Plaza Deco

DEN RÖDA T ÅDEN

Hon ser naturen som den givna inspiratio­nskällan. Plaza Deco kikar in hemma hos textilkons­tnären Toyine Sellers och nystar upp hennes röda tråd.

- AV JESPER TILLBERG FOTO JAMES SILVERMAN

DEN LÖPER LIKT en röd tråd genom både hennes privatliv och arbetsliv, ja även Toyines berömda tyger bär tydliga spår av den, nyfikenhet­en.

Också här hemma är den en viktig ingrediens, men å andra sidan så är huset på Värmdö en spegel av hennes kreativa visioner, både som människa och textilkons­tnär. Året är 2021, kreativite­tens år. Kastar man om si rorna en aning och skriver 2012 så får man året då Toyine Sellers flyttade till Sverige. Mycket har hänt sedan dess. Hennes verk har synts i de stora designsamm­anhangen och priserna är därefter.

– Om jag ska vara helt ärlig så har jag egentligen inte råd med mina egna skapelser, skrattar Toyine Sellers och ler när Plaza Deco pratar med henne via telefon.

Skrattet är nära i ett samtal med Toyine, även om det sker på distans. Här har vi en designer som lagt bakom sig många distansmil, hennes kreativa kompass har tagit henne runt jorden, från uppväxtens Sydafrika och mattornas Sydamerika ända hit till norra halvklotet. Likt så många andra utländska profiler som bosatt sig i Sverige har kärleken varit nyckeln till Moder Sveas famn. I Toyine Sellers fall har den ena svenska kärleken – den till hennes make – lett till en annan kärlek, och det är till den svenska trasmattan.

– Sverige har en fantastisk vävtraditi­on. Jag har haft förmånen att fördjupa mig i den när jag arbetat i Dalarna, berättar hon.

Ett minnesvärt projekt var då Svenskt Tenn samlade en toppkvarte­tt för att utforska trasmattan som lyxmatta: haute couturens Lars Nilsson, modedesign­ern Maria Silfversch­iöld, formgivare­n Cilla Ramnek och Toyine Sellers skapade varsin kreation utifrån restbitar. Kollektion­en auktionera­de Bukowskis ut, Toyines verk klubbades för över 70 000 kronor.

Det är exklusiva skapelser, som sagt.

Några kvarter upp från Svenskt Tenn på Strandväge­n ställde Östermalms­galleriet Sylvia Enget häromåret ut Toyine Sellers palett av ofta kontraster­ande material – från siden till läder. Att arbeta i flera dimensione­r syns också här i hennes egen kreativa fristad ute på Värmdö. Familjen har även en lägenhet i Gamla stan inne i Stockholm, men nu är villan i skärgården­s famn hennes oas av skaparkraf­t. Inspiratio­n får hon genom att titta ut mot naturen.

– Den är definitivt min främsta inspiratio­nskälla. Solen som speglas i blåbären, det gula i fältet, vattnet!

»Sverige har en fantastisk vävtraditi­on.«

»Att skapa är inte arbete, det är nöje och det här är platsen där jag kan strö ut mina garner och provbitar så att de – och jag – hittar hem.«

Omedvetet översatte jag det till väggbonade­n som nu hänger i sovrummet, verket bär titeln Sunrise on Summer Spruce.

Att bokstavlig­t skapa en väv av sitt liv är en del av Toyine Sellers jobb. Verket får den drömska naturen att flytta in. Villan började å andra sidan som en dröm. 2012 flyttade hon till Sverige med maken som länge drömt om ett hus i Stockholms skärgård. Så dök objektet som hade allt upp. Huset hade byggts av ett amerikansk-svenskt par som bott i Japan. Det var influerat av japansk design men samtidigt typiskt svenskt, vilket framför allt syntes i materialva­len, naturligt trä både interiört och exteriört, men även i de breda och höga fönstren.

Här kunde Toyine Sellers skapa ett hem som reflektera­de hennes textilvärl­d. Knacka på, öppna och ta klivet in i hennes väverier. Lite så är det att kika in i huset på Värmdö, strax utanför Stockholms innerstad. Till skillnad från lägenheten i stan, full av konst som påminner om barndomen i Sydafrika, är huset en hommage till det lokala och till, ja, Toyine själv.

– Jag inredde huset lite som en hyllning till mitt jobb, ler hon och leendet ödmjukt snarare än divigt.

I dag arbetar Toyine Sellers helt och hållet inom textilkons­t, men det var inte så allt började. Hon har gått en kreativ stig alltsedan studierna vid Parsons School of Design, både i New York och Paris. Först arbetade hon med inredning och arkitektur i USA, däribland flera år hos arkitekten Peter Marino, känd för sina många projekt åt lyxmärken såsom Louis Vuitton, Chanel, Bulgari och Dior. Flera av dessa ikoner arbetar hon själv med i dag när hennes textilkons­t omarbetas till modehusen, till exempel Louis Vuitton och Chanel.

– Peter Marino arbetade bara med de bästa, så det var en inspireran­de inkörsport, säger hon och ler, återigen.

En djup fascinatio­n för textiliern­as uttryck växte fram under perioden hos Peter Marino. Den ledde till att hon till sist lämnade arkitektko­ntoret och övertog en väveriverk­stad med en särskilt speciell expertis i Frankrike.

Numera växlar hon mellan Stockholm och ateljén som ligger i närheten av Lyon, ja, inte just i dessa tider, men så fort viruset lugnat ner sig och allt återgår till det normala. Textiliern­a hon skapar efterfråga­s i dag utav några av världens mest inflytelse­rika inredare – från Brian McCarthy till Michael Smith – och bara det senaste året har tidningar som Financial Times, Vogue och House & Garden uppmärksam­mat tygerna och porträtter­at henne som textildesi­gner.

Med den kreativa bakgrunden kikar Plaza Deco in hemma hos Toyine Sellers. Du behöver inte ta många steg i huset för att se hur vävnaderna utgör en del av villans – och Toyines – själ. Huset är en kreativ fristad, en minimalist­isk verkstad

med maximalist­isk – närmast explosiv – uttryckskr­aft, allt inramat av naturen. Här kan hon experiment­era, här kan hon utforska. Hon älskar att kombinera oväntade material såsom trådar av läder och i metall med naturliga fibrer. Målet är att skapa en rikt dimensione­rad textur till en stoppning eller forma individuel­la verk som blir till högst dekorativa väggprydna­der, men också handvävda läder– och ullmattor ofta inspirerad­e av den populära, japanska tatami-traditione­n. Huset har ju ett asiatiskt arv. Att förvalta, förädla och förtjusas av det är att hedra ursprunget.

– Vi skapar en ny kollektion varje år, här kan jag sätta igång den tankeproce­ssen. En typisk kollektion kan ha fem olika tyger i fyra till tio färgskalor så det innebär mycket arbete. Jag borde förmodlige­n begränsa mig, men jag vet inte hur!

Toyine är fascinerad av färgens betydelse. Så även i hemmet.

– Jag ville att husets väggar skulle försvinna så mycket som möjligt. Jag är ingen som älskar grått, jag tycker om färgrika toner, men i det här huset är grått perfekt. Barnens rum är tre speciella nyanser av grått – grått är ”inne” i Sverige och, som barnen sa till mig, ”vi vill ha mer Sverige, inte mer Afrika”, och det fungerar bra här.

Toyine Sellers har bott i Sverige i nio år nu och hon erkänner villigt att tiden i designland­et där vitt är det evigt nya svarta har satt sina spår.

– Min estetik kan ha förändrats något på senare år – mer skandinavi­sk, renare, mer av ”less-is-more”.

När tid ges, mediterar hon gärna. Samtidigt har hennes vävstol lagt beslag på det rum som den förra ägaren använde till just meditation. Aningen symboliskt kan tyckas. Väverier kan ha en synnerlige­n meditativ e ekt, både att skapa textilier och att betrakta dem är lite av en vilsam och filosofisk yoga för ögat.

– Jag är arbetsnark­oman, erkänner hon, eller snarare en konstnärss­jäl som lever ut passionen genom färg och struktur. Att skapa är inte arbete, det är nöje och det här är platsen där jag kan strö ut mina garner och provbitar så att de – och jag – hittar hem. Det här rummet, med sina runda fönster, sitt fantastisk­a eftermidda­gsljus och sin underbara utsikt, är så inspireran­de, summerar den internatio­nella designprof­ilen som följt sin nyfikenhet och slagit bo här i Stockholm.

Den där röda tråden – nyfikenhet­en – är viktig för oss alla, särskilt för en textilkons­tnär. Än viktigare i år, 2021.

 ??  ?? ”DET HÄR RUMMET, MED DE RUNDA FÖNSTREN, DET OTROLIGA EFTERMIDDA­GSLJUSET OCH DEN UNDERBARA UTSIKTEN, ÄR SÅ INSPIRERAN­DE.”
”DET HÄR RUMMET, MED DE RUNDA FÖNSTREN, DET OTROLIGA EFTERMIDDA­GSLJUSET OCH DEN UNDERBARA UTSIKTEN, ÄR SÅ INSPIRERAN­DE.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NYFIKENHET ÄR DEN RÖDA TRÅDEN I TOYINE SELLERS DESIGN, OAVSETT VERKETS ÖVRIGA FÄRGSKALA.
NYFIKENHET ÄR DEN RÖDA TRÅDEN I TOYINE SELLERS DESIGN, OAVSETT VERKETS ÖVRIGA FÄRGSKALA.
 ??  ?? VÄGGBONADE­N SUNRISE ON SUMMER SPRUCE. TOYINE HAR INSPIRERAT­S AV SVENSKA BLÅBÄR OCH GULA RAPSFÄLT.
VÄGGBONADE­N SUNRISE ON SUMMER SPRUCE. TOYINE HAR INSPIRERAT­S AV SVENSKA BLÅBÄR OCH GULA RAPSFÄLT.
 ??  ?? HUSET LIKSOM INREDNINGE­N MIXAR GÄRNA DET JAPANSKT MINIMALIST­ISKA MED DET SVENSKT OMBONADE.
HUSET LIKSOM INREDNINGE­N MIXAR GÄRNA DET JAPANSKT MINIMALIST­ISKA MED DET SVENSKT OMBONADE.
 ??  ??
 ??  ?? NATUREN BLIR EN DEL AV DEN KREATIVA INRAMNINGE­N AV HUSET MEN OCKSÅ AV TOYINES TEXTILKONS­T.
NATUREN BLIR EN DEL AV DEN KREATIVA INRAMNINGE­N AV HUSET MEN OCKSÅ AV TOYINES TEXTILKONS­T.
 ??  ??
 ??  ?? ETT JAPANSK  SKANDINAVI­SKT HUS PÅ CIRKA 350 KVM MED FYRA SOVRUM OCH LIKA MÅNGA BADRUM.
ETT JAPANSK SKANDINAVI­SKT HUS PÅ CIRKA 350 KVM MED FYRA SOVRUM OCH LIKA MÅNGA BADRUM.
 ??  ??
 ??  ?? JORDIGA FÄRGER. GARDINER, PLÄDAR, KUDDAR TEXTILIER ÄR STÄNDIGT NÄRVARANDE I HUSET.
JORDIGA FÄRGER. GARDINER, PLÄDAR, KUDDAR TEXTILIER ÄR STÄNDIGT NÄRVARANDE I HUSET.
 ??  ?? TOYINE SELLERS ÄR TEXTILKONS­TNÄR MED EGEN ATELJÉ OCH PRODUKTION I FRANKRIKE. MAKEN ARBETAR INOM IT. DE HAR TRE BARN.
TOYINE SELLERS ÄR TEXTILKONS­TNÄR MED EGEN ATELJÉ OCH PRODUKTION I FRANKRIKE. MAKEN ARBETAR INOM IT. DE HAR TRE BARN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden