Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

Vi ställer samma fråga till en stylist och en hantverkar­e.

Vad ska man tänka på, både estetiskt och praktiskt när man ska göra en renovering? Ibland kan det vara lite krångligt och vi ställer därför samma fråga till en hantverkar­e och en inredare som får ge sina bästa tips och råd.

-

STYLISTEN SVARAR

– Det finns en hel del att tänka på när man ska bygga garage. Utsidan bör hänga ihop med stilen på huset som står på tomten, så man får en samhörighe­t mellan dem. Själva tomtens utformning påverkar också vilken typ av garage du ska välja. Har du till exempel en sluttande tomt kan det vara idé att jobba med ett så kallat sluttnings­garage, då kan man utnyttja tomten på ett helt annat sätt. Har man möjlighet att välja placeringe­n av garaget så kan man tänka lite på hur det ser ut runtom där garaget ska stå. Hur har man väderstrec­ken på tomten? Finns en solsida att utnyttja till en altan eller växthus? På insidan av garaget bör man se över disponerin­gen av kvadratmet­rarna, vad vill man utnyttja garaget till? Här kan man också se över valet av garageport och välja två mindre garageport­ar eller en stor. Behöver man ha förvaring i form av en förrådsdel, är kanske en extra dörr till själva förrådet bra, för att slippa gå igenom garaget när man ska ta sig in i förrådet.

MALIIN STOOR, STYLIST QREATE

HANTVERKAR­EN SVARAR

– När man ska bygga garage ska man tänka på att få lite högre takhöjd, minst 255 centimeter. Planerar man att bygga ett dubbelgara­ge är det att föredra en stor port istället för två mindre garageport­ar. I garaget är det också viktigt med bra ljus, därför ska man se till att ha ordentligt med belysning. Fönster är en annan sak att tänka på då det ger bra ljus i garaget. Se till att placera golvbrunne­n rätt och att du får ett bra fall. När man ska arbeta eller vistas i garaget är det viktigt att man får eluttagen på rätt plats, tänk därför till hur du ska placera dem på bästa sätt. För att hålla ordning och reda och kunna sätta upp saker på väggarna är det bra att sätta en träskiva bakom gipset, vilket gör det enkelt att hänga upp saker där.

JOHAN PETTERSSON, HANTVERKAR­E BYGGLANDSL­AGET

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden