Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

Stylisten svarar

-

– Det är en del att tänka på när man ska måla om sitt hus. Är fasaden helt ny eller är den redan målad? Det påverkar ganska mycket vilken typ av färg ni bör välja. Är fasaden redan målad kan man till exempel inte byta från täckande färg till en laserande – alltså där man kan se träets ådring. Sedan bör du välja om du ska använda dig av en blank eller matt färg. Det kan göra mycket för uttrycket av fasaden. En matt färg kan kännas sober och samtidigt robust. En matt fasad reflektera­r inte ljuset så mycket, utan kan göra att huset smälter mer in i omgivninge­n. Laserande färger gör att man ser ådringen och att själva strukturen syns mer, som gör att det blir mer liv i fasaden. Laserande kulörer blir lite mörkare och lite mer täckande för varje behandling. Det finns även täcklasyr som är mer täckande.

Sen kommer vi till kulörer och här finns det massor att tänka på. Vitt kan tänkas vara enkelt men det kan bli för ”knall-vitt” och kännas nästan intill självlysan­de. Att ha en gnutta gult och grått i färgen gör att kulören blir mjukare och mer sober.

Grått kan behöva vara åt det varmare hållet för att inte uppfattas som blå och kall.

Svarta fasader passar utmärkt till modern arkitektur, men vill du ha ditt hus kolsvart? Många väljer en varmare nyans, som vid närmare anblick är mer åt det bruna eller grå hållet. Den svarta fasaden kan göra att huset smälter in mot en mörkare bakgrund eller omgivning.

Rött har lång tradition som fasadfärg, där slamfärg från Falun är kanske den allra vanligaste. Den finns numera i flera nyanser, bland annat mer åt det gula hållet och även i en mörkare röd kulör. Röda hus känns som Sverige för många.

Grön fasad gör sig bra intill naturen. Men välj då gärna en kulör som inte är för stark, som en mörkare grön. Blå hus är inte det vanligaste eller de mest traditione­lla. Om du väljer denna kulör, ta då en som är mer åt det grå hållet så den inte känns för skarp och kall.

Gula hus känns traditione­lla, men var försiktig så den inte blir för klargul och skarp, för den kan då kännas självlysan­de. Gula hus är ofta vackra när de går mer åt det gulbruna hållet.

Beigefärga­de hus kan kännas sobra och stolta men omgivninge­n påverkar mycket hur kulören upplevs. Det är bra om man väljer en dragning åt något håll, till exempel mot grått eller brunt.

Ta hjälp av alla duktiga färghandla­re gällande era val, de är proffs, så lita på och ta hjälp av dem!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden