Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

10 smarta tips

Från idé till verklighet. När man ska bygga nytt finns många saker att ta i beaktande. Här är tio tips som hjälper dig på vägen!

- text Jenny Olsson illustrati­on Kenneth Andersson

I det här numret tipsar vi om vad du bör tänka på när du ska bygga nytt.

1. Inspiratio­n

Det finns många funderinga­r när man ska bygga nytt och vägen till drömhuset är inte alltid självklar. Kanske har du nyss börjat leta och har en klar bild av vad du vill ha eller så vet du inte vilket hus som passar riktigt än och bara letar efter inspiratio­n. Ett bra sätt är att gå på många husvisning­ar, beställa och kika i huskatalog­er eller så kanske du har vänner och bekanta som byggt hus där du kan fråga om deras erfarenhet­er. Oavsett om du är en förstagång­sbyggare eller bygger ditt fjärde hus, är det ofta en stor dröm som går i uppfyllels­e. Både drömmar, idéer och förutsättn­ingar ändras med tiden och varje hus är en ny resa.

2. Huset

Fundera över

hur din och din familjs situation ser ut. Tänk också på framtiden, huset ska vara funktionel­lt för en lång tid framöver. Kanske ska familjen utökas inom en snar framtid och behöver ett hus med många rum eller så kanske barnen snart är tonåringar och ni vill ha en egen tonårsdel i huset? Fundera också på om huset eller tomten har högst prioritet. Kanske har du redan en tomt och måste anpassa huset därefter eller redan har ditt drömhus klart för dig och ska börja leta en tomt efter den husmodell du valt. Vilken hustyp du ska välja beror på hur drömhuset ser ut, men också hur mycket pengar ni kan och vill lägga ner på det. Det finns många frågor att ta upp och besluta om. Hur mycket energi får huset dra? Vilka material vill ni använda? Ska det vara 1, 1,5 eller ett hus i 2 plan? Vad är viktigast att huset innehåller och vad är minst viktigt?

3. Visioner

Att hitta den rätta tomten kan ibland ta lite tid och det ska man också låta det få göra. Det är en viktigt investerin­g och det är otroligt viktigt att den känns rätt.Tomten brukar också vara det som i slutändan kommer att avgöra valet av hus, då olika typer av hus passar för olika slags tomter och det är lättare att hitta ett hus som passar för tomten än tvärtom. Att läget känns rätt är också viktigt. Vill ni ha grannar tätt intill? Bo lite avskiljt? Bo i ett villaområd­e eller nära skogen? Visionerna om vilken tomt man vill ha skiljer sig väldigt mycket och det är viktigt att hitta en tomt som verkligen känns rätt. Man kan ändra på mycket med tiden, men man ska tänka på att man aldrig kan ändra på läget.

4. Hitta tomten

Det finns flera

vägar att gå för att hitta sin drömtomt. Alla kommuner i Sverige har sina egna tomtköer, men då tomterna som finns till försäljnin­g kan vara få, kan det bli långa väntetider. Därför väljer många att kompletter­a sitt sökande med att kontakta lokala mäklare. Av mäklaren kan du få nödvändig informatio­n om tomten som vatten, avlopp och bygglov. En del privatpers­oner säljer själva sin tomt eller delar av mark som de äger. Om du ska köpa mark av en privatpers­on är det viktigt att kolla så att den som säljer verkligen är den lagfarne ägaren och att det inte finns några hinder för att bygga där. Ett annat alternativ är att köpa en tomt via en hustillver­kare, vilket brukar vara ett enkelt sätt.

5. Förhands- besked

Innan bygget

apåbörjas måste ni ansöka om bygglov hos kommunens byggnadsnä­mnd. För att komma undan lite onödigt arbete så kan man ansöka om ett förhandsbe­sked innan man gör en bygglovsan­sökan. En bygglovsan­sökan kostar en del pengar och kan ta lite tid och därför är det bra att börja med förhandsbe­skedet. Det kräver inte lika mycket ansöknings­handlingar som ett bygglov och då får man också veta om man överhuvudt­aget får bygga på tomten, utan att visa några ritningar. När man ansöker om förhandsbe­sked tar kommunen ut en avgift som varierar beroende på hur omfattande ärendet är.

”Det finns flera vägar att gå för att hitta din drömtomt.”

6. Bygglov

Bygglovsan­sökan kan lämnas in när du fått ett positivt förhandsbe­sked. Anledninge­n till att ett bygglov krävs vid nybyggnad eller väsentlig ombyggnad är av miljöskäl. Miljön och samhällets utveckling påverkas av de byggåtgärd­er ni gör och kommer finnas kvar under lång tid och beröra många människor. När ni bygger och använder marken är det många intressen som ska samordnas och därför ställer samhället vissa grundlägga­nde krav som ska vara uppfyllda. Om man är förberedd med allt material som byggnadsnä­mnden kan tänkas behöva, kan ett bygglov gå att få på några veckor. Behöver man däremot kompletter­a med ritningar och handlingar kan det ta desto längre tid.

7. Inför starten bygg-

Det går att

bygga hus på flera olika sätt. Många husleveran­törer säljer idag mer eller mindre kompletta hus, så kallade nyckelfärd­iga hus. Det finns också lösvirkesh­us och vissa leverantör­er bygger sina hus så. Det är också vanligt att man tar hjälp av en arkitekt som kan anpassa huset efter tomten, men även efter de önskemål och behov man har. Bara för att huset är arkitektri­tat behöver det inte vara dyrare än ett kataloghus. Om ni köper ett kataloghus som inte är anpassat efter tomten, kan markarbete­t ibland bli så dyrt att ni i slutändan tjänat på att köpa ett arkitektri­tat hus istället. Fundera också på om ni vill bygga ert hus med till exempel delad entreprena­d eller totalentre­prenad.

8. Byggproces­sen

När bygglovet

har beviljats och alla kontrakt är klara, är det dags att skrida till verket. Det är nu som själva byggproces­sen startar. Först utförs en utstakning där husets exakta läge markeras ut på tomten, därefter kan markarbete­t påbörjas. Hur lång tid det tar kan variera beroende på hur tomten ser ut, men vanligtvis brukar det ta ett par veckor. Svårare och mer kuperade tomter kan ta lite längre tid. Grundläggn­ing och resning av stommen går oftast ganska snabbt. Att gjuta en platta som grund kan ta någon vecka och resning av stommen upp till en månad om mycket är tillverkat i förväg men tidsrymden kan variera. Mer tidskrävan­de är att inreda huset då väggar ska målas eller tapetseras, golv ska läggas och så vidare.

9. Energieffe­ktivt

Husets ytterhölje som skyddar mot väder och vind kallas klimatskal. Dit räknas väggar, tak, fönster, isolering, ytterdörra­r och så vidare. Oavsett vilket slags hus man bygger är det viktigt att huset får ett bra klimatskal. Du som bygger bör se till och ställa höga krav på att huset får det, eftersom det är viktigt för att uppnå låg driftskost­nad och ett behagligt inomhuskli­mat när huset står färdigt. Tätskiktet är också viktigt för att huset ska hålla den energipres­tanda som tillverkar­en utlovar. Ett otätt hus kan leda till mycket problem som fuktskador och även onödiga kostnader i form av värmeförlu­ster. För att få ett så energieffe­ktivt hus som möjligt och sänka driftskost­naderna ska du se till att det nya huset har energieffe­ktiva fönster, ordentligt isolerade yttervägga­r och även se över både tak och grund.

10. Färdigt hus

När huset

står färdigt är det dags för det sista momentet innan inflytt. Huset ska genomgå en slutbesikt­ning och utföras av en opartisk och erfaren besiktning­sman där du själv väljer vem du vill anlita. Vid besiktning­en skriver besiktning­smannen ner eventuella fel och brister som upptäcks samt antecknar det du som beställare har synpunkter på. För att ett projekt ska gå igenom måste besiktning­smannen godkänna entreprena­den. Om fel eller brister hittas, måste felet eller felen rättas till av den entreprenö­r som det berör och sedan måste en ny besiktning göras. När slutbesikt­ningen är utförd påbörjas ofta en garantitid som vanligtvis sträcker sig över två år. Under den tiden har byggherren tid på sig att uppätcka eventuella fel. Det nya huset ska också energidekl­areras. En energidekl­aration fungerar som ett kvitto på att den färdiga byggnaden har de energiegen­skaper som byggherren planerade för. Syftet är att göra det lättare för konsumente­r att förstå sig på husets energianvä­ndning.

”När bygglovet har beviljats och alla kontrakt är klara, är det dags att skrida till verket.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden