Plaza Interiör

Musikalens storslagna

”Jag önskar att hela livet vore lite mer som en musikal”, skrev hon en gång på sin blogg - som är en av Sveriges största. Författare­n Sandra Beijer mår som bäst i musikalens storslagna melodi.

- Av EVA MAGNUSZEWS­KA

Du älskar musikaler – berätta! – 1990 var jag sex år och min mamma tog med mig för att se

på Cirkus. Sedan var det kört. Jag hade under mina fem år på jorden aldrig varit med om något liknande. Vi köpte kassettban­det och jag lyssnade jämt. Det var det vackraste jag visste. Har sett otaliga musikaler sedan dess. Det är något med det där när folk brister ut i sång helt plötsligt som jag bara älskar. Om jag fick drömma skulle hela livet vara en musikal. Hur påverkar denna mix av musik och dans dig och ditt sinne? – Jag skulle säga att musikaler påverkar mig fysiskt! När jag går på föreställn­ingar eller ser en film så kommer jag på mig själv med att sitta och le utan att jag själv märkt det. Att föra en dialog i sång kombinerat med storslagna melodier gör något med mig. När behöver du musikalen som mest?

– Musikaler är exempelvis världsbäst mot brustna hjärtan. Jag och mamma gick och såg i vintras när jag var ett litet vrak och jag kom ut därifrån som en ny människa. En särskild musikal som påverkat dig lite extra mycket?

– Förutom så är det helt klart Den gick på tv en kväll 1995 och när John Travolta vänder sig om mot kameran med en cigarett i mungipan i den första scenen började det brinna inuti mig. Jag var elva år och golvad. Fick den på VHS på min födelsedag och såg den varje dag efter skolan, om och om igen. Memorerade undertexte­rna, lärde mig dansstegen och spolade tillbaka till Travoltas blick så många gånger att kvaliteten på bandet under den scenen krullade sig i vågor. Om du själv var en musikal, vilken skulle du vara då?

– Jag skulle vara En fransk sextiotals­musikal i technicolo­r om omöjlig kärlek … jag tänker att det ser ut så inuti mig! Vilken var den senaste du såg? (Berätta gärna vad du tyckte om den också :)

– Jag såg filmatiser­ingen av med bland annat Meryl Streep och Emily Blunt. Den var bra. Se den! Vad bör vi genast googla?

– Youtuba ”fre sh a voca do”. Gör det bara.

 ??  ?? en måsteklass­iker för kalla dagar enligt Sandra. Pitch Perfect 3 har biopremiär 22 december.
en måsteklass­iker för kalla dagar enligt Sandra. Pitch Perfect 3 har biopremiär 22 december.
 ??  ?? Linus Wahlgren och Per Andersson i den svenska uppsättnin­gen av
Linus Wahlgren och Per Andersson i den svenska uppsättnin­gen av
 ??  ?? Ålder: 33 år. Bor: Södermalm, Stockholm. Aktuell med: Den svenska översättni­ngen av Rupi Kaurs bästsäljan­de poesisamli­ng Alltid bloggen sandrabeij­er. se. Skriver på: En tredje roman. Lyssnar på: Mycket storslagna tryckare och Morrissey just nu. Tittar...
Ålder: 33 år. Bor: Södermalm, Stockholm. Aktuell med: Den svenska översättni­ngen av Rupi Kaurs bästsäljan­de poesisamli­ng Alltid bloggen sandrabeij­er. se. Skriver på: En tredje roman. Lyssnar på: Mycket storslagna tryckare och Morrissey just nu. Tittar...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden