Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

Matilda förverklig­ade sin husdröm som började med en skiss på en servett. Hon byggde ett vackert hus i modern och klassisk stil.

Hemma hos Matilda 28 år och katten Astrid 8 år. BOR I Västerås. HUSFAKTA Egendesign­at hus med sioo-behandlad träpanel och plåttak byggt och levererat av Intressant­a Hus. STORLEK 132 + 100 kvm. STIL Modernt klassiskt.

-

att standarden håller hög kvalité redan från början, behövde inte många tillval göras. Bland annat är innervägga­rna redan isolerade, vilket ger en lugn och tyst inomhusmil­jö.

När huset först ritades var det tänkt som ett enplanshus men en bit in i bygget, när grunden redan var lagd, så ändrade paret sig då de ville att möjlighete­n att inreda en övervåning skulle finnas. I och med detta var lutningen på taket tvungen att ändras.

- I området finns många 1,5-plans och 2-plans hus och vi ville att möjlighete­n skulle finnas för oss också med en inredd övervåning om behoven skulle förändras.

För Matilda och hennes dåvarande sambo var det viktigt med en underhålls­fri och snygg fasad. Fasaden på huset är stående träpanel i fyra olika dimensione­r behandlad med Sioo , vilket är ett miljövänli­gt träskydd som ger en silvergrå färg och slitstarka träytor. På taket ligger svart plåt. Fönstren kommer från Velfac och de har Matilda själv designat.

– Jag moderniser­ade ett klassiskt fönster. Eftersom det är en kommunal tomt i ett villaområd­e så ville jag ha stora fönster utan att skapa för mycket insyn och så tycker jag att det blir en mysigare känsla när fönstren inte går hela vägen från golv till tak.

Att Matilda är mycket intressera­d av inredning och design går inte att ta miste på. Alla val och detaljer, utvändigt som invändigt, är noga genomtänkt­a för att ge huset karaktär och personligh­et.

- Jag älskar ljust och fräscht men jag avskyr vitt. Jag vill ha en varm och mysig känsla i ett ljust hus. Ett tips är att sätta en färgskala bland det första man gör. Se till att samla in prover på färger, golv, kakel, klinker och lägga upp det på en stor yta. Mixa och matcha, ta bort och lägg till tills man är nöjd. Sen är det bara att fota av och använda som lathund genom alla materialva­l.

Färgvalen i huset gjordes med naturen som inspiratio­n och väggarna invändigt går i tre olika nyanser av grått, midnattsbl­ått och grönt. Känslan av ett lugnt och socialt hus med naturliga och miljövänli­ga material som var hållbara över tid fick styra. Den ljusa fasadfärge­n har återspegla­ts invändigt där det är genomgåend­e vitvaxad furu på golv, listverk och dörrar. Mycket trä invändigt ger karaktär samtidigt som det ger en lugn och härlig känsla. Inrednings­filosofin är utemöbler inne, gammalt möter nytt och funktion möter design.

- Det är detaljerna som är av största vikt. Att kunna hitta klassiska detaljer med en modern twist för att det ska behålla charmen utan att bli mossigt, säger hon.

Inspiratio­n hittar Matilda överallt. På restaurang­er, i naturen, på hotell, sociala medier och resor. Hon menar att inspiratio­n går att finna överallt, bara man är mottaglig för det.

”Det här lärde vi oss”

• Våga ta beslut och stå fast vid dem! Det är en lång process och det är lätt att bli velig längs vägen.

• Ta fram en övergripan­de moodboard med färgskala. (Denna kan du hålla fast vid när besluten svajar).

• Fira! Första spadtaget, tredje listen, femte färgvalet. Fira allt och mycket tillsamman­s.

• Tänk steget längre. Se över planritnin­g, förvaring och bygg ett hus som är lika flexibelt som livet. En planlösnin­g som man kan växa eller krympa i. Rummen kan ha olika betydelse i olika skeden i livet.

• Se över elritninge­n. Elritninge­n är alltid en standard, men går att justera. Ta er tid att planera även ljussättni­ng och uttag i god tid för att slippa sladdtrass­el och fula förlängnin­gssladdar.

 ??  ?? Med plats för en våning till. I det lilla allrummet finns plats för en trappa om man någon gång bestämmer sig för att inreda ovanvåning­en. Soffa från Furinova och soffoborde­t är egendesign­at.
Med plats för en våning till. I det lilla allrummet finns plats för en trappa om man någon gång bestämmer sig för att inreda ovanvåning­en. Soffa från Furinova och soffoborde­t är egendesign­at.
 ??  ?? Naturfärge­r. Interiören i huset är ljus och fräsch, men inte vit. Inspiratio­n hämtades från naturen där många lugna färger kan hittas. Gardiner från Åhléns och mattan kommer från IKEA.
Naturfärge­r. Interiören i huset är ljus och fräsch, men inte vit. Inspiratio­n hämtades från naturen där många lugna färger kan hittas. Gardiner från Åhléns och mattan kommer från IKEA.
 ??  ??
 ??  ?? Hexagon. Kaklet twist kommer från Lhådös Kakel, badkarsbla­ndaren är från Tapwell och badkaret är från Bathlife.
Hexagon. Kaklet twist kommer från Lhådös Kakel, badkarsbla­ndaren är från Tapwell och badkaret är från Bathlife.
 ??  ?? Klädvård. Den drygt 6 kvm stora tvättstuga­n är inredd med skåp från Tibrokök och maskiner från Miele. Blandaren är från Tapwell.
Klädvård. Den drygt 6 kvm stora tvättstuga­n är inredd med skåp från Tibrokök och maskiner från Miele. Blandaren är från Tapwell.
 ??  ?? Barkänsla. Matilda vid sin köksö där det finns gott om plats för socialt umgänge.
Barkänsla. Matilda vid sin köksö där det finns gott om plats för socialt umgänge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden