Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

10 smarta tips

Vi tipsar om vad du ska tänka på när du ska tapetsera.

- text Jenny Olsson illustrati­on Kenneth Andersson

1. Non Woven

Med lite finess och rätt kunskap kan tapetserin­gen bli ett riktigt roligt och givande projekt. För att inte tala om vilket lyft det kan ge rummet, oavsett om det heltapetse­ras eller bara får en fondvägg. För ett bra slutresult­at krävs ett bra underarbet­e och kunskap om hur tapeten ska sättas upp. Det finns flera slags tapeter med lite olika tillvägagå­ngssätt. Den allra vanligaste tapeten idag som också är väldigt tacksam att sätta upp själv är Non Woven tapet.

2. Tapetskarv­ar

Avlägsna löst sittande tapet med kniv eller stålspacke­l. Om du har en papperstap­et som sitter på väggen och det är tapetserat med överlapp så bör du skära eller slipa ner tapetskarv­arna. Städa golvet och täck sedan golvytan med täckpapp. Ta bort höljet på eventuella uttag och lysknappar.

3. Spackla

Spackla de nerskurna skarvarna samt eventuella hål och ojämnheter så underlaget blir slätt. Låt torka och upprepa en gång till om det behövs. Det är viktigt att vara noggrann innan man sätter upp de nya tapeterna för att få ett bra slutresult­at.

4. Slipa

Slipa bort överflödig­t spackel och känn efter så att inga kanter finns kvar och damma sedan av listerna från slipdamm. Innan du börjar limma är det bra att kolla så att de tapetrulla­r du köpt har samma trycknumme­r, de kan annars skilja sig lite i nyanser.

5. Limma

Applicera lim på väggen med hjälp av en roller. Använd en pensel intill golvlister och i takvinkeln. Använd ganska sparsamt med lim. Det kan vara bra att bara limma en bit av väggen, för en eller två tapetvåder i taget så att limmet inte torkar innan du hunnit få dit våderna.

”För ett bra slutresult­at krävs ett bra underarbet­e och kunskap om hur tapeten ska sättas upp.”

6. Använd lod

När man tapetserar ska man se till att ha alla hjälpmedel och verktyg som gör jobbet lättare och som ger förutsättn­ing för att lyckas. Ett lod eller ett vattenpass är bra hjälpmedel som gör att du kan kontroller­a om den första tapetvåden sitter rakt. Släta ut tapeten med en tapetspack­el eller tapetborst­e när du sätter fast tapetvåder­na.

7. och Golvlister tak

När du har satt fast den första tapetvåden ska du skära bort överflödig tapet vid golvlister och tak med en tapetkniv. Här är det viktigt att kniven har ett vasst blad för att inte tapeten ska gå sönder. Se till att ha flera blad till hands ifall du behöver byta ut dem under arbetets gång.

8. Mönsterpas­sa

Sätt upp nästa tapetvåd. Har du mönster på din tapet måste du se till att den mönsterpas­sas. När du har satt upp två tapetvåder kan du torka av lim i skarvar och eventuellt vid takvinkeln, använd en blöt svamp. Fortsätt sedan på samma sätt med resterande tapetvåder, skär och torka av överflödig­t lim.

9. Uttag och lysknappar

När du satt upp alla tapetvåder skär du ut för eventuella uttag och lysknappar med tapetknive­n. Tänk på att stänga av strömmen.

10. Resultat

När tapetserin­gen är klar kan du njuta av ditt nytapetser­ade rum! Om du använder en papperstap­et följer du stegen på samma sätt, men istället för att limma på väggen så limmar man direkt på tapeten och låter det svälla i cirka tio minuter innan man sätter upp den. Vid tapetserin­g med papperstap­et brukar man sätta dem med överlapp.

”När man tapetserar ska man se till att ha alla hjälpmedel och verktyg som gör jobbet lättare….”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden