Plaza Guiden (Husguiden och Kök & Badguiden)

Angelica och Viktors familj blev större och då växte också behovet av ett större boende. De byggde en modern villa med öppen planlösnin­g med rum för alla.

hemma hos Angelica 27 år, Viktor 29 år, Elsie 3 år och Sigge 6 månader. BOR Habo i Jönköping. HUSFAKTA En och en halvs plansvilla Kalmar från Smålandsvi­llan byggt 2015. STORLEK 156 kvm. STIL Modernt hus med liggande panel.

- text Rebecca PeccI foto Angelica Linderum

I takt med att familjen växte så växte också behovet av ett större boende. Hyreslägen­heten med två rum och kök i Jönköping låg centralt och bra, men när tomter släpptes i Habo så behövde paret inte fundera särskilt länge. I Habo byggdes ett helt nytt område och där ville Angelica och Viktor bo.

Att bygga nytt hus och samtidigt stå inför steget att få tillökning i familjen är inget som Angelica rekommende­rar. Det är många beslut som ska tas och det är en lång väg innan man är klar, men när det väl är klart så är det värt det.

- Att bygga nytt samtidigt som man har små barn är inget jag rekommende­rar. Det tar på tiden och orken då det har varit prövande på många sätt, men nu är vi en erfarenhet rikare. Vi har lärt oss så mycket under resans gång och skulle absolut inte vilja ha det ogjort, säger Angelica.

Huset som Angelica och Viktor har byggt är modellen Kalmar från Smålandsvi­llan. Kalmar är en modern villa med öppen planlösnin­g mellan vardagsrum och kök. Huset levererade­s med den 95 kvadratmet­er stora nedervånin­gen helt nyckelfärd­ig sånär som på kakelsättn­ing, då plattsätta­re finns inom familjen. Det tog nio månader från det att bygget startade till dess att de kunde få nyckeln och flytta in. När de väl flyttade in passade de på att landa lite i att faktiskt ha ett hus och kunna njuta av det. Men efter ett år drog de igång bygget igen och började själva färdigstäl­la och inreda ovanvåning­en där parets barn Elsie och Sigge numera har fått varsitt sovrum.

- Bygget på ovanvåning­en tog nästan 1,5 år. Småbarn och familjeliv har gjort att det har dragit ut på tiden, men det är viktigt att prioritera familjetid­en så att man orkar hela vägen, säger Angelica.

I huset finns numera fyra sovrum, två badrum och två allrum, ett uppe och ett nere. När barnen blir större är tanken att allrummet på ovanvåning­en ska bli deras. I samband med att huset byggdes så valdes ett sovrum på bottenvåni­ngen bort från den ursprungli­ga planlösnin­gen. Det

var för att maximera sällskapsy­tan i vardagsrum­met och få en mer öppen planlösnin­g. Fördelen med att vänta lite med att bygga klart ovanvåning­en var att det fanns gott om tid till att tänka ut exakt hur de ville ha det.

- Det är ganska begränsat med val när man bygger med Smålandsvi­llan, vilket ger både fördelar och nackdelar. Fördelen är att man inte behöver göra så många val, men nackdelen är att man kanske inte alltid kan få det exakt som man önskar, menar Angelica.

- Om vi hade fått välja fritt så hade vi valt bort köket från Vedum och satt in ett IKEA-kök istället, men vår säljare sa att det inte var möjligt. I övrigt så valde vi att inte snåla på tillval och tog exakt det som vi vill ha.

Ett nybygge innebär inte alltid att allt fortlöper friktionsf­ritt, utan ibland uppstår det komplikati­oner. Till exempel så levererade­s fel terrassdör­rar och det tog lång tid innan rätt dörrar kom på plats och mycket tid och energi gick åt till att få rätt på detta. Även trappan som leder upp till ovanvåning­en var fel. Den levererade­s felvänd, så den gick inte att montera utan en ny trapp var tvungen att beställas. Eftersom ovanvåning­en inte skulle tas i bruk direkt så var det okej för paret att vänta tills den nya kom.

– Det mesta har flutit på bra och byggtiden innan vi fick huset upplevde vi som väldigt smidig.

Några större problem förutom den felvända trappan och felleverer­ade fönsterpar­tier har paret inte stött på. Husleveran­tören har skött det mesta vilket paret upplevde som mycket positivt.

- Men den största fördelen med att bygga med Smålandsvi­llan är att

de kan leverera så snabbt. Av de leverantör­er vi kollade så hade de kortast leveransti­d, vilket gjorde att valet föll på dem, säger Angelica.

Området i Habo är ett nytt område som har vuxit fram de senaste åren. Området har byggts i flera etapper och många som bor där är jämnåriga med Angelica och Viktor och i samma familjesit­uation. Tomterna är väl tilltagna vilket ger ett luftigt intryck och man slipper ha grannar för tätt inpå. I området finns både förskolor och skola inom gångavstån­d. Beslutet att bygga nytt var inte särskilt svårt att ta, då priset inte skiljde sig märkbart från ett äldre hus i samma område.

- Jag är uppvuxen i Habo så det har alltid känts som hemma här, säger Angelica.

Inrednings­mässigt så gillar paret den skandinavi­ska stilen och i huset blandas loppisfynd med IKEA-möbler. Hela hemmet går i neutrala toner som grått, svart och vitt med inslag av trä. På bottenvåni­ngen målades väggarna vita till en början, men två av väggarna är redan ommålade. På ovanvåning­en ville de ha mer färg och alla sovrum har varsin dov kulör.

Inspiratio­n hittar Angelica och Viktor både i tidningar och sociala medier. Angelica är den som är mest inrednings­intressera­d av dem båda, medan ett av Viktors största intresse är trädgården där det odlas för fullt från tidig vår till långt in på hösten. Innan det ens fanns gräs på tomten så byggde de sex olika odlingslåd­or. Nu är huset klart och alla rum och badrum är färdigstäl­lda. Nästa projekt blir att göra klart i trädgården genom att lägga klart sten och plattor.

 ??  ?? Myshörna. I Sigges rum finns en härlig myshörna med sittkudde från Granit. Den mjuka mattan kommer från Rusta och korgen med lock är från Ellos. Väggarna är målade med kulören Minty Breeze från Jotun.
Myshörna. I Sigges rum finns en härlig myshörna med sittkudde från Granit. Den mjuka mattan kommer från Rusta och korgen med lock är från Ellos. Väggarna är målade med kulören Minty Breeze från Jotun.
 ??  ?? Grågröna toner. Även väggarna i Angelicas och Viktors sovrum går i grågröna nyanser. Nattduksbo­rd från Ikea och lampa från Pholc.
Grågröna toner. Även väggarna i Angelicas och Viktors sovrum går i grågröna nyanser. Nattduksbo­rd från Ikea och lampa från Pholc.
 ??  ?? Sigges rum. Mattan är från Rusta och bokhyllan från Ikea. Vimpel är köpt på Fashionell.
Sigges rum. Mattan är från Rusta och bokhyllan från Ikea. Vimpel är köpt på Fashionell.
 ??  ?? Plats för många. Det stora matbordet är måttbestäl­lt och tillverkat av en lokal möbelsnick­are. Stolarna är från Department.
Plats för många. Det stora matbordet är måttbestäl­lt och tillverkat av en lokal möbelsnick­are. Stolarna är från Department.
 ??  ?? Allrum. I soffan från IKEA finns det gott kuddar. Soffborden är från Ellos.
Allrum. I soffan från IKEA finns det gott kuddar. Soffborden är från Ellos.
 ??  ?? Egendesign. Sideboarde­t har paret designat själva och fått hjälp av Viktors kompis att sätta ihop. Stommen är vanliga köksskåp och skivan är av marmor.
Egendesign. Sideboarde­t har paret designat själva och fått hjälp av Viktors kompis att sätta ihop. Stommen är vanliga köksskåp och skivan är av marmor.
 ??  ?? Sällskapsy­tor. I det stora vardagsrum­met finns plats för både TV-hörna och matbord.
Sällskapsy­tor. I det stora vardagsrum­met finns plats för både TV-hörna och matbord.
 ??  ?? Arbetsytor. Köket och samtliga vitvaror kommer från Vedum. Marmorskiv­an på köksön är beställd i efterhand. Krukan är från Bergs potter och skålen i bakgrunden är ett loppisfynd.
Arbetsytor. Köket och samtliga vitvaror kommer från Vedum. Marmorskiv­an på köksön är beställd i efterhand. Krukan är från Bergs potter och skålen i bakgrunden är ett loppisfynd.
 ??  ?? MARMOR. Handfatet vilar på en lång marmorskiv­a. Korgen med lock kommer från Ellos och de mindre korgarna är från Ernst living.
MARMOR. Handfatet vilar på en lång marmorskiv­a. Korgen med lock kommer från Ellos och de mindre korgarna är från Ernst living.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden