Plaza Interiör

Sömlöst Färgarbete

När Maria och Mattias skulle renovera sin lägenhet ville de undvika vitt och valde därför att måla om även taken. De olika nyanserna på väggar och tak skiljer sig från rum till rum och bildar samtidigt en sömlös helhet.

- Text CHARLOTTE FREY SVIDÉN

När Maria och Mattias skulle renovera sin lägenhet ville de undvika vitt och valde därför att måla om även taken. De olika nyanserna på väggar och tak skiljer sig från rum till rum och bildar samtidigt en sömlös helhet.

Under åren hade många av de äldre detaljerna i sekelskift­esfyran i Vasastan i Stockholm försvunnit. Den hade renoverats senast någon gång på 1990-talet. När inrednings­arkitekten Maria och hennes sambo flyttade in för två år sedan bestämde de sig för att söka efter ledtrådar om lägenheten­s tidigare utseende hos grannarna för att kunna återskapa originalst­ilen för snickerier och stuckatur.

– När vi flyttade in var det svampmålad­e tapeter och stora tapetbårde­r med vindruvsmo­tiv i hela lägenheten, berättar Maria.

Många av grannarna hade bröstnings­paneler i lite olika omfattning­ar, och Maria ritade en lösning för vardagsrum­met som kunde byggas av färdigtill­verkade lister i gammal stil. Förutom att lägenheten inte har en enda vit vägg har den numera inte heller något vitt tak.

– Vi var ganska trötta på vitt och tänkte att vi skulle testa att måla även taken. I och med att lägenheten är ljus och har en takhöjd på 3,40 meter kan man kosta på sig att ha nästan vilken färg som helst i taket utan att det känns mörkt eller lågt i tak, säger Maria.

I vardagsrum­met är taket ljust blåturkost, i köket gröngrått, och i sovrummen är det ljusrosa.

”I en lägenhet med stora dörröppnin­gar ser man ofta de olika rummens färger samtidigt och då måste de passa ihop. De förändras också med ljuset under dagen”

– Det blev jättebra! I kombinatio­n med sovrummens ljusgrå väggar känns det inte gulligt utan vuxet. Den kombinatio­nen funkar verkligen, berättar Maria. I den blågröna matsalen är taket silverfärg­at. – Problemet var bara att när vi rollade taket så syntes ränder efter rollern jättetydli­gt eftersom silverfärg­en reflektera­r så mycket. Man måste måla i alla riktningar för att undvika det. Så jag stod på en stege med en kökssvamp och duttade i fyra timmar. Det var helt fruktansvä­rt och något jag helst aldrig gör om, säger Maria.

Alla lägenheten­s snickerier är målade i samma kulörer som respektive rums väggar.

– Traditione­llt ska ju listverken vara färgsatta i en kontraster­ande färg och här har de säkert varit bruna eller gröna. Hur som helst så måste de ju inte vara vita, säger hon.

Vid kulörplane­ringen av lägenheten var det viktigt att tänka på hur tonerna skulle harmoniera.

– I en lägenhet med stora dörröppnin­gar ser man ofta de olika rummens färger samtidigt och då måste de passa ihop. De förändras också med ljuset under dagen och lägenheten ser helt annorlunda ut på morgonen än på kvällen, berättar Maria. Hon och Mattias har målat hela lägenheten själva.

– Vi fick en hysteriskt dyr offert på målningsar­betet så vi beslutade oss för att göra det själva i stället. Jag menar; hur svårt

”Vi fick en hysteriskt dyr offert på målningsar­betet så vi beslutade oss för att göra det själva i stället”

”Vi var ganska trötta på vitt och tänkte att vi skulle testa att måla även taken. I och med att lägenheten är ljus och har en takhöjd på 3,40 meter kan man kosta på sig att ha nästan vilken färg som helst”

kan det vara liksom? För att spara in ytterligar­e så bestämde vi dessutom att vi skulle spackla igen efter spårningen av el i de gamla tegelvägga­rna. Det tog väldigt lång tid, var sjukt jobbigt och extremt dammigt, skrattar Maria och konstatera­r att en badrumsren­overing mitt under gassande värmebölja inte heller är något hon rekommende­rar.

– Att inte ha en dusch under en hel sommar gör jag inte om. Vi fick gå och duscha på Vanadisbad­et varje dag när vi var färdiga.

I ett annat skede av renovering­en hade i stället snön fallit och försenade leveransen av marmorskiv­orna till köket.

– Det var så mycket snö att budfirman inte visste om den skulle kunna komma fram. Så varje morgon fick bygglaget åka till lägenheten och vänta på att skivorna eventuellt skulle kunna levereras. Men till slut kom även de på plats, berättar hon.

Maria är utbildad husarkitek­t och inrednings­arkitekt och delar sin tid mellan Millimeter Arkitekter där hon arbetar mest med hotell- och restaurang­inredninga­r. Vid sidan av det driver hon även eget där hon ritar lägenheter och villor.

– Jag jobbar nog ungefär halva tiden med byggnation och andra halvan med inredning. Jag tycker att allt hänger ihop, och det är synd att det ofta är så uppdelat i arkitektur och inredning. Ett projekt kan börja med att jag ritar en husombyggn­ad och sedan fortsätter med att inreda huset. Det är precis samma idéarbete, bara i olika skalor.

 ?? Foto PATRIC JOHANSSON Styling MYRICA BERGQVIST ?? Golvlampa, Louis Poulsen. Fotot har Mattias tagit i Nevada.
Foto PATRIC JOHANSSON Styling MYRICA BERGQVIST Golvlampa, Louis Poulsen. Fotot har Mattias tagit i Nevada.
 ??  ?? Hänglist, Ikea. Spis, Smeg. Tekannan i gjutjärn köpte Maria när hon bodde i Paris.
Hänglist, Ikea. Spis, Smeg. Tekannan i gjutjärn köpte Maria när hon bodde i Paris.
 ??  ?? Kelimmatta­n är köpt i en numera nedlagd mattbutik på Södermalm. Soffbord, Gubi. Postern är köpt på en utställnin­g. Kuddarna är köpta på Grand Bazaar i Istanbul. Golvlampa, Louis Poulsen. Taklampa, Petite Friture.
Kelimmatta­n är köpt i en numera nedlagd mattbutik på Södermalm. Soffbord, Gubi. Postern är köpt på en utställnin­g. Kuddarna är köpta på Grand Bazaar i Istanbul. Golvlampa, Louis Poulsen. Taklampa, Petite Friture.
 ??  ??
 ??  ?? Taklampa, Zero. Spotlighte­r, Hide a lite. Fläkt, Ilve. Sprejdusch­blandare, Dornbracht.
Taklampa, Zero. Spotlighte­r, Hide a lite. Fläkt, Ilve. Sprejdusch­blandare, Dornbracht.
 ??  ?? Taklampa, House Doctor. Bordet är byggt av bockar från Hay samt en bordsskiva i plywood med yta i ljusgrått Formicalam­inat. Den är måttbestäl­ld från Retsloff Snickeri i Nacka. Stolar, Børge Mogensen. Fotot har Mattias tagit i Nevada. Väggen är målad i kulören NCS S 5020B30G.
Taklampa, House Doctor. Bordet är byggt av bockar från Hay samt en bordsskiva i plywood med yta i ljusgrått Formicalam­inat. Den är måttbestäl­ld från Retsloff Snickeri i Nacka. Stolar, Børge Mogensen. Fotot har Mattias tagit i Nevada. Väggen är målad i kulören NCS S 5020B30G.
 ??  ?? Pallar, Frama CPH.
Pallar, Frama CPH.
 ??  ?? Hänglist, Ikea. Spis, Smeg.
Hänglist, Ikea. Spis, Smeg.
 ??  ?? Köket är byggt med Ikeastomma­r som grund. Maria har ritat höga luckor och täcksidor och beställt från Järfälla Kök. De är målade med kulören NCS S 3005G20Y med glans 10. Diskställ, Ikea. Bänkskiva i Brännlycka­nmarmor.
Köket är byggt med Ikeastomma­r som grund. Maria har ritat höga luckor och täcksidor och beställt från Järfälla Kök. De är målade med kulören NCS S 3005G20Y med glans 10. Diskställ, Ikea. Bänkskiva i Brännlycka­nmarmor.
 ??  ?? Vägglampa med dragspelsa­rm, Fritz Hansen. Bäddset, H& M Home. Överkast, Linum. Stolen är ett loppisfynd.
Vägglampa med dragspelsa­rm, Fritz Hansen. Bäddset, H& M Home. Överkast, Linum. Stolen är ett loppisfynd.
 ??  ?? Industrila­mpan är köpt i en antikaffär. Vägglampa med dragspelsa­rm, Fritz Hansen. Bäddset, H& M Home. Överkast, Linum.
Industrila­mpan är köpt i en antikaffär. Vägglampa med dragspelsa­rm, Fritz Hansen. Bäddset, H& M Home. Överkast, Linum.
 ??  ?? Byrån har paret köpt, via Blocket, från en familj i huset mitt emot. Porslinsbu­rk, Återvinnar­na. Tavlan har Maria målat. Den föreställe­r en byggnad i hennes hemby Hyssna, i Västergötl­and, som kallas Magasinet.
Byrån har paret köpt, via Blocket, från en familj i huset mitt emot. Porslinsbu­rk, Återvinnar­na. Tavlan har Maria målat. Den föreställe­r en byggnad i hennes hemby Hyssna, i Västergötl­and, som kallas Magasinet.
 ??  ?? Väggen och taket i badrummet är målade i kulören NCS S 7502Y. Golvet är klätt med ljusgrå knappmosai­k från CC Höganäs. Badkarsbla­ndare, Vola. Handdukar, H& M Home.
Väggen och taket i badrummet är målade i kulören NCS S 7502Y. Golvet är klätt med ljusgrå knappmosai­k från CC Höganäs. Badkarsbla­ndare, Vola. Handdukar, H& M Home.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden