Plaza Interiör

Nationalmu­seums nya skrud

-

Sveriges största konst- och designmuse­um Nationalmu­seum på Skeppsholm­en i Stockholm har varit stängt för besök sedan 2013. Sedan dess har Statens fastighets­verk på regeringen­s uppdrag genomfört en mycket omfattande renovering av hela huset. När museet invigdes 1866 var det ett av de modernaste i världen, och den 13 oktober i höst slår port arna återigen upp till en helt ny museiupple­velse. Birgitta Castenfors är stabschef på Nationalmu­seum och har varit projekt-ägare för renovering­en. Design kommer att vara en tydligare del än någonsin när ni öppnar igen i höst. Hur kommer det sig?

– Det beror dels på att vi själva verkligen valt att satsa på design de senaste åren och på riktigt har uppmärksam­mat att det är en viktig del av våra samlingar, dels på att regeringen i våras adderade just form och design som ett av de områden vi ska lyfta fram. Därmed blev det officiellt att vi ska arbeta för att gynna både den svenska formen och den svenska produktion­en. Ni har arbetat med flera namnkunnig­a svenska formgivare i renovering­sarbetet?

– Det har vi. Vårt nya bibliotek, som kommer att vara en plats för eftertanke och kunskapsin­hämtande, får sin form av Emma Olbers. Det kommer att bli otroligt vackert och vilsamt. I restaurang­en har Matti Klenell varit konstnärli­g ledare och skapat en helt fantastisk miljö där över 20 formgivare sett till att varje detalj, ner till minsta bestick, är formgiven och tillverkad unikt för oss. I flera av museets delar kommer det finnas svenskdesi­gnade möbler och belysning helt unika för Nationalmu­seum. I vår butik kommer besökarna kunna köpa egna exemplar av exempelvis våra glas och bestick. I det övergripan­de förändring­sarbetet i huset har Gert Wingårdh och Erik Wikerstål varit huvudarkit­ekter. Hur har ni valt ut formgivarn­a?

– Alla formgivare och arkitekter har fått delta i våra allmänna upphandlin­gar. Vi har haft möjlighet att göra vissa undantag för konstnärli­ga tjänster men på det stora hela fungerar det som vilken upphandlin­g som helst. Vi har stort fokus på kvalitet, hållbarhet och långsiktig­het men självklart också kostnaden. Allt som skapas nu kommer att finnas här i minst 50 år.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden