Plaza Interiör

LIVETS SMå öVERRASKNI­NGAR

En otjänlig grund och en dold havsutsikt. Huset som Johan och Johanna köpte skulle visa sig rymma både bra och dåliga nyheter och inte nog med det – Höganäs bjöd på möjlighete­r som Johanna bara hade kunnat drömma om några år tidigare.

- Foto JOHANNA HAGBARD Styling ANNA BJELKHOLM Text REBECCA ÖHNFELDT

En otjänlig grund och en dold havsutsikt. Huset som Johan och Johanna köpte skulle visa sig rymma både bra och dåliga nyheter och inte nog med det – Höganäs bjöd på möjlighete­r som de bara hade kunnat drömma om.

Johan och Johanna, som hade bott några år i olika lägenheter i centrala Helsingbor­g, hoppades att det skulle gå fort när de väl hade bestämt sig för att de ville bo i hus. De började titta runt och sålde till och med sin lägenhet, men hittade ingenting som passade. Först efter ett års letande dök något med potential upp, i Höganäs där Johan är född och uppvuxen.

– När jag kom till Höganäs första gången var det kärlek vid första ögonkastet. Jag kände ett alldeles särskilt lugn som jag inte har upplevt på många platser tidigare. Jag visste direkt att jag ville bo här, säger Johanna. För Johan var det lite annorlunda. – För tio år sedan hade jag aldrig kunnat tänka mig att bo här. Men Höganäs har utvecklats mycket de senaste åren. Det har förmodlige­n att göra med saluhallen som öppnade 2012. Den har lockat hit många kreativa människor som vill driva eget och sen har andra följt efter, säger han.

Även om de hade kommit överens om att Höganäs var den rätta platsen lämnade huset en del att önska.

– Vi kollade på huset en grå och regnig dag i oktober. När vi kom in genom dörren möttes vi av en stark lukt, eller snarare stank. Det visade sig att hon som hade bott i huset tidigare hade rökt inne hela sitt liv. Innertaket var helt förstört av röken och det hade inte gjorts något i renovering­sväg sedan det byggdes på 70-talet, berättar Johan.

– Det började faktiskt med att jag visade huset för Johan på skämt eftersom det var så förfallet. Samtidigt låg det bredvid havet och vi hade sagt att vi kunde tänka oss att renovera. Mina föräldrar var med oss på visningen och min pappa sa direkt att om vi inte slog till så skulle han göra det. Han såg potentiale­n, säger Johanna.

Johan och Johanna tog steget och renovering­en påbörjades i december 2012. Ett halvår senare flyttade de in och då var den enda återståend­e detaljen från det gamla huset takpannorn­a, resten var utbytt. Till och med fasaden hade gått från att vara i mexitegel till vit puts.

– Vi började med att riva alla väggar. När vi sedan började plocka bort bitar av golvet upptäckte vi att vi var tvungna att byta ut hela grunden. Det hade vi inte riktigt räknat med från början. När jag stod och grävde upp gamla avloppsrör för hand började jag nästan undra vad vi hade gett oss in på, säger Johan.

”När jag stod och grävde upp gamla avloppsrör för hand började jag nästan undra vad vi hade gett oss in på”

– Det var bra att vi inte visste vad vi gav oss in på för då hade vi kanske inte gjort det. Vi renoverade varje dag efter jobbet och på helgerna i ett halvårs tid så det var så klart jobbigt. Men vi fick mycket hjälp av våra föräldrar. Min pappa bodde till och med hos oss i ett halvår och var i huset och jobbade hela dagarna. Vi fick dessutom en positiv överraskni­ng under arbetets gång. När vi började klippa ner den igenväxta trädgården upptäckte vi att vi hade en fantastisk havsutsikt från mer än bara ett fönster. Hade de rivit ner buskarna före visningen hade vi nog aldrig fått huset så billigt, säger Johanna.

Det skulle också visa sig att Höganäs hade mer att ge än bara ett fint hus. Johanna som vid tiden kring flytten arbetade som informatör hade börjat drömma om att göra något helt annat. Hon ville driva eget.

– Jag visste att jag ville starta en webbshop av något slag men när Höganäs Saluhall började växa fram insåg jag att jag skulle ha en butik där. Barngrejer var något som saknades så jag gjorde slag i saken och öppnade barnbutike­n Cirkusfabr­iken med tillhörand­e webbshop. Hade någon sagt till mig för tio år sedan, innan jag träffade Johan, att jag skulle flytta till Skåne, bo i ett hus nära havet och dessutom driva en butik så hade jag nog skrattat rakt ut. Jag hade aldrig kunnat tro att det skulle bli så här. Att driva eget innebär sjukt mycket jobb, men jag älskar det.

 ??  ?? När huset köptes var uppfarten helt igenvuxen med gräs, under dolde sig vacker Ölandssten. Till höger hunden Abbe, Johan och Johanna.
Grå hylla, tillverkad av Johan. Lampa, Artillerie­t. Korgar från Tine K och Afroart. Ljusstakar­na är loppisfynd. Namn:...
När huset köptes var uppfarten helt igenvuxen med gräs, under dolde sig vacker Ölandssten. Till höger hunden Abbe, Johan och Johanna. Grå hylla, tillverkad av Johan. Lampa, Artillerie­t. Korgar från Tine K och Afroart. Ljusstakar­na är loppisfynd. Namn:...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hylla från Olsson & Jensen. Bordet har Johan tillverkat och stolarna kommer från Hay, Menu och Rum 21. Fårskinnen är från Bloomingvi­lle och mattan har paret fått av Johannas föräldrar. Den stora vasen på bordet är antik och köpt på Butiken Höganäs....
Hylla från Olsson & Jensen. Bordet har Johan tillverkat och stolarna kommer från Hay, Menu och Rum 21. Fårskinnen är från Bloomingvi­lle och mattan har paret fått av Johannas föräldrar. Den stora vasen på bordet är antik och köpt på Butiken Höganäs....
 ??  ?? På arbetsbänk­en ville Johanna ha marmor men Johan använde sitt veto så det fick bli en kvartskomp­osit i sten som är gjord för att efterlikna marmor men som är betydligt tåligare. Antik kruka från Butiken Höganäs och svarta korgar i hyllan från Afroart,...
På arbetsbänk­en ville Johanna ha marmor men Johan använde sitt veto så det fick bli en kvartskomp­osit i sten som är gjord för att efterlikna marmor men som är betydligt tåligare. Antik kruka från Butiken Höganäs och svarta korgar i hyllan från Afroart,...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden