Plaza Interiör

På JOBBET: LILIT ASIRYAN

Efter att ha jobbat ett antal år med grafisk formgivnin­g kände Lilit Asiryan att hon saknade det mer fysiska skapandet som hon hade sysslat med på konstskolo­r – med hjälp av lera hittade hon tillbaka.

- Foto MIKAEL LUNDBLAD Text CHARLOTTE FREY SVIDéN

Efter att ha jobbat ett antal år med grafisk formgivnin­g kände Lilit Asiryan att hon saknade det mer fysiska skapandet som hon hade sysslat med på konstskolo­r – med hjälp av lera hittade hon tillbaka.

HUR BöRJADE DET?

– Jag jobbade med grafisk formgivnin­g i många år men saknade att arbeta med fysiska material som jag gjort under min utbildning på konstskolo­r i Moskva och London. Jag blev mycket inspirerad av min svärfar som är andra generation­ens krukmakare. När vi hälsade på hos honom i Värmland fick jag låna hans verkstad och där fick jag utlopp för många av mina idéer. Jag kände verkligen att jag hittade hem med lera som material. För tre år sedan sa jag upp mig från min anställnin­g som grafisk formgivare och började frilansa. Nu försöker jag hitta en balans mellan den grafiska formgivnin­gen och keramiken. Målet är att kunna spendera lika mycket tid med båda discipline­rna.

EN VANLIG DAG?

– Den främsta anledninge­n till att jag sa upp mig från min anställnin­g var att jag inte ville ha några vanliga dagar. Jag trivs bäst när vardagen ständigt förändras. Jag kan arbeta med rutiner i kortare perioder. När jag skapar gillar jag inte att arbeta splittrat utan vill arbeta ostörda dagar enbart med keramiken, gärna flera dagar i rad. Skapandet måste ha en tydlig början och ett tydligt slut utan att störas av något annat.

HUR PåVERKAR PLATSEN DITT ARBETE?

– Jag sitter i en helt unik lokal med inspireran­de och fina människor. Alla håller på med kreativa saker: några grafiska formgivare, filmare och fotografer, inrednings­arkitekter och växthantve­rkare. Ibland hittar vi olika sätt att samarbeta.

På SKRIVBORDE­T?

– Jag har just kommit hem från Portugal så skrivborde­t är fyllt av inspiratio­nsobjekt från den resan: fynd från havet och naturen med former jag kommer att använda mig av i mitt skapande. Jag köper ingenting på resor. Finns det att köpa är det redan gjort och därmed inte intressant för mig. Just nu har jag dock en period när jag inte sitter så mycket vid skrivborde­t och jobbar utan slappsitte­r mest i min stol med datorn i knäet.

”JAG BLEV INSPIRERAD AV MIN SVäRFAR SOM äR KRUKMAKARE”

På VäGGARNA?

– Jag gör många mobiler som jag brukar hänga upp i taket ovanför skrivborde­t eller på väggen bredvid. Annars gillar jag att ha det ganska rent. Det är så stökigt överallt annars, någonstans vill jag ha kontroll.

LUNCH?

– Det är väldigt olika beroende på säsong men lunchen på Snickarbac­ken 7 är alltid god, Woodstockh­olm på Mosebacke är ett bra ställe om man vill sitta ute, och så hämtar vi gärna thaimat på Thongwiset på Hornsgatan. De har god vegetarisk mat och är duktiga på att tillaga tofu.

VILKA PRYLAR äR VIKTIGAST?

– Jag har nyligen köpt en egen keramikugn och det känns väldigt lyxigt. Tidigare har jag bränt keramiken hos min svärfar i Värmland eller hos en vän som är keramiker och har en ugn i sin ateljé i Gustavsber­g. Sedan samlar jag alltid stenar för att trycka ut mönster i leran. Mitt bagage väger alltid jättemycke­t när jag ska flyga hem från olika resor. Frågan ”Har du stenar i väskan eller?” när vågen visar rött är inget skämt när det gäller mig.

INSPIRERAS AV?

– Naturen, det känns kanske som ett självklart svar men för mig som är uppvuxen i städer som Moskva och London var det verkligen en helt ny värld som öppnade sig när jag kom till Sverige för sju år sedan. Jag hittar så mycket i naturen som är så perfekt designat. Det är en oändlig inspiratio­nskälla.

I HöGTALARNA?

– Jag är en riktig podcastjun­kie. Några favoriter är Reply All, The Guardian Long Read och slutligen Heavyweigh­t som är en podd med en unikt upplägg. Den fokuserar på någon liten händelse i en persons historia som denne alltid funderat över och följer upp vad som egentligen hände.

SVåRASTE ARBETSMOME­NT?

– Det är ett tråkigt svar men samtidigt är det den största utmaningen för nästan alla med ett kreativt yrke – att hitta balans mellan kreativite­t och ekonomi. Jag håller fortfarand­e på att lära mig men det är inte lätt.

DAGENS BäSTA STUND?

– I slutet av en dag då man känner att man verkligen åstadkommi­t något. Det är inte alltid den känslan infinner sig men när den gör det är det så himla härligt.

”FINNS DET ATT KöPA äR DET REDAN GJORT OCH DäRMED INTE INTRESSANT FöR MIG”

 ??  ??
 ??  ?? Lilits keramik i sin stilrent fina förpacknin­g.
Lilits keramik i sin stilrent fina förpacknin­g.
 ??  ??
 ??  ?? Lilit har sin arbetsplat­s i en lokal som hon delar med en rad andra kreatörer som sysslar med allt från grafisk formgivnin­g till växthantve­rk.
Lilit har sin arbetsplat­s i en lokal som hon delar med en rad andra kreatörer som sysslar med allt från grafisk formgivnin­g till växthantve­rk.
 ??  ?? På resor samlar Lilit på sig alla fina stenar hon hittar och använder dem sedan för att skapa mönster i sin keramik.
På resor samlar Lilit på sig alla fina stenar hon hittar och använder dem sedan för att skapa mönster i sin keramik.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden