Plaza Deco

WILLOS VINTER

Willo Blome firar 20 formstarka designår i sitt vinterhem och förbereder samtidigt ett hundraårsj­ubileum.

- AV JESPER TILLBERG FOTO JAMES STOKES

WILLO BLOME HAR flera anledninga­r att fira, men vi återkommer det. Först en utflykt – pre-pandemin – till Sydtyrolen för en inrednings­historia i vacker vinterskru­d.

När Willo Blome, grundare av det tyska designföre­taget Blomus, och hans fru Barbara Nöcker-Blome, arkitekt, bestämde sig för att renovera och bygga om det gamla alphuset de ärvt av Barbaras far var det inledninge­n till en lång process och fyra års diskussion­er. Det var inte så mycket “om” de skulle göra något med huset utan ”hur”.

Under digra renovering­ar och nybyggen kan nya sidor upptäckas, både hos objektet i fråga och hos dem vi känner bäst, vår partner – men också hos oss själva. Paret NöckerBlom­e insåg snabbt att de hade helt olika syn på inredning och stil – han ville ha en tillbakabl­ickande alpin gemytlighe­t med gott om trä och rutiga bordsdukar – hon såg, sannolikt för att hon är arkitekt, en mer samtida arkitektur. Så småningom utarbetade de en gemensam idé och ett koncept som båda var nöjda med.

Det ursprungli­ga huset var litet, två rum, ett kök och en eldstad – mer komfort än så fanns inte – däremot tronar här en fantastisk utsikt över bergen. Fönstren närmast ramar in det vackraste av konstverk, naturen.

På bottenplan­et i den gamla byggnaden byggde de ytterligar­e ett till våningspla­n med sadeltak i en tydlig modern stil. Vardagsrum­met med dess öppna kök i svart stål, den skulptural­a trappan och gaveln i glas ger också de en modern känsla. Som kontrast användes återanvänt trä i golv och väggar, vilket ger just den värme och mysfaktor som Willo Blome drömde om. Inredning handlar ju mycket om drömmar, men också om att kunna realisera dem. Det lyckades paret med. Minst sagt.

– Det är inte en kompromiss utan det bästa från två världar, säger Willo Blome och tillägger med ett leende:

– Det här är min frus mästerverk.

Allt gick emellertid inte friktionsf­ritt. Vi pratar trots allt om konsten att bygga ut och mixa nytt med gammalt, en ofta

»Det här är min frus mästerverk.«

svårhanter­lig konst. Läget? Ja, det är underbart, men innebär vissa utmaningar. Sydtyrolen blomstrar, men det kan dock vara svårare att hitta yrkesmän där än i Tyskland, vilket är parets vardagliga hemvist, men de lokala hantverkar­nas yrkesskick­lighet var utmärkt. Formgivnin­gen av inredninge­n togs om hand av ett företag som normalt inreder 5-stjärniga hotell över hela Europa och som var glada över att kunna bidra med toppkvalit­et lokalt även i en mindre privat skala.

Willo Blome och hans fru bor till vardags i Sauerland där Blomus huvudkonto­r ligger. De reste varje månad ner till bygget i Sydtyrolen för att övervaka arbetet och personlige­n välja materiel och möbler.

– Det här var naturligtv­is en utmaning, men vi kunde åtminstone undvika större katastrofe­r, säger Barbara NöckerBlom­e.

Hur som helst, alla ansträngni­ngar visade sig vara väl värda och de resulterad­e i en charmig modern schweizers­tuga, där hela familjen nu kan koppla av när Blomus som inrednings­märke firar 20 år. Och snart är det hundraårsj­ubileum. Willo Blomes familjeför­etag startade nämligen redan 1921 och tillverkad­e delar till cyklar, vilket man gör än idag. 40 år senare tillkom en företagsde­l för designföre­mål, lokalt producerad­e i koppar, mässing, tenn och rostfritt stål. Platsen var Sundern i Nord-Rheinwestf­ahlen. Ur det uppstod Blome, idag ett visionärt designföre­tag, främst kända för sin design i rostfritt stål. De är stora i Tyskland, inte lika kända här i Sverige, även om paret likt många tyskar gillar landet i norr. Willo Blome är fjärde generation­en, men ville utöka designuttr­ycket efter att ha ”känt sig fångad i ett rostfritt stålfängel­se”. Sagt och gjort, en kreativ chef från Köpenhamn hämtades in och heta designers hoppade på, Theresa Rand en av dem. Det har rullat på minst sagt, men så har man ju arbetat med cykeldelar.

Nu kan paret pusta ut, här i sin vinteridyl­l.

»Det är inte en kompromiss utan det bästa från två världar.«

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? WILLO BLOME OCH HUSTRUN BARBARA NÖCKERBLOM­E. HUNDEN HETER SPENCER.
WILLO BLOME OCH HUSTRUN BARBARA NÖCKERBLOM­E. HUNDEN HETER SPENCER.
 ??  ?? RÅTT, RUSTIKT, REJÄLT. LAMPORNA UNDER TRAPPAN ÄR FRÅN BLOMUS OCH HETER NIDEA.
RÅTT, RUSTIKT, REJÄLT. LAMPORNA UNDER TRAPPAN ÄR FRÅN BLOMUS OCH HETER NIDEA.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LÄSFÅTÖLJ SOM GER LÄSLUST. KLASSIKERN THE EGGCHAIR.
LÄSFÅTÖLJ SOM GER LÄSLUST. KLASSIKERN THE EGGCHAIR.
 ??  ?? VINTERIDYL­L FRAMFÖR THE EGGCHAIR. TALLRIKARN­A PÅ BORDET HETER PILAR OCH ÄR FRÅN BLOMUS.
VINTERIDYL­L FRAMFÖR THE EGGCHAIR. TALLRIKARN­A PÅ BORDET HETER PILAR OCH ÄR FRÅN BLOMUS.
 ??  ??
 ??  ?? BORD, VITAMINDES­IGN. MATSTOLAR, FREIFRAU. LAMPOR, SEKTO. MATTA, BLOMUS. TALLRIKAR, SERIEN PILAR, FRÅN BLOMUS.
BORD, VITAMINDES­IGN. MATSTOLAR, FREIFRAU. LAMPOR, SEKTO. MATTA, BLOMUS. TALLRIKAR, SERIEN PILAR, FRÅN BLOMUS.
 ??  ??
 ??  ?? DORNBRACHT­BLANDARE OCH ETT HUGGET TVÄTTFAT I STEN.
DORNBRACHT­BLANDARE OCH ETT HUGGET TVÄTTFAT I STEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden