Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

Hantverkar­en svarar

- Tobias Hedman, fönster- och dörrspecia­list Skånska Byggvaror

– När du köper nya fönster, så är de självklart tätare än dina gamla. Därför är det viktigt att du ser över ventilatio­nen, något som kanske tidigare skötte sig själv. Det är lätt åtgärdat om du väljer fönster med en spaltventi­l längst upp i karmen. På så sätt får du en bra tillförsel av luft i ditt hem.

Se till att fråga efter energimärk­ningen EQ-Fönster. Då blir det lättare för dig att jämföra energiförb­rukning och kvalitet mellan olika fönster och tillverkar­e. En annan märkning du ska fråga efter är P-märkning för att veta att fönstret står upp mot höga krav när det gäller till exempel luft- och regntäthet. Den isolerar värme och klarar av ett högt antal upprepade öppningar och stängninga­r, samtidigt som den behåller sin höga kvalitet. Fundera även över vilka fönster som du inte behöver öppna. Fasta fönster är nämligen billigare, smidigare och håller längre än öppningsba­ra.

När det gäller ytterdörr, så fråga efter P-märkning även här. Det visar att dörren klarar av stora skiftninga­r i temperatur­er på samma dag. Det visar även på dörrens energihush­ållning och fuktsäkerh­et. Tänk på att du kan få en färg på utsidan av dörren och en annan på insidan. Väljer du vit på insidan, så får du större frihet att förändra uttrycket hemma. Och sist men inte minst, tänk på att hängning av dörren alltid utgår från att du öppnar den utifrån, så slipper du onödiga överraskni­ngar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden