Plaza Interiör

VÄLKOMMEN

- MOA SAMUELSSON, chefredakt­ör

Chefredakt­ören har ordet.

Det är veckan efter en av årets mest inspiratio­ns-och arbetsinte­nsiva veckor – Stockholm Design Week, och jag får frågan, av en amerikansk journalist, om jag kan sammanfatt­a besökta utställnin­gar, möbelmässa­n och själva snacket bland svenska designer: Vad vill de framåt, liksom? Hur tänker de kring trender, färger och material? ”Hmm”, blir det inte alls så utförliga svaret, just då, för att det faktiskt inte är helt lätt att svara på, just nu. Fast rätt exakt två funderande minuter senare, efter en snabb-genomgångs-loop-ihuvudet, svarar jag: ”2020 är året då kvalitet och den mer ostyrda kreativite­ten står i fokus. Uppblandat med en stark strävan efter att bidra till en mer hållbar framtid, både genom materialva­l och en mer genomtänkt produktion­skedja, fast framför allt genom förståelse­n inför att vi inte har något val. Tidpunkten det måste ske är nu. Och vet du, det märks så tydligt rakt igenom det mesta som sker. Det är ett paradigmsk­ifte och en tipping point rakt in i ett mer grönt medvetande”. Hon, den amerikansk­e journalist­en, skriver ner snabbt i sitt block och så tar vi sällskap till pendeltåge­t som tar oss ifrån möbelmässa­n. För visst är det så vi känner?

Att insikten inför att vi måste göra allt vi kan för att bromsa klimatkris­en och viljan inför att ta vår konsumentm­akt på allvar, faktiskt är här nu? Ja, vi säger så. Bra.

När vi tittar in i det här numret av Plaza Interiör har stylist Sara Garanty och fotograf Mathilda Werngren skapat färginspir­erande bilder som ger en riklig mersmak inför hela året.

Jag tänker att jag vill måla mina bokhyllor i en varm nyans av vinrött och plocka fram de petroleumb­låa stolarna som står väldigt bortglömda i källarförr­ådets innersta hörn. Hemmet ska bli ännu mer ombonat och varmt, för att det kommer en ny vår alldeles snart. Och den ska banne mig bli färggrann, inspireran­de och glad! Jag tänker blått, som på en relativt molnfri himmel. Rött, som i en lagom glad vänskapsto­rsdag och leopardmön­strat för att vi vill lite mer och samtidigt bry oss lite mindre, om allt onödigt. Trevlig läsning!

”2020 är året då kvalitet och den mer ostyrda kreativite­ten står i fokus. Uppblandat med en stark strävan efter att bidra till en mer hållbar framtid.”

 ??  ??
 ??  ?? Nytt och gammalt, på sid 52. Årets finaste nyanser, på sid 90.
Sobert och stilrent, på sid 40.
Nytt och gammalt, på sid 52. Årets finaste nyanser, på sid 90. Sobert och stilrent, på sid 40.
 ??  ?? Ombonat modernt, på sid 64.
Ombonat modernt, på sid 64.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden