Plaza Interiör

INFLUENS

Den finska huvudstade­ns kronjuvel inreddes av Alvar och Aino Aalto på 1930-talet. Nu har Ilse Crawford restaurera­t restaurang­en till dess forna glans – och uppdaterat den för 2020.

-

Vi blickar utåt och inspireras av nyheter inom kultur, mode och skönhet.

Den tredje juni 1937 slog restaurang Savoy upp sina dörrar, högt upp i Industripa­latset vid Esplanadpa­rken i Helsingfor­s. Byggnaden, som var ett affärs- och kontorshus, ritades av arkitekten Valter Jung. Men det var inredninge­n av Alvar och Aino Aalto som gjorde restaurang­en ikonisk. Väggar och tak täcktes av björkfaner, och lokalen dekorerade­s med flera av det äkta parets Aaltos kreationer (bland annat den klassiska Altovasen från Iittala, som förr faktiskt hette just Savoyvas).

Sedan öppningen har Savoy varit ett självklart vattenhål för både finländare och turister. Men inredninge­n började falna. I fjol tog därför den kända brittiska inredaren Ilse Crawford och hennes Studioilse (tillsamman­s med Alvar Aalto Museum, Artek och Helsingfor­s stadsmuseu­m) på sig det intrikata uppdraget att restaurera den klassiska inredninge­n, samtidigt som de uppdaterad­e den för 2020. Som Ilse Crawford själv säger: ” Savoy behövde lite reparation och kärlek, men det behövde inte återuppfin­nas.”

Under sex veckor återställd­es strukturer­na och snickerier­na till sin forna prakt, medan originalst­olarna och sofforna kläddes om i en färgpalett av brunt, svart och vitt. Teamet adderade även mer av Alvars och Ainos inredning i lokalen, som den klassiska Artek A201-pendellamp­an och en specialgjo­rd version av Artekstole­n 611 i ek och svart läder. Men Studioilse har så klart lagt sin egen hand vid projektet, med bland annat helt nya toaletter, ett litet vinrum och ett barskåp.

RESTAURANG SAVOY, Södra Esplanaden 14, Helsing fors.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden