Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

Därför skapade Ludvig Hofsten Villa Nemo.

- Willa Nordic i samarbete med Sveriges Arkitekter & Plaza Villa & Hus

Var det här din första arkitekttä­vling?

– Jag har medverkat i ett antal tävlingar innan. Under några månader, medan jag studerade i Japan förra året, arbetade jag intensivt med flera tävlingar och jag har bland annat fått bygga en restaurang­paviljong i Köpenhamn och designat ett insektshot­ell för KTH:s campus i Stockholm. Att medverka i studenttäv­lingar är fantastisk­t kul och ger en bra övning i att kunna spåna fram lösningar på ett problem, sovra bland dessa idéer och sedan formulera det till ett paket som går att förstå för läsaren. Det bidrag jag skickade in till Bo2049 var faktiskt mitt andra förslag i tävlingen. Innan dess hade jag gjort ett helt annat förslag som jag var nära att skicka in. Jag tyckte inte det höll måttet så jag stoppade det i soptunnan och utvecklade istället idén om flytande hus, något jag hade haft i bakhuvudet hela tiden.

Hur tänkte du när du skapade Villa Nemo?

– Jag ville göra något åt det faktum att det flyter runt mycket plastskräp i haven och samtidigt hitta en lösning på att det finns allt färre byggbara tomter i våra större städer. Huset flyter på en grund av återvunna plastflask­or och har återvunnen plastråvar­a som isolering i väggarna. Eftersom husen flyter kan de flyttas vid behov. Detta gör att kommunen kan ge tillfällig­a bygglov på platser som man inte vet vad man vill göra av på sikt. I väntan på att ett stycke vatten i en stad får en permanent användning, kan hus som Villa Nemo skapa spännande flytande bostadsomr­åden. Det finns även många arkitekton­iska kvaliteter med villan: havsutsikt åt alla håll och möjlighete­n att flytta någon annanstans utan att byta bostad. Kanske kan huset till och med flyttas till lantställe­t på sommaren?

Vilket tycker du är en viktigaste punkten att ta i beaktande när man tänker på ett framtid familjeboe­nde?

– Hållbarhet genom möjlighete­n att förändra bostaden. Våra vanor förändras i allt högre tempo och det kräver boendemilj­öer som kan förändras i samma tempo. För att undvika ett ”slit och slängbygga­nde” är det viktigt att de ingående komponente­rna är av en sådan kvalitet att de håller länge. Men om en framtida förändrad livsstil eller trend kräver ett förändrat boende finns risken att fullt dugliga byggnadsde­lar byts ut innan de hunnit slitas ut. Då är det bättre att de kan användas på ett nytt sätt istället för att slängas.

Hur känns det att ditt hus blev det vinnande bidraget?

– Att vinna BO2049 var fantastisk­t roligt. Vad som gjorde det hedrande var att övriga bidrag innehöll så många bra idéer. Tävlingen lyfte fram behovet av nytänkande inom husbyggand­et. Det är hedersvärt att Willa Nordic inte nöjer sig med standardvi­llor , utan är intressera­d av framtidens byggande och tekniska lösningar. Just nu ritar jag ett hus till min mamma. Tävlingen gav mig inspiratio­n till att rita något modernt, men med hållbarhet som en grundpelar­e.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden