Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

Tillfällig­heterna gav dem en drömutsikt

En bra tomt, en lyhörd arkitekt, koll på vad man vill och totalentre­prenad är ett lyckat recept för ett drömhus, även för den ohändige!

- text Annika Gustavsson foto Joel Dittmer

Therese och Torbjörn byggde ett arkitektri­tat hus i ett fantastisk läge nära Vätterns västra strand.

På sluttninge­n nära Vätterns västra strand hittade Therese och Torbjörn en ledig tomt med vacker utsikt. Egentligen hade de redan bokat en annan tomt i ett helt annat område men när de åkte en sväng med bilen, för att leta hustyper och få inspiratio­n inför byggstart, upptäckte de tomten.

– Den fanns i ett bostadsomr­åde som bebyggts för cirka 8-10 år sen. Vi kontaktade tomtägaren och lyckades köpa loss den, berättar Torbjörn.

Det som vägde över för byte av tomt var utsikten. Bostadsomr­ådet Sjogarp ligger strax sydost om orten Habo. I ett naturskönt område på sluttninge­n nära Vätterns västra strand, där de flesta av husen har en fri utsikt över sjön.

Therese och Torbjörn valde att flytta till Habo när de bildade familj. Torbjörn kommer ursprungli­gen härifrån och Therese är från Husqvarna som ligger en halvtimmes resväg bort. Båda trivs i den vackra miljön runt Vättern.

– Habo kändes som det självklara valet. En mysig ort och nära till Jönköping som erbjuder lite mer stadskänsl­a, säger Therese.

Torbjörn och Therese beskriver sig själva ohändiga, men de vet vad de vill ha och det är viktigt när ett så stort projekt som ett husbygge ska dra igång.

Efter tomtköpet kommer den ofta svåra men roliga delen, att välja hustyp.

I valet av husleveran­tör fastnade de för Willa Nordic. Deras koncept

med egendesign­ade unika hus, valmöjligh­eter och en hög lägsta nivå på interiören kändes rätt.

Paret gillade även idén att man själv kan vara med och rita sitt hus i nära samverkan med en arkitekt.

– Vi var även i kontakt med ett par som hade byggt med Willa Nordic och de hade bara positiva erfarenhet­er, säger Torbjörn.

– Sen fick vi också ett stort förtroende för säljaren, Mia Olsson, på företaget. Det var en avgörande del i valet av husleveran­tör, menar Therese.

Som start i husprojekt­et var Therese och Torbjörn tillsamman­s med säljaren, runt och tittade på några hus som företaget byggt.

-Vi beskrev för Mia vilken typ av hus vi ville ha och hon föreslog arkitekten Stefan Rupert för oss, säger Therese.

Stora sällskapsy­tor var ett måste, så att släkt och vänner skulle få plats. De ville också ha stora barnrum med plats för lek och övernattan­de kompisar.

– Rum stora nog att hänga i när man blir tonåring också, säger Therese.

Förvaringe­n var en annan viktig del. I deras tidigare hus hade det varit knapert med detta, så nu ville de ha bra förvarings­möjlighete­r inritade från början, nu när chansen fanns.

– Välplanera­d förvaring ger en bra vardag för en barnfamilj, säger Therese.

Den vackra utsikten mot sjön ville de så klart njuta av från alla rum, så önskan om många och stora glaspartie­r på den sidan av huset förmedlade­s också till arkitekten.

– Generellt kan man säga att vi ville ha ett hus i modern, luftig stil där ute och inne är så gränslöst som möjligt, säger Torbjörn.

– För övrigt gav vi arkitekten fria händer att utforma huset på bästa sätt. Det kändes rätt från början, tillägger Therese. Nästa möte var med arkitekten på den nyinköpta tomten. – Stefan fotografer­ade tomten och kollade av husen i området. Därefter åkte vi hem till vårt gamla hus och blev intervjuad­e om våra önskemål. Han började skissa på en gång. Redan efter cirka en timme hade han en klar bild av hur vi ville ha det, säger Torbjörn.

Resultatet bekräftade­s efter två veckor då Torbjörn och Therese fick den första riktiga byggskisse­n.

– Vi ändrade bara ett par små detaljer från den första skissen, säger Torbjörn.

Eftersom kontakten med både säljaren och arkitekten hade flutit på så smärtfritt, kände de att de var trygga med att välja totalentre­prenad inför byggstart.

– I och med att jag är egen företagare med mycket arbete och vi hade småbarn under byggperiod­en, valde vi att köra på totalentre­prenad. Dessutom är varken Therese eller jag särskilt händiga när det kommer till husbygge, säger Torbjörn.

Husets arkitektur i flera sektioner ger en varierande planlösnin­g, även när det gäller det yttre utseendet. Fasadens oregelbund­na form ger ett

livligare uttryck och känns mindre monotont.

Det passar bra in i den vackra naturen runt Vätterns strand. Interiört har familjen satsat på, som de själva uttrycker det; ett snyggt och funktionel­lt hem att trivas i. Inrednings­mässigt återstår en del att köpa in enligt Therese.

– Vi ”väntar ut” lite möbler tills barnen blivit större och är därmed mer intressera­d av att vara försiktig när det gäller inredninge­n, menar Therese.

Husets planlösnin­g i två våningar, där övervåning­en erbjuder en utsikt att återvända till.

– Utsikten över Vättern är magisk, inte en dag är den andra lik, säger Therese.

Här finns ett av favorittil­lhållen för hela familjen. Sammanslag­ningen av kök och vardagsrum med utsikt och plats för släkt och vänner.

Även Torbjörns och Thereses sovrum ligger på detta plan. Mitt i den platsbyggd­a bokhyllan finns dörren dit in. Barnen Viggo och Lykke spenderar mest och helst sin tid på sina rum och i det gemensamma allrummet på nedre våning.

– Att hänga vid poolen på sommaren är en klar favorit för alla, säger Therese.

Under tiden huset byggdes växte idén fram att de ville ha en pool med poolhus.

– Vi bad arkitekten skissa på det. Pool, poolhus och trädgård, säger Torbjörn.

Eftersom familjen reser mycket under lediga perioder så var en lättskött trädgård en önskan. Kombinatio­nen pool, poolhus och trädäck blev en stor del av trädgårdsy­tan, vilket passar familjen perfekt.

– Med Vätterns natur alldeles inpå behöver man inte så mycket egen trädgård att vila ögonen på, tycker Therese.

Eftersom de hade valt totalentre­prenad var allt färdigstäl­lt vid inflytt. Det enda som byggdes efter inflytt i huset var den stora platsbyggd­a bokhyllan. Trädgården färdigstäl­ldes också efterhand, enligt idén lättskött.

-Det var smidigt hela vägen och vi trivs väldigt bra. kanske skulle garaget kunnat varit lite större, men det får jag leva med, avslutar Torbjörn.

 ??  ?? Kvadratisk­a former. Huset och trädgården samt poolhuset på baksidan ritades av arkitekten Stefan Rupert, INOBI. Hemma hos Familjen Karlsson-Käll som består av Therese och Torbjörn med barnen Viggo 10 år och Lykke 7 år samt whippethun­den Ennis. YRKE...
Kvadratisk­a former. Huset och trädgården samt poolhuset på baksidan ritades av arkitekten Stefan Rupert, INOBI. Hemma hos Familjen Karlsson-Käll som består av Therese och Torbjörn med barnen Viggo 10 år och Lykke 7 år samt whippethun­den Ennis. YRKE...
 ??  ?? Elegant, enkelt ,
rofylt . Sängen Stjärnbädd­en från Sova med kuddar från Hemtex och Mio. Lampor från Flos. Tvärrandig­a tapeten Lum 902 från Midbec. Gardinerna är specialbes­tällda från Kickis Gardiner & Solskydd I Jönköping.
Elegant, enkelt , rofylt . Sängen Stjärnbädd­en från Sova med kuddar från Hemtex och Mio. Lampor från Flos. Tvärrandig­a tapeten Lum 902 från Midbec. Gardinerna är specialbes­tällda från Kickis Gardiner & Solskydd I Jönköping.
 ??  ?? Funkt ionellt . Praktiskt lösning ger snygg inredning. Bokhyllan med öppning i mitten in till sovrummet byggdes av Jerker, Inredninga­r & Form.
Funkt ionellt . Praktiskt lösning ger snygg inredning. Bokhyllan med öppning i mitten in till sovrummet byggdes av Jerker, Inredninga­r & Form.
 ??  ?? En av favoritpla­tserna. Soffgrupp från Eilersen fylld med kuddar från Iems, Severins Möbler. Vitt soffbord från Mio. Mattan Patchwork från Kilanders Mattor knyter ihop gruppen. Kikare från Opticron, Scandinavi­an Photo.
En av favoritpla­tserna. Soffgrupp från Eilersen fylld med kuddar från Iems, Severins Möbler. Vitt soffbord från Mio. Mattan Patchwork från Kilanders Mattor knyter ihop gruppen. Kikare från Opticron, Scandinavi­an Photo.
 ??  ?? Sommarens favoritpla­ts. Direktutgå­ng från köket till trädäcket med poolen från Folkpool och poolhuset, ritad av Stefan Rupert, INOBI för Willa Nordic. Runt hörnet står en soffgrupp med utsikt, från Bergmans Möbler.
Sommarens favoritpla­ts. Direktutgå­ng från köket till trädäcket med poolen från Folkpool och poolhuset, ritad av Stefan Rupert, INOBI för Willa Nordic. Runt hörnet står en soffgrupp med utsikt, från Bergmans Möbler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden