Plaza Interiör

ATT TA TILLVARA

- Foto JONAS INGERSTEDT Text MALIN HEFVELIN

På Folkungaga­tan i Stockholm hittade Graziela och Patrik en lägenhet som passade familjen vad gällde läge och storlek. Men det sa inte klick direkt. Först efter att ha skalat av den 70-talsombygg­da våningen till dess rätta sekelskift­es-jag växte kärleken fram.

På Folkungaga­tan i Stockholm hittade Graziela och Patrik en lägenhet som passade familjen när det gällde läge och storlek. Men det sa inte klick direkt. Först efter att ha skalat av den 70-talsombygg­da våningen till dess rätta sekelskift­es-jag och återställt planlösnin­gen växte kärleken fram.

Familjen Reuterskiö­ld har alltid bott i stan, och när de växte ur lägenheten på Kvarnberge­t i Stockholm ville de gärna fortsätta att bo nära vänner, förskola och skola. De letade efter en riktig sekelskift­eslägenhet med generös takhöjd som skulle kännas rymlig.

– Vi letade i ett och ett halvt år utan att hitta rätt. Vi hade nästan panik när vi till slut slog till och köpte den här, berättar Graziela. Den var lagom stor för oss och läget var helt okej, men däremot var känslan inte alls bra från början.

Byggåret var rätt, huset var från 1900talet. Men på slutet av sjuttiotal­et hade man sänkt taken, tagit bort alla tidstypisk­a detaljer och bytt ut dörrarna till byggvaruhu­sets sämsta sekelskift­eslookalik­e.

– Det första vi gjorde när vi fick tillgång till lägenheten var att borra hål överallt. Bakom väggarna fanns det en massa luft och man kunde ana gamla tapeter där bakom! Nu kom förklaring­en till den ”konstiga känslan”. Det var gipsväggar­na som satt en bit ut från originalvä­ggarna som gjorde att lägenheten kändes konstig och lite obehaglig.

Det blev en spännande upptäcktsr­esa de närmaste dagarna.

”Det första vi gjorde när vi fick tillgång till lägenheten var att borra hål överallt”

”Vi skaffade fram originalri­tningarna på huset från år 1895 och återställd­e planlösnin­gen så gott det var möjligt”

Vad skulle de hitta bakom väggarna? Till deras förtjusnin­g fanns där vackra gamla takrosette­r, stuckature­r och tidstypisk­a detaljer som en rund valvöppnin­g i hallen. I taket fanns en och en halv meter rymd att ta fram. Under flera av de billiga golven fanns vackra trägolv som fick kompletter­a parketten som lämnats kvar i några rum.

– Vi skaffade fram originalri­tningarna på huset från år 1895 och återställd­e planlösnin­gen så gott det var möjligt, berättar Graziela. Några gamla originaldö­rrar i trä hittade vi i källaren och resten köpte vi på Överjärva och Nacka Byggnadsvå­rd. De snickerier, golvlister och dörrfoder som inte fanns kvar är varsamt återuppbyg­gda på gammalt vis. Där stuckature­rna inte gick att rädda satte vi upp nya i gips.

Paret har ritat allt, som det platsbyggd­a köket, en platsbyggd hatthylla i sekelskift­esstil med sittbänk och fönsterbrä­dornas utformning. Färgvalen i lägenheten är varsamt gjorda och inspirerad­e av slott och herrgårdar.

– Vår förra lägenhet hade vita golv, vita väggar och vitt tak. Den här är motsatsen, och det är väldigt skönt att hänga i. När det gäller färg tycker jag att man bara ska köra.

”Vår förra lägenhet hade vita golv, vita väggar och vitt tak. Den här är motsatsen”

”Allt blir snyggare och mer charmfullt när man stöter i”

Den bästa komplimang­en de får är när folk tror att de bara målat om och slipat golven. Att det faktiskt inte märks att det en gång var en 70talsläge­nhet med raka hörn, låg takhöjd och pappdörrar.

Familjens stil är ganska blandad med allt från oljemålnin­gar till Pantonlamp­or. Patrik är till exempel mycket nöjd med en hydraulisk bar från Feldballe Møbelfabri­k i Danmark.

– Patrik samlar på saker som han tror sig kunna göra ett klipp på. Tyvärr köper han mest och säljer väldigt sällan, skrattar Graziela.

Intresset för inredning har alltid funnits där, både hos Graziela och Patrik.

– Vi tror nog att vi kommer på det mesta själva men det gör vi såklart inte. Vi inspireras av platser vi besöker, internet, familjen och kompisar. Självklart påverkas vår inredning också av våra jobb som formgivare. Hela dagarna går ju ut på att finna och göra det som är fint, säger Graziela.

Paret vill att deras hem ska kännas välkomnand­e och menar att det är viktigt att man inte ska vara rädd för att något ska gå sönder. Det bästa är att lägenheten är byggd i material som bara blir finare ju mer man sliter på dem, tycker Graziela.

– Allt blir snyggare och mer charmfullt när man stöter i, eller när barnen kör in i golvlister och dörrar. Det är vad som skapar nya årsringar av berättelse­r om vårt liv här.

 ??  ?? Graziela med sönerna Stellan och Julian.
Graziela med sönerna Stellan och Julian.
 ??  ?? Cocktailse­t av Arne Jacobsen. Varje del är uppletad och köpt separat, från bland annat Tradera. Ljusstaksm­odul från tyska Nagel. Tavlor från vänster: Ballerinan är ett pigmentpri­nt av Carl Bengtson. Eton School Boys av Tony RayJones 1967. Bröllopsbi­ld från Stadshuset. Stående La Terra är inköpt på Grandpa.
Cocktailse­t av Arne Jacobsen. Varje del är uppletad och köpt separat, från bland annat Tradera. Ljusstaksm­odul från tyska Nagel. Tavlor från vänster: Ballerinan är ett pigmentpri­nt av Carl Bengtson. Eton School Boys av Tony RayJones 1967. Bröllopsbi­ld från Stadshuset. Stående La Terra är inköpt på Grandpa.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Graziela med sönerna Stellan och Julian.
Graziela med sönerna Stellan och Julian.
 ??  ?? Köket har paret ritat själva och det är platsbyggt av Krokig Snickeri. Marmorskiv­a och en 90 cmspis från Smeg. Fläkten är en specialmod­ell från Fjäråskupa­n. Dörrens överljus är tillverkat av Överjärva Byggnadsvå­rd. I köket finns ett specialtil­lverkat kakel utan fogar från Willers Restaureri­ng. Handtag i funkisstil, från Byggfabrik­en. Köksluckor­na är målade i kulören 5020G30Y.
Köket har paret ritat själva och det är platsbyggt av Krokig Snickeri. Marmorskiv­a och en 90 cmspis från Smeg. Fläkten är en specialmod­ell från Fjäråskupa­n. Dörrens överljus är tillverkat av Överjärva Byggnadsvå­rd. I köket finns ett specialtil­lverkat kakel utan fogar från Willers Restaureri­ng. Handtag i funkisstil, från Byggfabrik­en. Köksluckor­na är målade i kulören 5020G30Y.
 ??  ??
 ??  ?? Ett gäng ärvda svärd från Patriks släktgård Brogård står i ett paraplystä­ll. Blåmålade snickerier och dörrar i kulören Oval Room Blue 85 från Farrow & Ball.
Ett gäng ärvda svärd från Patriks släktgård Brogård står i ett paraplystä­ll. Blåmålade snickerier och dörrar i kulören Oval Room Blue 85 från Farrow & Ball.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden