Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

Hantverkar­en svarar

-

– Hur tar du dig från inspiratio­n till ett nymålat hus? Det behöver inte vara särskilt svårt. Här hittar du tips om hur du går tillväga steg för steg. Börja med att välja kulör. I vår nya färgkarta hittar du massor av inspiratio­n. Innan du börjar, kom ihåg att ett litet färgprov upplevs annorlunda på en större yta, utomhuslju­s och i olika omgivninga­r.

Köp därför några provburkar och måla upp en yta på till exempel en bit kartong.

Då kan du flytta runt den och få en uppfattnin­g om hur färgerna gör sig på husets olika sidor och i olika väderstrec­k. Därefter är det dags att tvätta fasaden. Lägg ut skyddsplas­t på marken närmast fasaden. Stryk sedan på utomhustvä­tt med en borste eller svamp, enligt rekommenda­tionen på förpacknin­gen. Var noga med att skölja av ytan med rent vatten efteråt.

Om det finns påväxt på ytan bör du använda alg- och mögeltvätt också. Sedan är det dags att skrapa och slipa. Kontroller­a träet genom att sticka med en skruvmejse­l på olika ställen. Mjukt och fuktskadat trä måste bytas ut innan du börjar måla. Skrapa bort färg som flagnat och sitter löst. Om det finns blåsor och sprickor eller om färgen är målad i tjocka lager bör du ta bort den. Använd grundolja på skarvar och ändträ och torka bort överflödig olja efter fem minuter. Grundmåla sedan alla ytor och följ torktidern­a och rekommenda­tionerna för den färg du valt. Måla inte när det regnar, då regnet kan göra ytan matt och fläckig. Stryk sedan på rikligt med färg och måla uppifrån och ner. Se till att färgen täcker överallt och var extra noga vid skarvar och ändträ.

Låt färgen torka ordentligt innan du stryker på nästa lager. Mellan målningsti­llfällena kan du förvara penslarna i en tätsluten plastpåse, så slipper du uttorkade penslar. Sedan kan du njuta av resultatet i många år framöver.

Om du har färg kvar i burken men inget kvar att måla eller vill veta hur du tvättar dina penslar, kan du besöka beckers.se, där kan du läsa mer om hur du enkelt avslutar ditt målarjobb.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden