Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

Furukök i nutida form

Caroline och Fredrik har lyckats skapa ett modernt, stilrent furukök med mycket personligh­et.

- text Maria Öjve styling Sofia Alerstedt foto Sofi Sykfont

hemma hos Caroline och Fredrik. YRKE Caroline är modedesign­er och Fredrik landskapsa­rkitekt. VIKTIGAS T Att det är enkelt att laga mat och vara i det samtidigt. Diskmaskin­en är också en stämningsh­öjare. SMA RT LÖSNING Att få in så mycket förvaring som möjligt på en liten yta genom att bygga på höjden. DET HA DE VI GJORT ANNORLUNDA Att renovera delar själv på kvällar och helger tar mer tid än man tror, så vi hade gärna haft någon som sade åt oss att det kommer att ta mer tid än ni tror. Och den hade gärna fått säga till på skarpen. Att bo i en lägenhet med yrande byggdamm ger en samtidigt perspektiv på vardagen och det tycker vi är bra, även om det inte är så bekvämt. KOS TNAD Cirka 100 000 kr.

Caroline och Fredrik, som båda har kreativa yrken, hade bestämda åsikter om vad de ville ha i det nya köket. Men inte alltid samma åsikter, så vägen till det eleganta, skandinavi­ska, avskalade köket var en process.

– Vi bryr oss båda om funktion och form men har inte alltid samma uppfattnin­g, så det blir lite av en maktkamp på vägen, skrattar Caroline. Men vi är helt säkra på att de långa diskussion­erna och kompromiss­erna blev ett bättre kök i slutändan.

Fokus låg på att skapa ett kök där de kan laga mat i tillsamman­s, trots begränsad golvyta. Köket var från början att klassiskt 50-tals kök men när Caroline och Fredrik renoverade det intilligga­nde badrummet var de tvungna att ta en bit av köket och då blev köksrenove­ringen ett faktum.

– Vi ville inte ersätta det gamla köket med ett vitt, sterilt kök. Eftersom vi har mycket sekelskift­es attribut i lägenheten och meden kakelugn i pastellfär­ger kände vi båda att det krävdes något som kunde knyta ihop känslan utan att vara tidstypisk­t för sekelskift­et. Vi ville samtidigt att det nya köket skulle fungera länge, både funktions- och formmässig­t, så därför blev det sten och trä som är material som både kan nötas och fortsätta vara vackra, berättar Caroline.

De valde att utgå från Ikeas köksstomma­r och designade egna fronter

“Eftersom furu har så mycket mönster i sig så ville vi ha det så rakt och avskalat som möjligt, vi ville undvika att få 70tals bastukänsl­a”

och luckor. Fredrik gjorde ritningar på luckor och passbitar och de hittade ett snickeri som sågade ut köksfronte­rna i svensk furu. Luckorna är helt släta med undantag för hålen för grepp.

– Eftersom furu har så mycket mönster i sig så ville vi ha det så rakt och avskalat som möjligt, vi ville undvika att få 70-tals bastukänsl­a, säger Caroline.

Träet är behandlat med hårdvaxolj­a för att det ska stå emot vätska och kunna torkas av. Genom att undvika att betsa furut kommer man så nära dess naturliga nyans och målet är att träet ska åldras och förändras naturligt med tiden.

– Vi gillar tanken på att köket kommer förändras över tid, furut kommer mörkna, men när och hur mycket beror på vilken behandling man väljer. Fredrik ville gärna att behandling­en skulle göra att furut gulnade snabbare och jag ville behålla dess nyslipade ljusa färg längre. Jag vann denna förhandlin­g, säger Caroline.

Då vardagsrum­met och köket knöts ihop med en ny dörröppnin­g ville de ha ett kök som upplevdes som ett kök men också samspelade med vardagsrum­met och övriga lägenheten. Trots den kompakta golvytan ville de få in förvaring och där kom sekelskift­ets maffiga takhöjd till användning. Överskåpen går hela vägen upp till taket.

När luckor och passbitar levererade­s byggde Caroline och Fredrik ihop köket med hjälp av Carolines bror och hans sambo.

– Det är en lärdom att montera ett rätvinklig­t kök mot sneda väggar. En

“Vi bryr oss båda om funktion och form men har inte alltid samma uppfattnin­g, så det blir lite av en maktkamp på vägen”

sekelskift­eslägenhet har nämligen inte en rak vägg eller rät vinkel. Så det blev en väldig massa extra sågande och filande för att få luckor, passbitar och skåpstomma­r att passa mot väggar och tak. Men utmaningen gjorde också det väldigt roligt när man fick det att funka till slut.

Köket är fullt med intressant­a detaljer inköpta på auktion och loppis, som ett stort tungt matbord helt inklätt med marmor, vilket paret köpte från Tyskland. Det var lite av en chansning enligt Caroline, men bordet passade perfekt. Bord och fönster är dekorerade med en del keramik och glas som Caroline och Fredrik har drejat, knådat och blåst själva.

Kombinatio­nen av de stilrena furuluckor­na, keramik och Jurastenen skapar dynamik och ger ett personligt kök i mjuka ljusa nyanser.

– Vi är så nöjda med mötet mellan material och färger i köket, avslutar Caroline.

 ??  ?? FURU. Bänksskiva i beige Jura kalksten gifter sig fint med furuluckor­na. På bänken en aprikosfär­gad vas skapad av Gunilla Kihlgren, Stelton kanna från Arne Jacobsen och prickig vas från Zara home.
FURU. Bänksskiva i beige Jura kalksten gifter sig fint med furuluckor­na. På bänken en aprikosfär­gad vas skapad av Gunilla Kihlgren, Stelton kanna från Arne Jacobsen och prickig vas från Zara home.
 ??  ?? VITVAROR. Spis och ugn från Smeg. Kalkstenen i bänkskivan går också upp som stänkskydd på väggen.
VITVAROR. Spis och ugn från Smeg. Kalkstenen i bänkskivan går också upp som stänkskydd på väggen.
 ??  ?? SKÅP. Överskåpen har utsågade grepphål och underskåpe­n har knoppar utsågade ur träet.
SKÅP. Överskåpen har utsågade grepphål och underskåpe­n har knoppar utsågade ur träet.
 ??  ?? DIY. Blandare Vola och liten rökelsehål­lare som Caroline har knådat själv.
DIY. Blandare Vola och liten rökelsehål­lare som Caroline har knådat själv.
 ??  ?? NATURLIGT. Raka linjer, här låter man materialen­s naturliga mönster tala och vara i huvudrolle­n. Mortel är vintage och vas från Zara Home.
NATURLIGT. Raka linjer, här låter man materialen­s naturliga mönster tala och vara i huvudrolle­n. Mortel är vintage och vas från Zara Home.
 ??  ?? VINTAGE. Nagelljuss­take, trätallrik och glasfat är vintage. Ljuslyktan från Tell me More.
VINTAGE. Nagelljuss­take, trätallrik och glasfat är vintage. Ljuslyktan från Tell me More.
 ??  ?? MIXAT. Mötet mellan material och dess färger är det som Caroline och Fredrik är mest nöjda med i köket.
MIXAT. Mötet mellan material och dess färger är det som Caroline och Fredrik är mest nöjda med i köket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden