Plaza Deco

TIDENS MELODI EKAR AV BOWIE

- JESPER TILLBERG jt@plaza.se

2021 ÄR BARA barnet – och med barnets nyfikna blick tittar vi nu framåt. Spanar efter tecken på vad det nya året kan ge. Ser vi nya mönster? Nya uttryck? Ny insikt?

De två bokstävern­a ”n” och ” y” bildar tillsamman­s ett väldigt kort men samtidigt väldigt starkt ord: ”Ny”.

I svallvågor­na efter ett stormigt år är vi i behov av en ny era, om vi ska tillåta oss att vara lite pompösa.

Själv tycker jag mig se hur det nya innefattar många positiva tecken som sätter människors – och världens – välmående i fokus. De två går som bekant hand i hand. I mina redaktörsö­gon klingar 2021 av många ny-ord: nyår, nytänkande, nystart, nydaning, nybygge, ja även nyfikenhet, och inte minst nytta.

Särskilt det där sista ny-ordet är extra viktigt. Ny design, ny arkitektur, ny inredning, ja, de ska alla bidra med nytta på något sätt. Det ska vara hållbart i både material, funktion och i estetiskt uttryck.

”Blicka framåt!” Parollen på omslaget säger en hel del.

Uppmaninge­n om att ”blicka framåt”, bortom det väntade, det onödiga, det kortsiktig­a, speglar vad ditt nya nummer handlar om. Vi spanar, spårar och siar om hur världen nu har chansen att göra en hållbar kreativ omställnin­g. Samtidigt innefattar ”blicka framåt” också en spaning i sig, ett sökande. I våra val av arkitektur och design har vi fastnat för just de projekt som gått från fyrkantigt kortsiktig­t till cirkulärt långsiktig­t, eller som David Bowie så rytmiskt uttryckte det: ”Ch-ch-ch-ch-changes”.

Tidens melodi har en refräng som går i ”förändring, förädling och förbättrin­g”. Flera av dem vi talat med har redan ställt om och delar gärna med sig av sina innovation­er för att vi tillsamman­s ska skapa en bättre värld.

Det kan ha varit Platon som sa att ”nöden är uppfinning­arnas moder”, att vi i tider av kris hittar nya vägar framåt. Vi skärper våra sinnen. Vi ser sånt vi tidigare inte tänkt på. Nya lösningar, ny kraft, ny kreativite­t. I år var det symboliskt nog en ny skådespela­re som på nyår läste Alfred Tennysons dikt på Skansen, Sofia Helin. Dikten Nyårsklock­an – originalti­teln Ring Out, Wild Bells låter ju onekligen mer som en låt av den designintr­esserade Bowie – handlar om just det nya, om kreativite­t, att ta vara på det goda och slänga ut det onda. Låt de orden bli det nya årets motto.

2021, jag är nyfiken gul. Nu kör vi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden