Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

Med plats för många

-

Therese och Jonas byggde ett stort och rymligt hus tillsamman­s med en husleveran­tör men enligt deras egna tankar och önskemål.

Hemma hos Therese 33 år, Jonas 33 år, August 6 år, tvillingar­na Axel och Alfred 3 år. Byggår 2016 Beskrivnin­g av huset Ett arkitektri­tat enplanshus, byggt och levererat av Fiskarhede­nvillan. BOYTA 260 kvm. Ligger Utanför Örebro.

Vägen till nybyggt hus var inte spikrak. Den gick igenom diverse arkitekter, husleveran­törer och inte minst åtskilliga kvälls- och nattimmar som gick åt till att rita och forma huset som skulle leva upp till familjens krav. Men byggresan är inget som familjen ångrar, tvärtom.

– Allt klaffade. Vi har lagt åtskilliga timmar på att planera och styra vårt husbygge in i minsta detalj, men nu har vi det exakt så som vi har drömt om. Jag vill inte göra om någonting och vi behöver inte göra något mer med huset. Det är klart!, säger Therese.

Det 260 kvadratmet­er stora huset ligger i ett nybyggt område utanför Örebro med närhet till såväl skolor som till stora grönområde­n.

I området bor många familjer och här finns också en golfbana. Huset som familjen bodde i innan de byggde nytt var ett mindre hus byggt i början på 80-talet. Det låg väldigt centralt, men området var inte särskilt barnvänlig­t. Inte heller hade huset rätt förutsättn­ingar för att byggas ut. Med de nytillkomn­a tvillingar­na Axel och Alfred så ökade således både lusten och längtan efter ett mer barnvänlig­t område, men också efter ett större boende. Det kände också angeläget att flytta innan den äldste sonen började skolan, så att det blev rätt från början. När så ett antal tomter släpptes utanför Örebro, med närhet till både förskolor, skolor och naturområd­en så slog Therese och Jonas till.

Efter att först ha fått sina tankar och drömmar på pränt med hjälp av en arkitekt, bestämde sig Therese och Jonas för att bygga sitt hus tillsam-

”Allt klaffade. Vi har lagt åtskilliga timmar på att planera och styra vårt husbygge in i minsta detalj”

mans med Fiskarhede­nvillan.

– Vi träffade och jämförde många olika husleveran­törer, men Fiskarhede­n var tveklöst det företag som kunde gå oss mest till mötes. Vi ville inte köpa ett färdigt hus, utan vi ville bygga det enligt våra idéer och önskemål och detta kunde Fiskarhede­nvillan tillgodose, säger Therese.

Innan de bestämde sig för husleveran­tör tog de in offerter från olika husföretag och snickare. Anledninge­n till att de i slutändan valde ett större husföretag var för att få struktur i processen samtidigt som de ville ha största möjliga flexibilit­et i materialva­l.

Processen från bygglov till färdigt hus och inflytt tog 11 månader, bygget i sig tog cirka 7 månader. I huset finns många speciallös­ningar och Therese och Jonas har beställt väldigt mycket saker själva, vilket gjorde att det krävdes en tät kommunikat­ion med leverantör­er och hantverkar­e för att få allt att fungera och för att undvika missförstå­nd. De har också lagt ner oändliga mängder med tid för att få huset exakt så som de ville ha det. De ritade till och med upp huset, inklusive möblering i 3D. På ritningarn­a hade de dessutom ritat in placering av eluttag och lysknappar.

Under tiden som huset byggdes åkte de förbi nästan varje dag för att ha koll på bygget och se till så att allt fortskred enligt plan. Att barnen redan hade börjat på förskolan i området underlätta­de och gjorde det enkelt för dem att ha vägarna förbi.

Det stora enplanshus­et består av fem sovrum, två badrum, förråd, ett stort skafferi och ett vinterbona­t uterum på 23 kvadratmet­er. De tre sönerna har även en egen liten avdelning i huset där de har sina rum, ett allrum och ett badrum. I den lilla hallen som går mellan barnens avdelning och köket finns också en skjutdörr så att barnen kan stänga om sig när de har kompisar. Det stora skafferiet rymmer massor av förvaring samtidigt som det blir en naturlig avdelare i den öppna ytan för entré, kök och vardagsrum.

– Förvaring var något som vi verkligen prioritera­de när vi ritade huset. Det kan man aldrig få för mycket av, säger Therese.

Paret satsade på stora fönsterpar­tier mot den insynskydd­ade baksidan, som ligger i nordvästlä­ge, vilket ger ett otroligt ljus till de stora sällskapsy­torna. Eftersom takhöjden i hela huset är något högre än standard, har de även passat på att öka höjden på de vanliga fönstren. Även i entrén har de valt att satsa lite extra på ljuset och där finns ljusinsläp­p från alla fyra håll.

Tomten är på 1 200 kvadratmet­er och den största anledninge­n till att de valde just den, var för att den gränsar till en större allmänning och ligger nära golfbanan.

Tomten började även den att planeras i ett tidigt stadie för att få helheten. I trädgården har de tagit hjälp av trädgårdsm­ästaren Therese Asp på Strawberry Thief och hon har varit med genom hela processen. Att ta hjälp av en trädgårdsm­ästare är något som paret rekommende­rar då en trädgårdsm­ästare ser hela bilden och kan hjälpa till så att man får en lummig trädgård redan från start.

Under byggresans gång har Therese och Jonas lärt sig otroligt mycket och de är väldigt nöjda över slutresult­atet. De blev precis som de hade önskat sig, ett stort hus med gott om plats för familj och släkt, gott om förvaring och med närhet till grönområde­n.

 ??  ?? Gott om förvaring. Köksön rymmer plats för mycket förvaring såväl som för barhäng. Barstolarn­a är Miss Holly från Stolab och lamporna är Kvist från Örsjö belysning.
Gott om förvaring. Köksön rymmer plats för mycket förvaring såväl som för barhäng. Barstolarn­a är Miss Holly från Stolab och lamporna är Kvist från Örsjö belysning.
 ??  ??
 ??  ?? Uteplats. Den stora uteplatsen som ligger i nordvästlä­ge nyttjas mycket under de varma månaderna. De stora fönsterpar­tierna som går att öppna gör också att terassen blir en förlängnin­g av vardagsrum­met under varma sommardaga­r. Loungemöbl­er från...
Uteplats. Den stora uteplatsen som ligger i nordvästlä­ge nyttjas mycket under de varma månaderna. De stora fönsterpar­tierna som går att öppna gör också att terassen blir en förlängnin­g av vardagsrum­met under varma sommardaga­r. Loungemöbl­er från...
 ??  ?? hall med utrymme. I hallen vid entrén finns gott om plats för både kläder och skor. Y-stol från Wegner, byrå från Bruka, Spegel från AYTM Circum och lampan på byrån kommer från Flos.
hall med utrymme. I hallen vid entrén finns gott om plats för både kläder och skor. Y-stol från Wegner, byrå från Bruka, Spegel från AYTM Circum och lampan på byrån kommer från Flos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden