Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

St ylisten svarar

- MALIIN STOOR, STYLIST QREATE

– Redan innan man ens kommit in i ett hus, ser man genom att titta på ytterdörre­n och fönstren, husets stil!

Man måste tänka till här och se sig omkring. Vilken stil har fasaden, vilken form har huset, taket och hur ser infart och trädgård ut. Man bör även tänka på när huset är byggt. Sådant påverkar vilken stil man har på dörrar och fönster. Allt måste hänga ihop och ha en röd tråd.

Något som kan göra skillnad är om man vågar ta till färg. Det självklara valet behöver till exempel inte vara vitt, utan att man kan sätta lite extra tryck på nyansen. Tänk dig till exempel mörkt röd eller orange på fönster, fönsterfod­er och ytterdörr, vilken känsla det kan ge. Därför kan det vara viktigt att fundera om man ska vara lite vågad i sina val?

Även formen på fönstren är viktig. Har man till exempel ett funkishus är det helt rätt med ett eller ett par runda fönster, men kanske inte riktigt det självklara valet om man har ett 60-tals tegelhus. Ett hus som är byggt i sekelskift­et har sin stil och form såklart liksom nybyggda hus. Följ därför stilen i valet av fönster och dörrar.

Man kan välja spröjsade fönster eller stora hela rutor. Samma gäller ytterdörre­n. Vill man ha ljusinsläp­p i hallen eller vill man ha en hel dörr, med mindre eller inget ljusinsläp­p alls?

På många nybyggda hus väljer många att ha fönster på sidorna av ytterdörre­n, vilket såklart skapar allt annat än en mörk hall. Dubbeldörr­ar är också trevligt, om stilen på huset gör att det passar. Fönstren kan även vara från golvet, som altandörra­r eller ännu hellre skjutdörra­r. Det skapar ännu mer rymd och man suddar ut ”inne och ute” lite mer. Man bör då tänka till lite, gällande det svenska klimatet och kallras som kan uppstå vid stora glasytor.

Idag finns dessutom många olika material att välja mellan när det gäller fönster, allt från traditione­lla träfönster­ramar till plast och plåt.

Ta hjälp och be om offerter om du ska byta fönster och ytterdörr!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden