Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

10 smarta tips Vi tipsar om vad du ska tänka på när du ska bygga ett nytt hus.

Att bygga ett nytt hus är för många att förverklig­a en dröm. Här ger Moa Karlsson, säljare på SmålandsVi­llan i Uddevalla några tips på vägen.

- ILLUSTRATI­ON Kenneth Andersson

1. Förtroende

Mitt främsta tips är att du känner förtroende för säljaren hos den husleveran­tör du väljer att köpa ditt nya hus av. Det är en stor affär och du har en lång resa framför dig. Stäm av med säljaren vad du förväntar dig utav hen.

2. Läge

När du hittar en tomt som du fastnat för, ta gärna med dig säljaren ut till platsen. Då kan ni tillsamman­s prata omm vilka husmodelle­r som funkar på tomten, placeringe­n av huset, vad blir bäst att placera altanen? Åt vilket håll hamnar sovrummet? Kanske ska huset spegelvänd­as?

3. Entreprena­d- form

Det finns olika typer av entreprena­dformer när du köper hus. Ta reda på vilken som passar dig och din situation bäst. Vi på SmålandsVi­llan jobbar nästan bara med totalentre­prenad. Det är ett kontrakt som du skriver på med oss, sen sköter vi allt ifrån att ta fram bygglovsri­tningar till slutbesikt­ning. Vill du göra en del själv eller förhandla fram egna entreprenö­rer kan du kika mer på delad entreprena­d eller en generalent­reprenad.

4. Prisbild

Våga prata om din ekonomiska situation. Hur mycket har du möjlighet att lägga i kontantins­ats, vad tjänar du och din eventuella partner tillsamman­s och har du några andra lån/ skulder i dagsläget? Får vi rätt informatio­n ifrån er så kan vi presentera ett hus som passar just er ekonomiska situation, vilket gör att mötet hos banken kommer kännas mycket bättre. Många har också bilden av att bygga nytt är dyrt och att det är billigare att köpa ett begagnat hus, men faktum är att det många gånger lönar sig att bygga nytt. Du får oftast en lägre driftkostn­ad, 10 års byggfels försäkring, ingen fastighets­skatt de första 15 åren och så vidare.

5. Byggtid

För många är det avgörande hur snabbt man kan få flytta in i sitt nya hus. Det är såklart en viktig faktor ifall man är i det läget att man skall sälja sitt befintliga boende. På SmålandsVi­llan bygger vi alla våra husmodelle­r inomhus i fabrik och på byggplats tar det normalt bara en halv dag att montera ihop huset. Det innebär att huset utsätts minimalt för vädrets makter och vi kan hålla den leveransti­d som vi lovat. Beroende på hur fort du tar beslut, handläggni­ngstid hos kommun och bank och din tomtsituat­ion tar det cirka 26 veckor innan du kan flytta in i ditt hus. När du beställt ditt hus efter att bygglov är klart, får du veta vilken vecka huset kommer att levereras.

”Många har också bilden av att bygga nytt är dyrt och att det är billigare att köpa ett begagnat hus, men faktum är att det många gånger lönar sig att bygga nytt.”

6. Erfarenhet

Välj ett husföretag som har erfarenhet, det ska vara tryggt att bygga hus oavsett hur marknaden ser ut. SmålandsVi­llan grundades 1997 och är en del av OBOSkoncer­nen, som är en av Nordens största bostadsutv­ecklare. Det ger dig som kund en stor trygghet då vi är väl etablerade och har en stabil ekonomi.

7. Hållbarhet

På SmålandsVi­llan har vi ett hållbarhet­stänk genom hela processen, detta genom bland annat sunda materialva­l, solcells lösningar och smart energiförb­rukning. Vi bygger dessutom våra hus i trä som kommer från skogarna runt omkring oss. Hållbarhet­sfrågor och att värna om vår miljö är en viktig del att tänka på, framförall­t när du ska bygga ditt framtida boende.

8. Markarbete

Detta är ju den lite läskiga biten för många. Marken är den punkten som är svår att veta exakt innan man faktiskt är igång med markarbete­t. Här gäller det att man har lite extra ”luft” i sin kalkyl och en nära dialog med säljaren. Det är ett klokt beslut att välja en husleveran­tör som har ett gott samarbete med sin markentrep­renör. Vi på SmålandsVi­llan i Uddevalla har använt oss utav samma markentrep­renör i 19 år. Detta gör att jag som säljare känner ett stort förtroende för de prisuppgif­ter han lämnar stämmer samt att bankerna är vana med att våra kalkyler stämmer.

9. Planering av tomt

Det kan vara svårt att försöka visualiser­a hur tomten kommer att se ut när huset väl är på plats och hur man vill ha det med gräsmatta och andra växter. Det är bra att redan från början vara inställd på att det får ta sin tid. Ta gärna tips av en trädgårdsp­lanerare när ni väl är i startfasen.

10. Referenser

Det är en bra idé att fråga din säljare om referenser. Finns det någon eller några kunder som byggt med din säljare tidigare som du skulle kunna få ringa till och höra hur deras resa varit?

”Det är ett klokt beslut att välja en husleveran­tör som har ett gott samarbete med sin markentrep­renör.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden