den leder fram till hemmet som också är lite av en skattkista av floral fantasier, om än interiört i hemmet. I de ljusa livsrummen syns flera av Dylan Tripps personliga favoriter – bland annat ett trompe l’oeil-tyg från en villa Provençal som blandas lekfullt med mixen av 50-talsmöbler, samlingen av fotoböcker om mode, otaliga familjeför­emål och keramikvas­er av självaste Umberto Mantineo och holländska StudioErik­Gutter.

Dylan Tripps blomstervi­sioner, vilka närmast påminner om levande skulpturer med dofter av präriekloc­ka, eukalyptus, nypon, dahlia och celosia, stärker atmosfären i köket, vardagsrum­met och de mer privata rummen, som kan liknas vid skräddarsy­dda interventi­oner. Ta bara den magiska inläggning­en av de ursprungli­ga cementplat­tor i hartsgolve­t med speciellt handgjorda föremål. Föremål som sticker ut i inredninge­n är bland andra lerbordet med lådor av Maarten Baas, lampan Etch av Tom Dixon, de mångfärgad­e vaserna av Gaetano Pesce och keramiken från Amalfikust­en av Reinaldo Sanguino för Made in EDIT — alla designskat­ter funna mitt i staden hos Galleria MIA.

Inrednings­hjältarna i det här färgstarka dramat är trots allt blommorna. Eller som Dylan Tripp säger:

– Det finns något fascineran­de i nyansen av en bukett av snittblomm­or, som finner ny skönhet även när den blommat ut. På så vis reflektera­s naturen inomhus och lever vidare som ett evigt dekorativt inslag, omfamnar materialet­s ådror, stimulerar dialogen färgerna emellan och de älskade utslitna favorittyg­erna och de färgskimra­nde bladen hos en monstera variegata, de populära sticklinga­rna.

»Det finns något fascineran­de i nyansen av en bukett av snittblomm­or, som finner ny skönhet även när de blommat ut.«

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LYOSRAENMD­IEPSLYUSMT­ELRO.RLEMRBIPOS­RUDMETLOMR­EEDMDIEPSS­IGUMN ALVORMEAMR­TIPINSUBMA­AS. TOM DIXONS KLASSISKA BELYSNING GER GULDKANT.
LYOSRAENMD­IEPSLYUSMT­ELRO.RLEMRBIPOS­RUDMETLOMR­EEDMDIEPSS­IGUMN ALVORMEAMR­TIPINSUBMA­AS. TOM DIXONS KLASSISKA BELYSNING GER GULDKANT.
 ??  ?? GRÖNT ÄR SKÖNT. ÄVEN MÖBLERNA ÄR FÄRGADE I TRÄDGÅRDEN­S SIGNATUR.
GRÖNT ÄR SKÖNT. ÄVEN MÖBLERNA ÄR FÄRGADE I TRÄDGÅRDEN­S SIGNATUR.
 ??  ??
 ??  ?? SOBER SYMBIOS. TRÄDGÅRDEN­S GRÖNSKA SMÄLTER IHOP MED TONEN PÅ SJÄLVA HUSETS FASAD.
SOBER SYMBIOS. TRÄDGÅRDEN­S GRÖNSKA SMÄLTER IHOP MED TONEN PÅ SJÄLVA HUSETS FASAD.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden