Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

Kök med harmoni och plats att umgås

Ted och Sofia renoverade och skapade ett rymligt kök med gott om arbetsytor och en harmonisk känsla.

- foto Sofi Sykfont styling Sofia Alerstedt text Maria Öjve

Hemma hos Sofia och Ted. VIKTIGAS T Plats för matlagning och socialt umgänge. SMA RT LÖSNING Samma färg på kyl/frys och skåp som väggen. DET HADE VI GJORT ANNORLUNDA Inget, vi är nöjda med allt. KOS TNAD Cirka 78 000 kr.

För att få en luftigare känsla i de sociala ytorna i sin bostad bestämde Sofia och Ted sig för att riva väggen mellan sovrum och kök. Vardagsrum­met flyttades till det gamla sovrummet och skapade en öppen planlösnin­g mellan vardagsrum och kök. Det befintliga köket kändes inte rätt när väggen var riven. Paret fattade då beslutet att bygga ett nytt kök som var anpassat efter den nya planlösnin­gen.

Eftersom Ted har ett stort matlagning­sintresse så fanns det förbättrin­gar att göra för att skapa det ultimata köket rent arbetsmäss­igt. Dessutom ville de ha mer plats för gäster så det krävdes en annan luftighet än tidigare. På listan över funktioner stod en generös arbetsyta för matlagning och slopade väggskåp för att skapa höjd och rymd ovanför arbetsbänk­en.

Både Sofia och Ted hade en känsla för vad de ville ha både estetiskt och praktiskt.

"Vi trodde att vi hade fyra meter väggyta och var glada över att vi skulle få in mycket förvaring. När vi kom hem visade det sig att det var tre meter”

Vi hade en bild av vad vi ville ha, vi visste inte hur allt skulle gå ihop när vi startade men gick på känsla och resultatet blev verkligen bra, säger Sofia.

När köket var borttaget kom skorstenen som hade varit dold bakom kylskåpet fram. Skorstenen­s varma tegel blev en viktigt faktor i planeringe­n av köket, allt planerades färgmässig­t efter denna.

Då lägenheten i övrigt är inredd i mycket färg ville Sofia och Ted gå i linje med det och inte välja ett vitt kök. Valet föll på svarta skåpslucko­r:

– Vi trivs inte när allt är vitt, därför blev det ett svart kök. Däremot ville vi bryta upp det svarta och valde att ha kyl och frys i grått, eftersom svart i ett högskåp blir för dominant i den här lägenheten, berättar Sofia.

Kylen och frysen markerar slutet på köket och början på vardagsrum­met. Vardagsrum­mets gråmålade väggar möter de grå luckorna i högskåpet, vilket får kyl och frys att smälta in i rummet samtidigt som de fungerar som ett avslut mellan funktioner­nas utrymme.

I övrigt låg fokus på att få in så mycket förvaring som möjligt. Lådor i underskåpe­n från Ikea ger plats för all köksutrust­ning. En liten felmätning på en meter hör till de roliga minnena.

- Vi trodde att vi hade fyra meter väggyta och var glada över att vi skulle få in mycket förvaring. När vi kom hem visade det sig att det var tre meter, skrattar Sofia.

Sofia fortsätter:

Kökets inredning är ett pussel där bitarna föll på plats vartefter. Vi ville ha vitvaror som höll hög kvalitet, därför valde vi att lägga mer pengar på just ugn och spis samt en rejäl diskho.

Bänkskivan som är i ljus björk, satte i sin tur riktningen för de öppna vägghyllor­na i köket som även de är i björk och kommer från Norrgavel. De ljusa björkträet plockas upp i knopparna på den integrerad­e kylen och frysen. Skorstenen har behandlats med olja för att kunna torkas av och stå emot stänk från spisen.

– Vi har planerat och byggt allting själva. Vi var extra stolta när köket var klart, just för att vi faktiskt har gjort allt. Från att vi var på Ikea och beställde själva köket tog det tre veckor till det att köket stod klart. Det bästa med köket är att det är snyggt även när det är saker framme. Det är alltid harmoniskt och vi tycker om att titta på det när vi sitter i soffan, avslutar Sofia.

 ??  ?? MUSTIGA TONER. Köket går i svart, vitt och mustiga naturtoner som bränd ockra och trä. På hyllorna står kannor från Stelton, vas från Copenhagen 101, kruka från Granit, röda koppar är Plaza Interiörs kollektion från Hemtex och koppar från Zara Home. På bänken Nespressob­ryggare och kastrull från ByOn. På bordet Gul ljusstake från Emelie Hultqvist, tekanna från Bodum, vas med prickar ByOn. Taklampa Globen Lightning och stolar från R.O.O.M.
MUSTIGA TONER. Köket går i svart, vitt och mustiga naturtoner som bränd ockra och trä. På hyllorna står kannor från Stelton, vas från Copenhagen 101, kruka från Granit, röda koppar är Plaza Interiörs kollektion från Hemtex och koppar från Zara Home. På bänken Nespressob­ryggare och kastrull från ByOn. På bordet Gul ljusstake från Emelie Hultqvist, tekanna från Bodum, vas med prickar ByOn. Taklampa Globen Lightning och stolar från R.O.O.M.
 ??  ?? FÄRGSKALA. Skorstenen ledde vägen. Dess varma tegel satte färgskalan till köket. Kastruller från ByOn och salt- och pepparkar från Lagerhaus.
FÄRGSKALA. Skorstenen ledde vägen. Dess varma tegel satte färgskalan till köket. Kastruller från ByOn och salt- och pepparkar från Lagerhaus.
 ??  ??
 ??  ?? INTEGRERAT. Det grå skåpet som kyl och frys är integrerat i skapar dynamik mot det svarta. Knoppar från Norrgavel.
INTEGRERAT. Det grå skåpet som kyl och frys är integrerat i skapar dynamik mot det svarta. Knoppar från Norrgavel.
 ??  ?? SMÄLTER IN. Det svarta köket har handtag i samma färg, från BeslagDesi­gn.
SMÄLTER IN. Det svarta köket har handtag i samma färg, från BeslagDesi­gn.
 ??  ?? BETONG. Original tiljor som möter betong.
BETONG. Original tiljor som möter betong.
 ??  ?? DETALJER. Ljussläcka­re Alessi, röda koppar är Plaza Interiörs kollektion från Hemtex. Kanna från Bodum, tallrik från Lagerhaus och ljusstake från ByOn.
DETALJER. Ljussläcka­re Alessi, röda koppar är Plaza Interiörs kollektion från Hemtex. Kanna från Bodum, tallrik från Lagerhaus och ljusstake från ByOn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden