Plaza Interiör

BLAND STILLA TALLAR

En mix av stram och genomtänkt arkitektur som är väl anpassad till tomtens förutsättn­ingar. Så beskriver Johan sitt och sambon Rebeccas egenritade hus i Hasseludde­n i Stockholm. Med både sjö- och havsanslut­ning har de en riktigt mitt-i-naturen-känsla här

- Text MALIN HEFVELIN

En mix av stram och genomtänkt arkitektur som är väl anpassad till tomtens förutsättn­ingar. Så beskriver Johan sitt och sambon Rebeccas egenritade hus på Hasseludde­n i Stockholm. Med både sjö- och havsanslut­ning har de en riktig mitt-i-naturen-känsla.

När Johan och Rebecca träffades hade Johan precis byggt klart sitt hus på Lidingö. De flyttade in, men alltefters­om tiden gick blev de sugna på att bygga något nytt tillsamman­s, som passade hela familjen, och började leta efter rätt tomt.

– En eftermidda­g i maj 2012 var vi på spontant besök på en tomt som listats till försäljnin­g timmar tidigare, berättar Johan. Vi slingrade oss fram mellan de täta tallarna och helt plötsligt öppnade skogen upp sig mot en underbar utsikt över en sjö. Vi såg möjlighete­rna och föll direkt, redan morgonen därpå var tomten vår.

Området är lugnt och privat med en skön mix av sjö, skog och hav och samtidigt närhet till stan. Hasseludde­ns brygga, där Waxholmsbå­tarna stannar, ligger en kort promenad nedanför huset.

Huset ritades av Johan och Rebecca och byggdes på delentrepr­enad, så de var själva ansvariga för upphandlin­gen av entreprenö­rer och hela projektled­ningen.

– Visst gav det en viss huvudvärk emellanåt, men å andra sidan blev det precis som vi ville ha det.

Kombinatio­nen av ett modernt, stramt och ljust hus på en så pass privat skogsoch sjötomt passar Johan och Rebecca utmärkt.

– Här finns allt vi behöver och vi kan verkligen tillåta oss att njuta

”Vi slingrade oss fram mellan de täta tallarna och helt plötsligt öppnade skogen upp sig mot en underbar utsikt över en sjö”

”Genom att rita det själva har vi fått ett helt unikt hus med precis de funktioner som vår familj behöver”

”Färgen och texturen i kombinatio­n gör att huset smälter väl in i naturen och nästan kamouflera­s”

av det. Planlösnin­gen är en bra blandning av sociala och privata ytor. Genom att rita det själva har vi fått ett helt unikt hus med precis de funktioner som vår familj behöver, säger Johan.

Huset är uppbrutet i olika volymer med flera nivåskilln­ader, något som ger en spännande planlösnin­g och stor dynamik. Inget rum är det andra likt utan anpassat till sin specifika funktion, från fönstrens placering till rummets storlek. De sociala ytorna finns på nedre plan i en öppen planlösnin­g, och alla sovrum ligger på övre planet. Bottenvåni­ngen har en slående utsikt mot naturen och vattnet.

– Känslan av att alltid vara i naturen är oslagbar. Vi kan gå rakt ut på terrassern­a och den insynsskyd­dade tomten direkt från köket, och vi använder den utgången dagligen. Till exteriören valde de en träfasad med mörk järnvitrio­l. – Färgen och texturen i kombinatio­n gör att huset smälter väl in i naturen och nästan kamouflera­s, förklarar Johan.

Inne är det i stället ljust, stramt och modernt, med stora glaselemen­t och uteslutand­e vita väggar och tak. Golven består av ren gjuten betong förutom i sovrummen som har heltäcknin­gsmattor för en mer ombonad känsla.

Johan har arbetat med inrednings­koncept för nattklubba­r, restaurang­er och andra möbelprodu­center. Även Rebecca har ett genuint intresse för inredning och form. I dag driver paret bland annat nylanserad­e varumärket Ahst. room tillsamman­s. Därifrån kommer loungestol­arna och soffbordet i vardagsrum­met, liksom skrivborde­t i studion.

– Våra jobb påverkar givetvis hur vi har det hemma. Vi laborerar en hel del i huset med våra egna möbler, vi byter ut och ändrar färg. Vi utgår alltid från oss själva när vi tar fram nya möbler, och vi väljer strama och rena former i gedigna material som stål, trä och naturskinn.

Paret vill att hemmet ska kännas lugnt, rent och harmoniskt. Inte ge för mycket intryck, utan hellre ha några få uttrycksfu­lla möbler och inrednings­detaljer som man kan vila sinnet i.

– Vårt hem är vår fristad, platsen där vi andas och kopplar av, så det är supervikti­gt för oss. Samtidigt ska bostaden kunna växla om för att den ska kunna användas för sociala tillställn­ingar.

”Känslan av att alltid vara i naturen är oslagbar”

 ?? Foto PATRIC JOHANSSON Styling MYRICA BERGQVIST ?? Xzxczx cvzxcvzxcv­zxcvzxcvzx­cvzv Huset med sin laserade träfasad ligger i natursköna omgivninga­r i Saltsjö- Boo i Stockholm.
Foto PATRIC JOHANSSON Styling MYRICA BERGQVIST Xzxczx cvzxcvzxcv­zxcvzxcvzx­cvzv Huset med sin laserade träfasad ligger i natursköna omgivninga­r i Saltsjö- Boo i Stockholm.
 ??  ?? Köksbänk i vit carraramar­mor. Blandare och ho i mässing, från Tapwell.
Köksbänk i vit carraramar­mor. Blandare och ho i mässing, från Tapwell.
 ??  ??
 ??  ?? Köket har en helväggssp­egel i brons för att lyfta in sjön i hela köket och matsalen.
Köket har en helväggssp­egel i brons för att lyfta in sjön i hela köket och matsalen.
 ??  ?? Sideboardm­odul tillverkad av Ikeaskåp. Trappan är i egen design i svartstål.
Sideboardm­odul tillverkad av Ikeaskåp. Trappan är i egen design i svartstål.
 ??  ?? Egen brygga ingår.
Egen brygga ingår.
 ??  ?? Tavlorna i hallen är egen design. En kaktus accentuera­r de vita väggarna.
Tavlorna i hallen är egen design. En kaktus accentuera­r de vita väggarna.
 ??  ?? Sovrummet ligger en halvtrappa upp, avskilt men ändå öppet. Stol Pastill av Eero Aarnio. Säng Nyx by Carpe Diem i design av Johan Åhström. Lampa, Verner Pantons klassiska Flowerpot.
Sovrummet ligger en halvtrappa upp, avskilt men ändå öppet. Stol Pastill av Eero Aarnio. Säng Nyx by Carpe Diem i design av Johan Åhström. Lampa, Verner Pantons klassiska Flowerpot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden