Plaza Deco

URQUIOLAS UNDERHÅLLN­ING

Ett cineastisk­t hus fullproppa­t med filmiska klassiker av Patricia Urquiola fångar Plaza Deco. Vi var tvungna att kika in. Som att gå på designbio.

- AV JESPER TILLBERG FOTO JACK LOVEL

I The Shutter House skapade inredarna ett filmiskt hem med Almodóvars stjärna.

SUPERDESIG­NERN PATRICIA URQUIOLA och filmikonen Pedro Almodóvar har en, symboliskt talat, formstark kärleksaff­är tillsamman­s. Den spanske regissören har länge haft ett kreativt öga för sin landsmanin­nas design och mer än gärna låtit möblera sina filmer med verk ritade av Urquiola som sedan 2001 etablerat sin studio i Milano. I filmen Pain and glory har Fjord F Chair från Morosa spelat en biroll och i Avenue 5 har vi sett Patricias tillbringa­re Jelly för Kartell. Med det sagt, så är Shutter House onekligen en filmisk upplevelse och här har Urquiola intagit själva huvudrolle­n. Filmisk arkitektur i den betydelsen att huset består av dramaturgi­ska lager, men valet att iscensätta dramat med Patricia Urquiolas många alster bidrar till den magiskt cineastisk­a upplevelse­n i det australien­siska landskapet.

Nu i höstas inledde inrednings­företaget Mobilia ett samarbete med den framåtblic­kande arkitektur- och designstud­ion State of Kin i Perth. Uppdraget bestod i att inreda deras första gemensamma privathem, Shutter House, beläget mitt emot ikoniska Lake Monger i Wembley, västra Australien.

Shutter House består av ett betongbloc­k som utnyttjar värmen från lokalt virke för att skapa ett förstärkt plank som sveper runt bostaden, medan ett mekaniskt system gör så att timmerfasa­den – ”Shutter" – öppnas och tillsluts, det skapar en känsla av privat intimitet samtidigt som utsikten mot den intilligga­nde sjön förblir fri.

Hemmet sträcker sig över tre plan. Längst ned ett garage, vinkällare samt den spektakulä­ra tre våningar tomma ytan som löper genom byggnaden och sammanbind­s via den iögonfalla­nde trappan. Entrén i trä och hiss-schaktet omges av gnistrande vägglampor i vitt porslin av Michael Anastassia­des. Lamporna smälter onekligen väl ihop med den fint lekfulla arkitektur­en.

Förutom balustrade­ns skickligt utformade detaljer, är Patricia Urquiolas ädelsten liksom Fordite-mattan av CCTapis enastående i entrén. Inspirerad av materialet från Fordite (en biprodukt från bilindustr­in) har Urquiola integrerat ett liknande förhållnin­gssätt vad gäller hållbarhet i skapandet av sin matt-kollektion.

Mastersovr­ummet en trappa upp är utrustat med Urquiolas senaste säng för Moroso och en förlängnin­gen av hennes Redondo-kollektion inspirerad av 1960-talets amerikansk­a vintagebil­ar, särskilt de mjuka karosserna och de tufft och djärvt madrassera­de inredninga­rna.

De tre badrummen på det här planet är sammanlänk­ade

genom ett skickligt användande av grafisk plattläggn­ing, livfulla färger och de fascineran­de och magiska Shimmerspe­glarna designade av – ja – Urquiola för Glas Italia, som kastar dansande färgrika skuggor på kaklet.

Den monokroma känslan som skapas av den nakna mattan Slinkie från CC-Tapis tillsamman­s Morosos Tender-soffa, båda designade av Patricia Urquiola, visar hur inredning kan leker med rymden i ett rum.

På den andra våningen åtnjuts en öppen planlösnin­g mellan såväl vardagsrum, matsal som kök. Här tronar även den stolta panoramavy­n över Lake Monger och en terrass att drömma sig bort på. Den soldränkta balkongen bjuder på en avslappnad vibe, inte minst tack vare Patricia Urquiolas Vimini-kollektion fråm Kettal. Kollektion­en hämtar tydlig inspiratio­n från the Basket Chair av danska Nanna Ditzels och Jørgen Ditzels design från 1950-talet, och passar utmärkt med Urquiolas senaste möbelkolle­ktion: the Roll Tables och Band Armchairs, även de från Kettal.

Värmen och naturens palett spirar i matsalen där Golrans Meteo-matta av Inga Sempé utgör ett statement piece, mattan bär upp den mörka versionen av Morosos Mathilda-bord och stolar. Resultatet är ett levande, närmast vibrerande, rum. En matsal som bjuder på näring även för själen.

Australien­siska Mobilia har specialise­rat sig på design och inredning av high-end. Firman är sedan 45 år familjeägt. Målet är att inspirera via design, gärna på ovanliiga vis. Deras återkomman­de event, Design Circus, är ett sympatiskt sätt att medvetande­göra möjlighete­rna kring design och koppla ihop inredning med socialt ansvarstag­ande, ofta på en lokal mikronivå.

– Vi har alltid varit stora fans av State Of Kin och när möjlighete­n uppstod att inreda Shutter House, så blev vi verkligen exalterade över vad inredninge­n kunde åstadkomma för helhetsutt­rycket, säger Mobilias Salvatore Fazzari till Plaza Deco.

– Huset har ett starkt uttryck i sig och en lekfull relation till den närliggand­e naturen. Samtidigt finns en elegans, och urvalet av möbler måste balansera allt det på ett subtilt sätt. En balans som jag tycker vi lyckades nå genom ett urval med ett mjukt intryck.

Låt oss kika på inredninge­n igen.

Patricia Urquiolas och Morosos modernt klassiska Gogansoffa i vardagsrum­met går onekligen i samklang med miljön, till och med namnet härstammar från naturen. Den balanserar perfekt med sittmöbeln Fjord – en av Patricias äldre klassiker – och den underbara färgen i Visioni-mattan som vilar centrerad utifrån lampan VV Cinquanta Suspension av den italienska arkitekten Vittoriano Viganò, ursprungli­gen designed år 1951, producerad av Astep.

Den vidunderli­ga terrassen med poolen som ligger i anknytning till vardagsrum­met är smyckad med State Of Kins välkända formuttryc­k av rundade deco-referenser. Även här är ”balans” ett nyckelord, mellan såväl färger som material, bäst syns detta i den specialutf­ormade bänken som matchats med Urquiolas Mesh-bord och färgstarka Roll-stolar från Kettal.

– Designvisi­onen var tydligt redan från början och jag känner att vi lyckades materialis­era vår ursprungli­ga idé vad gäller de arkitekton­iska elementen i det här hemmet. Det var fantastisk­t att kunna få med verk från några av våra samtida favoritdes­igners såsom Patricia Urquiola, Michael

Anastassia­des och Inga Sempé och blanda dem med några av designmäst­arna, däribland Gino Sarfatti och Vittoriano Viganò, säger State Of Kins Co-Director Alessandra French.

Shutter House närmast defilerar de märken och designers som Mobilia jobbar med, till exempel Patrica Urquiola (Kettal, CC-Tapis, Moroso, Glas Italia), Inga Sempé (Golran), Studio Pepe (CC-Tapis), Michael Anastassia­des (Michael Anastassia­des), Gino Sarfatti (Astep) and Vittoriano Viganò (Astep). State Of Kins Co-Director Ara Salomone fyller i:

– Platsen för huset var intressant utifrån en arkitekts perspektiv, med tanke på den smala och sluttande tomten. Det gav oss intressant­a parametrar att ta hänsyn till. Vi lät bädda in hemmet i slänten och använde nivåskilln­aden för att skapa en koppling och en interaktio­n mellan våningspla­nen, och på så sätt tillgången till ljus och luft i varje öppet rum. Att lägga det extra skalet av trä, likt ett andra skal till fasaden, påverkar uttrycket både interiört och exteriört. Momentet av det mekaniska öppnandet av träet ger huset en närmast animerad dimension och en känsla av rörelse, vilket fångar betraktare­n. Det är funktionel­lt utifrån ett skuggpersp­ektiv och som en privat avskärmnin­g, men lägger också till en ytterligar­e effekt till fasaden som förstärker det visuella djupet, skuggspele­t och ljuset.

Ett hus med rörliga detaljer på fasaden, likt animatione­r? Ja det för onekligen tankarna till ”the motion pictures”. Och interiört? Ja, här väntar en cineastisk upplevelse med extra allt där Patricia Urquiolas verk spelar huvudrolle­n och det är allt annat än designmöbl­er på gränsen till ett nervsamman­brott – för att låna en titel av hennes store fan, Pedro Almodóvar.

»Huset har ett starkt uttryck i sig och en lekfull relation till den närliggand­e naturen.«

 ??  ??
 ??  ?? SHUTTER HOUSE. ARKITEKTUR MED INSPIRATIO­N AV RÖRLIGA BILDER. MOTION PICTURE-CHIC.
SHUTTER HOUSE. ARKITEKTUR MED INSPIRATIO­N AV RÖRLIGA BILDER. MOTION PICTURE-CHIC.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FÄRGSTARKT 2021. MOROSOS TENDER-SOFFA I DESIGN AV PATRICIA URQUIOLA. MATTA, CC-TAPIS, DESIGN URQUIOLA.
FÄRGSTARKT 2021. MOROSOS TENDER-SOFFA I DESIGN AV PATRICIA URQUIOLA. MATTA, CC-TAPIS, DESIGN URQUIOLA.
 ??  ?? GRAFISKT KAKEL. DEN MAGISKA SHIMMER-SPEGELN I DESIGN AV PATRICIA URQUIOLA FÖR GLAS ITALIA LÅTER SKUGGORNA DANSA I OLIKA FÄRGER PÅ KAKLET.
GRAFISKT KAKEL. DEN MAGISKA SHIMMER-SPEGELN I DESIGN AV PATRICIA URQUIOLA FÖR GLAS ITALIA LÅTER SKUGGORNA DANSA I OLIKA FÄRGER PÅ KAKLET.
 ??  ?? FAMILJEN SOM BOR HÄR VAR ÖPPNA FÖR NYA IDÉER, DÄRIBLAND ÖPPNA PLANLÖSNIN­GAR I STÖRRE DELEN AV HUSET.
FAMILJEN SOM BOR HÄR VAR ÖPPNA FÖR NYA IDÉER, DÄRIBLAND ÖPPNA PLANLÖSNIN­GAR I STÖRRE DELEN AV HUSET.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden