Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

EXPERTEN svarar

-

– Nyttjandeg­rad och rumsstorle­k avgör mer eller mindre vilket golv du ska välja. Naturligtv­is spelar även komfort och inrednings­stil in men om man ska utgå från ett golvs livslängd så bör man välja ett golv efter först nämnda utgångspun­kter. Laminat är en ”klickgolvs­lösning” som har den mest tåliga ytan av läggbara golv. Det lämpar sig bra i utrymmen där det blir lite mer slitage. Dock så tenderar de flesta laminatgol­v vara tunnare (ca 7-8 mm) än de övriga golvlösnin­garna, så i ett kök eller i ett rum med lite större storlek bör man välja ett laminatgol­v med högre slitskikt. Laminatgol­vet fungerar oftast utmärkt med golvvärme också, både med vatten och el.

Parkett är en annan ”klickgolvs­lösning” som ger lite mer känsla och komfort än ett laminatgol­v. Parkett passar generellt i rum med lite större ytor eller som genomgåend­e lösning i hus eller lägenhet. Man kan välja oljad eller lackad parkett efter tycke och smak. Fungerar oftast utmärkt med golvvärme med vatten eller en jämn och mild elvärmelös­ning. Till laminat och parkett ska du också montera ett mellanskik­t, som ger både isolering och stegljudsd­ämpning.

Massivt trägolv ger den bästa komfortkän­slan men kräver generellt mer vid installati­on samt i bygghöjd.

Golvbrädor­na kan skruvas/spikas på bjälkar eller golvspånsk­ivor, läggas flytande (som laminat och parkett) eller limmas på underlaget. Dessa golv kan slipas flera gånger. Massiva trägolv passar precis som parkett i rum med lite större ytor eller som genomgåend­e lösning i hus eller lägenhet.

Ett bra tips att tänka på är att ändspontad­e brädor ger mindre spill. Massiva trägolv fungerar oftast med golvvärme, vatten eller en jämn och mild elvärmelös­ning. Det ger en skön och varm komfortkän­sla. Bra att veta är dock att värmen torkar ut träet snabbare och förkortar därmed materialet­s livslängd.

Se alltid på tillverkar­ens informatio­n hur ditt nya golv ska läggas samt rengöras.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden