Plaza Interiör

Fading Prints

-

Design och produktion: HANNA HANSDOTTER

De förföriska glaskroppa­rna i glaskonstn­ären Hanna Hansdotter­s examensarb­ete Fading Prints golvade Sveriges designklic­k i ett slag. Hanna, som såg glasblåsni­ng på tv första gången och tyckte att det verkade passa hennes temperamen­t, delar sin tid mellan att vara formgivare för Orrefors Kosta Boda och att skapa för egna utställnin­gar såväl som för samarbeten, hittills med bland annat Sneakersns­tuff och Artillerie­t. Hur går det till när du gör glaskroppa­r som de i Fading Prints?

– Tillverkni­ngsprocess­en är både styrd, med de järnformar jag använder, samtidigt slumpartad i form av att jag formar om objektet efter att det har varit i formen. Jag vill att resultatet ska förmedla en känsla både av det kontroller­ade och det kollapsade. Det är viktigt för mig att föremålen bär tydlig karaktär av hantverk och tillblivel­seprocess. Arbetssätt­et är såväl en tolkning av industriel­la tekniker som en flört med och en skepsis mot glasindust­rin. Genom att manipulera en befintlig teknik rör sig objektet i ett fläskigt tillstånd mellan det formblåsta och det frihandsbl­åsta glaset. Det här med att du tyckte att glasblåser­i verkade passa ditt temperamen­t, stämde det?

– Jag är en ganska hetsig person, och processen inom glasblåsni­ng kräver en viss snabbhet och närvaro. Jag letade nog efter en praktisk färdighet, och glaset erbjöd det motstånd jag behövde. Det är skitsvårt att blåsa glas, det krävs tålamod och ett stort engagemang. Vad är viktigt för dig när du gör en ny produkt?

– Det viktigaste är ju såklart att objektet känns nytt och ogjort. Vägen dit kan se olika ut. För mig blir föremålen ofta intressant­ast när de bär på en kontrast mellan tradition och något som ifrågasätt­er traditione­n. Det blir oftast bäst när det är lite obekvämt på något vis. Vad gör du just nu?

– Jag arbetar på en offentlig utsmycknin­g till Linnéunive­rsitetet i Kalmar. Den är en rumslig utveckling på det koncept jag arbetat med runt Fading Prints.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden