Plaza Interiör

Hallå där!

Nina Kinert, singersong­writern med gedigen musikalisk karriär och nu aktuell med sitt sjätte album: Romantic – där stråkar, flöjter och harpor skapar en ljudbild märkt av en svunnen tid.

-

Du har ett helt nytt album, Romantic, vars tema bygger på romantiken i ordets alla bemärkelse­r. Varför då, berätta!

– Romantik har alltid varit kärnan i min musik, och kärnan i vad musik har betytt för mig. Att romantiser­a kring grejer till musik, eller av musik. Men också ren romantik i form av kärlek, minnen, naturen. I förhålland­e till romantiken som period tänker jag också att vi lever i en ny romantik nu. I västvärlde­n lever vi som slavar under kraven om individual­itet, samtidigt har nationalis­men en ny storhetsti­d. Romantiken brukar beskrivas som en flykt in i en annan värld …

– Min musik är på många sätt eskapism. För mig själv när jag gör den såklart, men även för dem som lyssnar, hoppas jag. Jag vill helst jämföra låtarna på den här skivan med storfilm. Kostym, generation­sdrama, romcom. Eller inte så mycket com förresten, men absolut rom. Temat blev visst en vägvisare genom hela inspelning­sprocessen?

– Det var egentligen låtarna som satte temat, de var så pass romantiska i sig att jag inte ville släppa taget om den känslan eller det väderstrec­ket liksom. Därför var det viktigt att vid alla möjliga val välja det mest romantiska. Ett exempel är hur temat påverkat val av instrument. Jag hade länge tänkt använda saxofon på skivan, men insåg ju att valet av saxofon är helt fel. Saxofon är sexigt, haha. Så det blev flöjt i stället, flöjt är romantiskt. Hur skulle du beskriva ditt sound?

– Drömskt, reverbigt, pretto. Vad vill du lämna dina lyssnare med?

– Definitivt en känsla, ett skimmer kanske, och bilder från lyssnarens eget liv. Budskapet bestäms inte av mig, utan av den som lyssnar. Om du var tvungen att spela en enda låt på repeat som inte var din egen, vilken skulle det vara då?

– Baby med Gal Costa, eller A calf born in winter med Khruangbin, eller Memory tape one med HNNY, eller Love… thy will be done med Martika. Det går inte att svara, som du märker. Var ser vi dig spela i höst?

– I Stockholm, Göteborg, Malmö.

 ??  ?? Nina Kinerts nya album Romantic är ett manifest över vad musik över huvud taget har betytt för henne.
Nina Kinerts nya album Romantic är ett manifest över vad musik över huvud taget har betytt för henne.
 ??  ?? DER DOM, IL DUOMO NINA KINERT
DER DOM, IL DUOMO NINA KINERT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden