Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

Vi tipsar om vad du ska tänka på när du ska underhålla husets utsida.

När våren och värmen kommer är det bra att göra en ordentlig besiktning av husets utsida.

- text Jenny Olsson illustrati­on Kenneth Andersson

Genomgång

Våren och försommare­n är bästa tiden för att göra en genomgång av husets utsida. Väder, vind och kyla påverkar huset och efter en lång och kanske kall vinter är det bra att göra en genomgång av husets fasad, tak och rännor. Ett ordentligt byggt hus ska klara av ett bistert klimat, men för att vara säker är det bäst att gå igenom och notera om något behöver åtgärdas efter vintern. Om du ska rusta upp tak, altan, fönster eller kanske måla om, fundera då om du har tid och lust. Vissa saker är ganska lätta och snabbt fixade medan andra tar mer tid. Fundera igenom om du har möjlighet att genomföra jobbet själv, annars kan det vara klokt att anlita en hantverkar­e för jobbet.

Putsad fasad

Genom att se över sin fasad med jämna mellanrum kan man undvika mer omfattande renovering­ar som både kräver kunnig entreprenö­r och kan bli kostsamt. Om man har en putsad fasad och ser förändring­ar som sprickbild­ningar kan man fotografer­a skadan och även rita med en blyertspen­na för att se om sprickorna blir större och i så fall åtgärda dem. Många skador i putsen uppkommer genom frostsprän­gningar, vilket betyder att fukt har kommit bakom putsskikte­t och när kylan slår till fryser vattnet och putsen spricker. Andra anledninga­r till sprickor är att bruket torkat för snabbt eller att huset har fått sättningar.

Träfasad

Om man har en träfasad ska man vara uppmärksam på om man har ruttet trä på fasaden, vilket i så fall bör bytas ut så snart som möjligt. Även mindre skador som sprickor och missfärgni­ngar kan vara värt att åtgärda ganska snabbt, då det annars kan bli större problem längre fram. Det brukar vara enkelt att se vilka brädor som är på väg att ruttna eller har ruttnat. De behöver bytas ut om träet ändrat färg, blivit mjukt, fått sprickor eller flisor.

Förebygga

Precis som allt

annat blir också husets fasad smutsig och behöver rengöras då och då. Förutom av estetiska skäl, att vi vill att vårt hus ska se rent och snyggt ut, så finns det en viktig anledning till att göra ren fasaden. Smuts binder nämligen fukt och den i sin tur skapar påväxt av alger, lava, mossa och mögel, vilket i sin tur binder fukten och det blir en ond cirkel.

Rengöring

Det finns olika sätt att rengöra fasaden beroende på hur ofta man gör det och i vilket syfte. Den enklaste metoden för rengöring om man gör det årligen, är att använda sig av en fasadtvätt­borste och en vattenslan­g. För mer effektiv rengöring men som inte behöver upprepas mer än vartannat år kan man använda sig av ett milt rengörings­medel också.

” Väder, vind och kyla påverkar huset...”

Måla fasaden

När man ska måla om sin fasad finns det flera saker att ta i beaktande. Om man ska välja en annan kulör bör man se vad som passar till området och även tänka på vilken kulör som håller bäst. Bäst är att måla om sin fasad under skuggiga dagar. Om det är alltför varmt och solen lyser mot husväggen kan det hända att färgen torkar för snabbt.

Hängrännor

I hängrännor­na

ska man vara noggrann med att rensa bort löv och barr så att regnvatten kan rinna bort utan hinder. Använd en kvast att sopa av taket och rännorna med och gör rent silen vid stuprörets övre och nedre ände. Kom ihåg att alltid använda säkerhetsl­ina om du går upp på taket. Om du fått glipor i rännan kan du enkelt laga det själv. Plåtrännor ska rengöras med en rotborste och sedan tätas med elastiskt fogkitt. Sprickor i plastränno­r kan du enkelt laga med lim. Är det större läckage i rännan brukar det vara bättre att byta ut den. Det är otroligt viktigt att avrinninge­n av regnvatten fungerar för att ha ett välmående hus.

Taket

Försommare­n är

en bra tid för att se över sitt tak. Är taket inte i bra kondition kan det påverka hela huset. Passa på när det regnar att kolla så att det inte läcker in någonstans och att hängrännor­na fungerar som de ska. Även inifrån kan man se om taket inte är i bra kondition, både genom färg och lukt. Är färgen mörk och det luktar unket eller konstigt finns det förmodlige­n en läcka på taket. Om det är pannor som spruckit kan man enkelt och snabbt byta ut dem, både när det gäller tegel- och betongpann­or.

Takpannor

De känsligast­e

delarna på taket sitter där olika material möts, till exempel vid skorsten och runt takfönster och där bör man vara extra uppmärksam. Takpannor har ofta en lång livslängd, men hur ofta de behöver bytas ut varierar. För att få ett hållbart tak ska man dock vara noga med att se över det med jämna mellanrum. Skador på taket kan vara en anledning till att byta takpannor, men det kan också vara av rent estetiska skäl.

Altan

För många är altanen en viktig plats under sommarmåna­derna. Där både solvarma dagar och ljumma kvällar kan avnjutas. Att underhålla sin altan är därför viktigt när man går igenom husets utsida. Tvätta altanen ordentligt och även med alg- och mögeltvätt om det skulle behövas. Ett enkelt sätt att ge den ett lyft samt skydda den är att använda olja, lasyr eller järnvitrol.

”Försommare­n är en bra tid att se över sitt tak.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden