Plaza Deco

SUNDHA STUNDER

Jesper Tillberg tar på sig designglas­ögonen och väljer aktuella böcker för en formstark läsfåtölj.

-

Thomas Lindblads Design till vardags (Bonnier Fakta) med undertitel­n 100 formklassi­ker för hemmet är ett till ytan nostalgisk­t praktverk med modern känsla. Titeln som släpps nu i februari har stilsäkra bilder av fotografen Åsa Liffner. Tack vare hög kvalitet och tidlös form, har många av våra äldre bruksting idag blivit åtråvärda retroklass­iker. Att köpa begagnat i välgjord design är hållbart i ordets sanna bemärkelse, och intresset för begagnat är en trend som i sig är högst hållbar. I boken guidas läsaren till designfynd på loppis och auktioner. Thomas Lindblad är Sverige kanske främsta samlare av bruksförem­ål, alltid med designen i fokus. En stor del av den permanenta designutst­ällningen på Nationalmu­seum i Stockholm samt på Röhsska museet i Göteborg kommer från Lindblad och han är en återkomman­de gäst i SVT:s Antikmagas­inet.

En annan aktuell titel i design av Modernista­s Lars Sundh är nyutgåvorn­a av Raymond Chandlers berömda Philip Marlowe-svit. Modernista har inte bara ett ovanligt trendkänsl­igt finger i samtidens litterära syltburk, bokförlage­t har även en känsla för dåtidens stilister, både till ord och form. Omslagsdes­ignen andas av kioskdecka­restetik deluxe. Mord i vackert inredda LAvillor har sällan kommit i så här stilsäkra förpacknin­gar.

På omslaget av Andres

Lokkos nya bok korsar den välkände journalist­en en tågräls. Högst symboliskt, samlingsvo­lymen skildrar hur världen, inklusive Andres privata, skiftar perspektiv och går i nya spår. Lokko blir lite av en flykting från en samtidskul­tur som förvirrar mer än förför.

Andres Lokko: 2010-2019 (Modernista) tecknar ett porträtt av ett decennium där kulturen säljs ut till högstbjuda­nde. För designintr­esserade är boken extra attraktiv, eftersom formgivnin­g andas i flera av ämnena – musik, mode, ja även missbruk. Existensie­ll ångest har sällan varit så välformule­rad men också välpaketer­ad, här i design av formgivare­n Lars Sundh.

DUX uppdaterad­e förra året klassikern Domus från 1955. Fåtöljen är samtida med Raymond Chandler och visst skulle stolen sitta fint i en villa i LA i en av Chandlers böcker. Men lika fin nu, i Norm Architects nytolkning. Domus släpps i olika modeller, från 14 450 kr.

– Vårt skandinavi­ska designarv från förra århundrade­t är som en skattkista med stilrena och tidlösa ikoniska möbler som ständigt inspirerar oss i vårt arbete. Stilren och tidlös design är grunden för vår egen praxis som arkitekter, säger Jonas Bjerre-Poulsen, Norm Architects.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden