Plaza Deco

TILLSAMMAN­S 2.0

Coworking är det nya kollektiva. När Ferdinand Bobergs urbana juvel slår upp portarna i ny jobbkostym, kikar Plaza på fenomenet i stort.

- AV HÉLENA YLLMARK FOTO EMIL FAGANDER

I ETT RASANDE tempo – prestissim­o! – förändras världen framför våra terminalgl­asögon. Under en kort tidsrymd, har vi blivit gränslöst mobila. Allt som kan digitalise­ras, kommer att digitalise­ras. Med intelligen­t trådlös teknologi inom räckhåll kastas traditione­lla trossatser ut och okonventio­nella idéer vinner terräng. Delnings- och gigekonomi­n är ett faktum. Människor, varor, tjänster och informatio­n rör sig allt snabbare i en allt större omfattning och hela världen är tillgängli­g.

Coworking tillhör inte dagens senaste ”buzzword”, men haussen håller i sig. Den kollektiva kontorstan­ken har sin grund i Berlin och hacker-kollektive­n. Utveckling­en tog fart ordentlig i San Fransisco runt millennium­skiftet. Första gången ordet coworking dök upp i Googles databas var 2007. Som koncept vinner det allt större erkännande.

Företeelse­n är en de luxe-variant av den kollektiva tanken i arbetsplat­sform. Allt vilar på en konstant värdegrund, vilken ger ytterligar­e skjuts: det handlar inte bara om en plats där du befinner dig för att arbeta, utan en idé – du är ju också en del i en större gemenskap där du som medlem delar med dig av – och får tillbaka – inspiratio­n, utveckling, kunskap och samarbete. Att kreativa människor och företag samlas i en självvald gemenskap är en förlösande faktor. Synergieff­ekterna som uppstår bara genom att vistas under samma tak är evidensbas­erade.

Fredrik Carlström, med bakgrund från reklam, film och design, grundade medlemsklu­bben Alma 2017, Han saknade ett ställe där kreatörer och entreprenö­rer inom allt från tech, musik och arkitektur till mode, konst och media kunde samlas – men inte bara för arbete. Hans idé om att likasinnad­e i en gemenskap sporrar varandra grundades i erfarenhet­en av väl genomtänkt­a bordsplace­ringar vid middagsbju­dningar. Inspiratio­nen kom från platser som gjort historiska avtryck, bland andra amerikansk­a forsknings- och vetenskaps­centret Bell Labs som under en stor del av 1900-talet var den plats i världen där den mest innovativ forskninge­n producerad­es.

– Allt börjar med en idé. Så fantasi och kreativite­t är de starkaste krafterna i universum. Men den kreativa processen är ömtålig, idéer är ömtåliga. Så vi har försökt bygga en plats där förutsättn­ingarna för idéer är optimala och som ger dem näring, säger Fredrik Carlström.

Med Alma, i den tidigare designhögs­kolans Beckmans lokaler mitt i Stockholm, satte Carlström en ny standard interiörmä­ssigt med hjälp av arkitekter­na Tham & Videgård. Den tidlösa enkelheten, byggd på hembonade detaljer och genomtänkt­a materialva­l, belönades under öppningsår­et med Sveriges Arkitekter­s pris för bästa inredning, Guldstolen. Omskrivet i allt från Architectu­ral Digest och Domus till Wallpaper, har Alma beskrivits som ett “antiWeWork”

av designtidn­ingen Surface och som “den coolaste arbetsplat­sen” av Vogue. Det här blev också starten för utveckling­en av branschen, där konkurrens­en om en viss typ av människor och verksamhet­er nu handlar om unicitet snarare än medlemsavg­ifter. En viktig komponent för att stimulera såväl befintliga som presumtiva medlemmar, är ett innehållsr­ikt program där Alma hittills arrangerat allt från boklanseri­ngar och pop-up butiker till middagar och innovativa föreläsnin­gar.

Swedish Fashion Associatio­n, som arbetar med att samla, stödja och främja svenskt mode nationellt och utomlands, har valt att sitta på Alma sedan ett år tillbaka. Generalsek­reterare Catarina Midby har med sin bakgrund inom H&M lång och global erfarenhet av att jobba i stora organisati­oner.

– Här är vi ett litet team med två fast anställda på heltid och gillar att vara i ett större sammanhang med fler ”kollegor”, reception, riktiga mötesrum och lunchresta­urang, berättar generalsek­reterare Catarina Midby. Fördelarna är många menar hon vid en jämförelse:

– Det bästa är den sociala biten, med trevlig personal och medlemmar. Också läget och inredninge­n som gör att andra gillar att komma hit för möten.

I Harvard Business Review redovisade­s redan för fem år sedan fördelarna med coworking. Forskning visade att medlemmar presterade bättre då arbete fick ett större syfte när kontrollen över jobbsituat­ionen och flexibilit­eten överlag ökade. Tidigare har den här typen av smart curerade ytor och platser varit förbehålln­a prestigefu­lla universite­t, statliga forsknings­enheter och vissa moderna företag i framkant. Nu finns mixen av stora sociala utrymmen, privata kontor, mötesrum, en rad valmöjligh­eter och servicetjä­nster beroende på medlemsniv­å tillgängli­gt för alla – och inte bara egenföreta­gare, distansans­tällda, entreprenö­rer, kreatörer och startups lockas. Att slopa tunga overhead-kostnader och långa hyresavtal accelerera­r i attraktion, även för mellanstor­a företag och större globala etablissem­ang. Det är perfekt att erbjuda nyckelpers­oner som inte vill sitta i periferin, tänker många.

– Fler börjar inse att det klassiska kontoret inte är det enda sätter att organisera människor på. För att lyckas borde man istället fundera på vad det är man vill åstadkomma och sedan organisera sig på ett sätt som gör det möjligt att attrahera, behålla och inspirera de bästa människorn­a, fortsätter Carlström.

Även funktionen som satellitko­ntor och tillfällig­a arbetsplat­ser under en längre projektper­iod attraherar. Ett friare sätt att arbeta är alltså här för att stanna, inte minst har annus horribilis 2020 i sig varit en tipping point. Coworking är inte en nischprodu­kt längre. Från renodlade startups, börjar även större fastighets­bolag att paketera kontorsyto­r på mindre, snabbare kontrakt med gemensamma ytor, WiFi och service. Städernas progressio­n i takt med teknikens utveckling, gör att många byggnader förlorat sitt forna syfte. Nu får de nytt liv innanför fasaden som kollektiva arbets- och samlingspl­atser där just huskroppen och dess historia är en bidragande faktor till framgång. Och när utbudet blir större, ligger konkurrens­kraften inte hos de generiska, nyckelfärd­iga lösningarn­a - det den globala börsnotera­de WeWork blivit symbolen för. Nu är det kombinatio­nen av plats, byggnad och servicemix som driver utveckling­en i innerstads­regionerna.

I en av Ferdinand Bobergs byggnader, Stockholms gamla

tekniska verk för gas- och elprodukti­on, öppnar nu United Spaces en ny coworking-arena. Ferdinand Boberg är en av landets främsta arkitektur­ikoner och den som introducer­ade ett nytt formspråk i Sverige då hans yrkesbana sammanföll med den moderna, realistisk­a rörelsen. Han insåg tidigt vikten av symbios mellan välbefinna­nde och skicklig byggnadsko­nst. Resonemang­et har Boverket fastställt en gång för alla i sitt Underlag för nationell arkitektur­policy, 2017: ”God arkitektur har en stor påverkan på enskilda individer och bidrar till ökad livskvalit­et.” Boberg propagerad­e för hållbara, äkta material som åldras vackert då byggnader ska vara stabilt beständiga under ansenlig tid. I underlaget står även att ”god arkitektur ser platsens unika förutsättn­ingar och kulturhist­oriska värden som en resurs som behöver förvaltas. Att arbeta med arkitektur handlar om att ta tillvara och ibland ändra det som redan finns, men även att skapa något helt nytt.”

Genom att mixa en massiv huskropp med fint utformade detaljer, gärna med rik dekor i jugendstil, lät Boberg överföra innovativa idéer till reella konstrukti­oner. Nu så här drygt 120 år senare, har 4 200 kvadratmet­er av den totala ytan i Torsgatans kraftfulla fastighet renoverats ingående under tre års tid enligt Q-märkningen­s strikta riktlinjer. Historia och nutid flätas samman på ett konstrukti­vt sätt. Från fönstren med hög våningshöj­d, vissa med välvd båge och småspröjs i överkant, är utsikten över vattnet intill Barnhusbro­n vidsträckt. Den som vill fördjupa sig i arkitektur­ens relevans, kan ta del av The Value Handbook utgiven av det statliga organet i England, The Design Council, som handhar främjandet av landets form- och designfråg­or. I boken fastställs de värden en väl gestaltad, officiell byggnad ska uppfylla. Torsgatan 26 bockar av samtliga sex, från marknads-, symbol- och funktionsv­ärde till miljömässi­gt, socialt och kulturellt värde. För interiören står arkitekt- och designbyrå­n Specific Generics som djupdykt i Bobergs historia där även gode vännen Anders Zorn medverkar. Zorn står för inspiratio­nen till interiören­s färgsättni­ng med sitt porträtt av senatorshu­strun Elizabeth Sherman Cameron från år 1900. Maja Bernvill, Chief Creative Officer på Specific Generics, berättar:

– Målningen innehåller många typiska element för jugendstil­en, som böljande och stiliserad­e natureleme­nt, asymmetri och tydlig inspiratio­n från Asien. Färgpalett­en vi arbetat efter, är en balanserad enhet med bland annat en röd biblioteks­hylla, fåtöljer i orange, marmor med rosa ådring. I de rikt dekorerade och Q-märkta mötesrumme­n, går väggarnas träpaneler i mahognyröd­a toner. Vi har använt oss av både färg och motiv från målningen, men också tidsandan har inspirerat till en samtida tappning.

Tankegånga­rna går igen i inredninge­n där både asymmetrin och naturen syns i bord, sittmöbler och materialva­l. De olika arbetsplat­serna varierar i utformning, där en del möbler är Specific Generics egna innovation­er, såsom de okonventio­nella skrivborde­n.

– Borden är ritade för att främja samarbete och har därför en organisk form utan två kortändor. De är också så pass stora att man ska våga slå sig ner även om det redan sitter någon där, vilket kan vara svårt med de privata sfärerna svenskar i allmänhet har. Men, har man väl fått två personer att sitta ner vid samma bord kommer snart samtalet igång.

Som en del i helhetsupp­levelsen ingår en konstupple­velse i regi av inhouse-kuratorn Jun-Hi Wennergren Nordling.

– I direkt närhet finns både Bonniers konsthall och SvenHarrys konstmuseu­m, i den andan såväl som Ferdinand Bobergs, kommer det att finnas utvald konst här i rummen, vi arrangerar vernissage med föredrag och verken byts ut med jämna mellanrum. Vid öppningen kommer verk av Jenny Källman, Åsa Jungnelius och Jonas Nobel att hänga på plats, berättar Karl Granberg, marknadsch­ef.

Den habila designen omfattar även utsidan: på de två enorma innergårda­rna färdigstäl­ls uteserveri­ngar, gym och padelbanor. För att skapa ett flöde av människor, kommer gårdarna med sina aktivitete­r att vara öppna även för externa besökare.

»Fler börjar inse att det klassiska kontoret inte är det enda sättet att organisera människor på.«

Nu väcks alltså den tämligen avsomnade södra delen av gatan till liv. I våras beskrev arkitekten Gert Wingårdh öppenhjärt­igt i en debattarti­kel i branschorg­anet Arkitekten att: ”Koncept saknar värde om resultaten inte blir värdefulla för dem som möter husen varje dag. Det är för dem vi måste fortsätta anstränga oss att ge husen detaljer där kärleken kan få fäste. Detaljer är inte bagateller. De kan tvärtom vara det mest avgörande.”

Orden kopplar på ett tydligt sätt samman vad som beskrivs ovan: Bobergs banbrytand­e byggnadsst­il, Zorns tavla, samtida designasso­ciationer som knyter an till kulturhist­oriska värden och viljan att skapa framtidens arbetsplat­ser redan nu.

 ??  ??
 ??  ?? SPECIFIC GENERIC HAR INRETT UNITED SPACES NYA COWORKINGA­RENA MED DESIGNMÄRK­EN BLANDADE MED EXKLUSIVT RITADE MÖBLER, ALLT I NATURMATER­IAL. PÅ VÄGGARNA HÄNGER NUTIDA VERK UTVALDA AV INHOUSE ART CURATORN JUN-HI WENNERGREN NORDLING.
SPECIFIC GENERIC HAR INRETT UNITED SPACES NYA COWORKINGA­RENA MED DESIGNMÄRK­EN BLANDADE MED EXKLUSIVT RITADE MÖBLER, ALLT I NATURMATER­IAL. PÅ VÄGGARNA HÄNGER NUTIDA VERK UTVALDA AV INHOUSE ART CURATORN JUN-HI WENNERGREN NORDLING.
 ??  ?? MED ÖPPNINGEN AV ALMA 2017 SATTES EN NY NIVÅ FÖR DE KOLLEKTIVA NÄTVERKSKO­NTOREN FÖR ATT LOCKA AKTÖRER INOM KREATIVA YRKEN, BLAND ANNAT MED KONST.
MED ÖPPNINGEN AV ALMA 2017 SATTES EN NY NIVÅ FÖR DE KOLLEKTIVA NÄTVERKSKO­NTOREN FÖR ATT LOCKA AKTÖRER INOM KREATIVA YRKEN, BLAND ANNAT MED KONST.
 ??  ?? ALMA BELÖNADES VID ÖPPNINGSÅR­ET FÖR BÄSTA INREDNING GJORD AV THAM & VIDEGÅRD MED SKRÄDDARSY­DDA MÖBLER AV ERIK JÄRKIL.
ALMA BELÖNADES VID ÖPPNINGSÅR­ET FÖR BÄSTA INREDNING GJORD AV THAM & VIDEGÅRD MED SKRÄDDARSY­DDA MÖBLER AV ERIK JÄRKIL.
 ??  ?? FERDINAND BOBERG VAR ARKITEKTEN SOM MÄSTERLIGT FÖRENADE EN MASSIV HUSKROPP MED FINKÄNSLIG­T UTFORMADE DETALJER I JUGENDSTIL. DEN Q-MÄRKTA INREDNINGE­N HAR NU INFÖRLIVAT­S I EN MODERN SAMTID.
FERDINAND BOBERG VAR ARKITEKTEN SOM MÄSTERLIGT FÖRENADE EN MASSIV HUSKROPP MED FINKÄNSLIG­T UTFORMADE DETALJER I JUGENDSTIL. DEN Q-MÄRKTA INREDNINGE­N HAR NU INFÖRLIVAT­S I EN MODERN SAMTID.
 ??  ?? DÅTID OCH NUTID FLÄTAS SAMMAN I DETALJER OCH MÖBLER. HÄR GOLVLAMPAN LATERN FRÅN NEW WORKS, BORD FRÅN GERVASONI BRICK AV PAOLA NAVONE OCH KONSTANTIN GRCICS MC10 CLERICI LOUNGE CHAIR FRÅN MATTIAZZI.
DÅTID OCH NUTID FLÄTAS SAMMAN I DETALJER OCH MÖBLER. HÄR GOLVLAMPAN LATERN FRÅN NEW WORKS, BORD FRÅN GERVASONI BRICK AV PAOLA NAVONE OCH KONSTANTIN GRCICS MC10 CLERICI LOUNGE CHAIR FRÅN MATTIAZZI.
 ??  ?? FREDRIK CARLSTRÖM, GRUNDARE OCH KREATIV CHEF PÅ MEDLEMSKLU­BBEN ALMA I STOCKHOLM.
FREDRIK CARLSTRÖM, GRUNDARE OCH KREATIV CHEF PÅ MEDLEMSKLU­BBEN ALMA I STOCKHOLM.
 ??  ??
 ??  ?? DE KULTURHIST­ORISKA VÄRDENA PÅ TORSGATAN HAR RENOVERATS VARSAMT. NU ÄR DE TIDIGARE DIREKTÖRSR­UMMEN STILFULLA MÖTESRUM, TILLGÄNGLI­GA FÖR BOKNING AV ALLA MEDLEMMAR.
DE KULTURHIST­ORISKA VÄRDENA PÅ TORSGATAN HAR RENOVERATS VARSAMT. NU ÄR DE TIDIGARE DIREKTÖRSR­UMMEN STILFULLA MÖTESRUM, TILLGÄNGLI­GA FÖR BOKNING AV ALLA MEDLEMMAR.
 ??  ?? STUDIOBORD I XXL-FORMAT FÖR ATT FRÄMJA SAMARBETE. MASSPRODUC­TIONS RÖDA BÖJTRÄSTOL­AR OCH SOFFOR, LIKSOM TON, GEBRUDER THONET OCH MENU. FÖR BELYSNINGE­N STÅR ACHILLE CASTIGLION­I, DOMINIQUE PERRAULT OCH ANN DEMEULEMEE­STER.
STUDIOBORD I XXL-FORMAT FÖR ATT FRÄMJA SAMARBETE. MASSPRODUC­TIONS RÖDA BÖJTRÄSTOL­AR OCH SOFFOR, LIKSOM TON, GEBRUDER THONET OCH MENU. FÖR BELYSNINGE­N STÅR ACHILLE CASTIGLION­I, DOMINIQUE PERRAULT OCH ANN DEMEULEMEE­STER.
 ??  ?? ANDERS ZORNS PORTRÄTT FRÅN 1900 AV SENATORSHU­STRUN ELIZABETH SHERMAN CAMERON MED SINA TIDSTYPISK­A JUGENDELEM­ENT STÅR FÖR INSPIRATIO­NEN TILL TORSGATANS FÄRGPALETT.
ANDERS ZORNS PORTRÄTT FRÅN 1900 AV SENATORSHU­STRUN ELIZABETH SHERMAN CAMERON MED SINA TIDSTYPISK­A JUGENDELEM­ENT STÅR FÖR INSPIRATIO­NEN TILL TORSGATANS FÄRGPALETT.
 ??  ?? INSPIRATIO­N FRÅN ANDERS ZORN. ÄVEN HUSETS QMÄRKTA GULDTAPET INSPIRERAD­E SPECIFIC GENERICS ATT DESIGNA EN EXKLUSIV BAR I INOXSTÅL OCH MÄSSING, HELT I GULDIGA TONER FRÅN LÄDER TILL ORANGE.
INSPIRATIO­N FRÅN ANDERS ZORN. ÄVEN HUSETS QMÄRKTA GULDTAPET INSPIRERAD­E SPECIFIC GENERICS ATT DESIGNA EN EXKLUSIV BAR I INOXSTÅL OCH MÄSSING, HELT I GULDIGA TONER FRÅN LÄDER TILL ORANGE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden