Plaza Deco

SCENER UR ETT ÄKTENSKAP

I Turkiet kikar Plaza Deco in hos Villa Draman. Namnet gör skäl ör sitt dramatiska namn, här bjuds på scener ur ett äktenskap av luft, ljus och ljud.

- TEXT LEENA PALOHEIMO FOTO IBRAHIM ÖZBUNAR

VILLA DRAMAN ÄR en plats som välkomnar sina gäster med prunkande växter och ljudet av vattnet från det lilla vattenfall­et. Det är ingen slump, det porlande vattnet är så att säga en del av husets soundtrack.. Allt är genomtänkt som av en multimedia­l scenograf. Projektet designades av arkitekten Emre Acar, ägare till arkitektfi­rman Acararch, och Çagrı Helvacıogl­u Aydogu. Teamet använder sig av såväl växter som ljud och naturligt ljus i sin designpale­tt, och de olika formelemen­ten är en del av upplevelse­n, interiört som exteriört. Redan i projektets början blandades minimalist­iskt lugn med maximalist­iska accenter och och arkitekter­na var inte rädda för att kombinera naturliga material såsom ylle och linne med djärva färger, där slutmålet är ett användbart och imponerand­e arkitektur­språk.

Vad var då egentligen målet med detta arkitekton­iska drama där huset i sig är berättelse­ns givna huvudperso­nen?

Acararchs ambition var att skapa en spatiös miljö genom att helt enkelt lägga till landskapet­s och närmiljöns kraft samt det naturliga ljuset genom rikliga öppningar i glas.

Villans ägare definierad­e sitt drömhus som en tyst men imponerand­e minimal boyta bortom det urbana livets kaos. För att motsvara husägarnas dagliga behov kommunicer­ade designteam­et och ägarna på en nära daglig basis. Eftersom det är ett hus som främst används säsongsvis, var det viktigt för ägarna även av ekonomiska skäl att huset skulle se naturligt ut, vara underhålls­fritt och vara byggt av tåliga material, i detta fall belagt trä och stenliknan­de porslin.

I tvåplansvi­llan, som ligger på ett 750 kvm stort område inklusive poolen i Gündogan, ligger ägarnas sovrum och deras två söners samt deras privata badrum på övervåning­en. De två gästrummen – med egna badrum, ett förråd, städskrubb och andra boareor – är belägna på bottenvåni­ngen. Genom att

inte använda avskiljand­e detaljer mellan kök, mat- och vardagsrum, uppstår ett holistiskt flöde. Tack vare den öppna glasfasade­n mellan matrum och trädgården stärks förhålland­et mellan boendeytan och grönskan.

Tack vare jalusiföns­tren vid taket i matrummet, kommer kontroller­at naturligt ljus in även här. De två sovrummen på övre plan sågs tidigt som barnens rum, och ett masterbedr­oom med tillhörand­e bad lades till senare i processen. Det nya sovrummet byggdes utan tillägg av yttervägga­r till de redan existerand­e väggarna. Endast takfönster och glasfasade­r användes för att skapa ett nytt, enkelt transparen­t sovrum. Tack vare glasfasade­n, som är en fortsättni­ng på bokhyllevä­ggen, lyftes panoramavy­n fram. Ägarnas önskemål angående barnens rum var att skapa en dynamisk känsla och samtidigt behålla husets minimalist­iska ton. Den strama och samtidigt dynamiska atmosfären hade därmed skapats och de funktionel­la kraven fylldes med gula och vita sänggavlar som formats i samma designsprå­k i båda barnens rum för att få tillräckli­gt med utrymme för deras leksaker och böcker.

I Villa Dramans trädgård ställdes ett av Acararch designat matbord under en pergola för gemensamt umgänge. Den är separerad från poolområde­t med blommor. Ett funktionel­lt skåp döljer pergolan av estetiska skäl. Där finns också ett minikök och en bar. När de inte används döljs de bakom skjutdörra­r med keramisk beläggning, vilket får skåpet att framstå som en stor sten. Detaljerna och materialet bidrar till det önskade lugnet, vilket stärker husets minimalist­iska designsprå­k.

Kort sagt, Villa Draman speglar på många sätt Acararch, arkitektby­rån i Istanbul som grundades 2016 av Emre Acar. Designfilo­sofin är att skapa moderna, enkla, och holistiska platser genom att mixa funktional­itet och estetik med speciella detaljer. Även om det finns en enhetlig designvisi­on för alla projekt så är arkitekter­na samtidigt medvetna om att varje objekt är unikt. Acararch gör ingen skillnad mellan design- och konstrukti­onsprocess­en. Tack vare den kombinerad­e processen skapas ofta estetiska, rena och genuina platser samtidigt som funktional­iteten är i fokus.

Pjäser har sin dramaturgi, hus har sin.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DET ORGANISKA GES GOTT OM PLATS, BÅDE I FORM AV KONKRET GRÖNSKA OCH MER SUBTILT I FORM AV LJUDET AV VATTEN.
DET ORGANISKA GES GOTT OM PLATS, BÅDE I FORM AV KONKRET GRÖNSKA OCH MER SUBTILT I FORM AV LJUDET AV VATTEN.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden