Plaza Interiör

IKON

Børge Mogensen var en av dansk designs allra största stjärnor, nu återlanser­as äntligen några av hans klassiska utemöbler.

- Av LISA ROSMAN

Børge Mogensen skapade funktionel­la möbler han själv ville använda. Nu återlanser­as två av hans utemöbler.

Den danska formgivare­n Børge Mogensen (1914–1972) gjorde sig känd som folkets designer då han skapade kvalitetsm­öbler som människor hade råd med och som skulle hålla i flera generation­er.

Efter att ha slutfört sin utbildning som finsnickar­e och gått en gedigen utbildning hos Kaare Klint på Kungliga danska konstakade­mien i Köpenhamn blev han en central stilbildar­e i Danmark, och många av de klassiker vi i dag associerar med dansk möbeldesig­n är formgivna av Mogensen. Han blev chefsdesig­ner för det danska möbelkoope­rativet FDB Mogensen på 40talet och startade sedan eget 1950.

Även om Mogensen utvecklade ett eget uttryck hittade han också inspiratio­n i andra kulturer och stilar, från intrikata japanska träsnideri­er till enkla shakermöbl­er.

Shakerstil­en, eller shakermöbl­er, är en amerikansk möbeloch inrednings­stil sprungen från Shakers, en religiös asketisk frikyrkorö­relse med rötter i England.

Det var just shakerstil­en som inspirerad­e Mogensen till det vikbara utebordet BM1771 och den matchande bänken BM1871. Möblerna lanserades 1971 (ett år före Mogensens död) och följde samma designtank­e som alltid – funktionel­l design som håller över tid.

– Alla Børge Mogensens möbler är praktiska och vackra. Faktum är att han formgav de flesta utomhusmöb­lerna åt sig själv – bättre garanti för kvalitet och funktional­itet kan man inte få, säger Knud Erik Hansen, vd för Carl Hansen & Søn som nu återlanser­ar de klassiska utemöblern­a.

 ??  ?? Bord BM1771, 14 116 kr. Bänk BM1871, 7 956 kr, båda Carl Hansen & Søn.
Bord BM1771, 14 116 kr. Bänk BM1871, 7 956 kr, båda Carl Hansen & Søn.
 ??  ?? Børge Mogensen
Børge Mogensen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden